GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζητούν το κεφάλι του Μr facebook...

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι. Μπορεί το γνωμικό αυτό να έχει αποκτήσει καινούργιο νόημα στην εποχή της...

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι. Μπορεί το γνωμικό αυτό να έχει αποκτήσει καινούργιο νόημα στην εποχή της...εικονικής φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο βρίσκει ακόμη εφαρμογή. Κι αν δεν μπορεί κανείς να πει πολλά για το ποιόν ενός ανθρώπου κρίνοντας από τους «φίλους» του στο facebook, σίγουρα καταλαβαίνει περισσότερα βλέποντας τους καλύτερους φίλους - και χρηματοδότες - του ιστότοπου να τον εγκαταλείπουν και άλλους να καλούν τον 28χρονο ιδρυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να παραιτηθεί.
Στις 17 του περασμένου Μαΐου το facebook έκανε πανηγυρική είσοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να καταλαμβάνονται από φρενίτιδα. Τουλάχιστον χίλιοι εξ αυτών έγιναν εκατομμυριούχοι κυριολεκτικά εν μια νυκτί - κάποιοι δε αποκόμισαν δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκείνη την ημέρα, η τιμή της μετοχής του facebook είχε εκτιναχθεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στα 42 δολάρια, έναντι της τιμής εισαγωγής των 38 δολαρίων. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, η εταιρεία έχει χάσει τη μισή αξία της.
Ο Ριντ Χάστινγκς, διευθυντικό στέλεχος του facebook, αγόρασε πρόσφατα μετοχές του κοινωνικού δικτύου αξίας ενός εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η κίνηση αυτή μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εννέα δισ. δολάρια που αποκόμισαν διάφορα μεγαλοστελέχη της εταιρείας, τα οποία ξεφορτώθηκαν μεγάλο μέρος των μετοχών που κατείχαν.
Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Τελευταίο παράδειγμα κακού «σπιτονοικοκύρη» είναι αυτό του 45χρονου Πίτερ Τίελ, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και βασικού χρηματοδότη του facebook, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, αξίας περίπου 400 εκατ. δολαρίων.
Ο Τίελ είναι ο άνθρωπος που το 2004 διέβλεψε τη δυναμική που θα αποκτούσε το κοινωνικό δίκτυο του 20χρονου τότε φοιτητή του Χάρβαρντ Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στον οποίο παρέδωσε χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό μια επιταγή αξίας μισού εκατ. δολαρίων, όταν εκείνος παράτησε το πανεπιστήμιο.
Οκτώ χρόνια αργότερα, βλέποντας τη μετοχή του προϊόντος στο οποίο επένδυσε να κατρακυλά, αποφάσισε - μάλλον με την ίδια έλλειψη δισταγμού - να πουλήσει άρον άρον την πλειονότητα των μετοχών του.
Ο Πίτερ Τίελ είναι ένα από τα πολλά μεγαλοστελέχη του facebook που αποχωρίζονται το μερίδιό τους στην εταιρεία. Ωστόσο, μάλλον δεν έχει μετανιώσει που ενεπλάκη στην περιπέτεια του facebook.
Εχοντας πουλήσει μετοχές συνολικής αξίας 640 εκατομμυρίων την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας - όταν ακόμη ακολουθούσε ξέφρενη πορεία - έγινε πλουσιότερος κατά ένα δισ. δολάρια, ποσό 2.000 φορές μεγαλύτερο από την αρχική επένδυσή του.
Τον αμφισβητούν. Μέσα σε κλίμα πανικού και έντονης αμφισβήτησης, το facebook πασχίζει να πείσει τους επενδυτές ότι η εμπλοκή του στο χρηματιστήριο δεν είναι φούσκα.
Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είναι πανθομολογουμένως αυθεντία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχει τις ικανότητες που απαιτεί η θέση του. Κάποιοι, μάλιστα, τον αμφισβητούν ευθέως και τον καλούν να παραιτηθεί!
«Πρέπει ο Ζάκερμπεργκ να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα πιο έμπειρο στέλεχος;» διερωτώνται σε εκτενές άρθρο τους οι «Λος Αντζελες Τάιμς».
Σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η λύση θα ήταν να τοποθετηθεί ως διευθύνων σύμβουλος του facebook ένα πιο έμπειρο και ικανό πρόσωπο. Φυσικά, ο έλεγχος της εταιρείας θα παρέμενε στον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος θα συνέχιζε να λειτουργεί ως η «δημιουργική δύναμη που προωθεί την τεχνολογική καινοτομία» στο facebook.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όσο ταλαντούχος κι αν είναι, δεν κάνει για διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Σαμ Χαμάντεχ, επικεφαλής της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών PrivCo.
«Το facebook χρειάζεται απελπισμένα έναν νέο ηγέτη που δεν φορά κουκούλα στη δουλειά του», παρατήρησε ο δημοσιογράφος του MSNBC Τζο Σκάρμπορο σχολιάζοντας σκωπτικά τα ενδυματολογικά ήθη του Ζάκερμπεργκ. «Αναρωτιέμαι πότε θα βρει κάποιος τα κότσια να πάει να του πει ότι πρέπει να παραιτηθεί. Αυτός ο τύπος είναι καταστροφή ως διευθύνων σύμβουλος», πρόσθεσε.
Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρυτές τεχνολογικών κολοσσών παρέδωσαν τα ηνία των επιχειρήσεών τους σε πιο έμπειρα στελέχη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην Google το 2001, όταν οι ιδρυτές της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν δέχθηκαν να τοποθετηθεί ο Ερικ Σμιτ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ζάκερμπεργκ πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Εχασε 9 δισ. δολάρια
Η κατρακύλα της μετοχής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου εκτόπισε τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τον κατάλογο των δέκα πλουσιότερων επιχειρηματιών τεχνολογίας στον κόσμο, που δημοσιεύει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Πριν από την πτώση, η περιουσία του είχε αποτιμηθεί στα 19 δισ. δολάρια. Σήμερα μετά βίας φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση