GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τρέχουν» με 1.000 τα σενάρια για νέο ράλι

Διαστάσεις παίρνει στις τελευταίες συνεδριάσεις το ανοδικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε δειλά-δειλά τον περασμένο ...


Διαστάσεις παίρνει στις τελευταίες συνεδριάσεις το ανοδικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε δειλά-δειλά τον περασμένο Ιούνιο λίγο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου με την προσδοκία συγκρότησης μιας φιλομνημονιακής κυβέρνησης.
Διαστάσεις παίρνει στις τελευταίες συνεδριάσεις το ανοδικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε δειλά-δειλά τον περασμένο Ιούνιο λίγο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου με την προσδοκία συγκρότησης μιας φιλομνημονιακής κυβέρνησης.
Το deal Πειραιώς-Αγροτικής στα τέλη Ιουλίου αποτέλεσε την εκκίνηση για τη διαδικασία περαιτέρω συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο με τις θυγατρικές των γαλλικών ομίλων (Εμπορική και Γενική) να παίρνουν σειρά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο για όλους τους ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους της χώρας.
Με το ξεκίνημα ωστόσο του Σεπτεμβρίου, η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάιο. Η κίνηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην απομάκρυνση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ακόμα και αν το κόστος γι’ αυτούς είναι υψηλό.
Τα spreads
Ευνοϊκά λειτούργησε για το ΧΑ και η καλή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, απόρροια του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Merit Securities, η απόφαση αυτή δεν έχει άμεσο αντίκτυπο για την Ελλάδα αλλά έμμεσα βοήθησε στο να υποχωρήσουν και άλλο τα ελληνικά spreads μαζί με τα ιταλικά και τα ισπανικά. Αρκετά καλό νέο ήταν και η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου υπέρ της νομιμότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), έστω και υπό όρους.
Τέλος, θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών επέδρασε η προσδοκία για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις -καθώς καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό του δημοσίου στις ΔΕΚΟ? αλλά και για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και ειδικότερα της περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν το 2016.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Γενικός Δείκτης να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 61,75% από τα χαμηλά της 5ης Ιουνίου -με πρωταγωνιστές μεγάλους ιδιώτες επενδυτές- ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να προσεγγίσει και την περιοχή των 1.000 μονάδων μέχρι το κλείσιμο του 2012, εφόσον όλα όσα αφορούν την πορεία της οικονομίας πάνε… κατ’ ευχήν.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση