GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σέρβοι διεκδικούν αποζημίωση 10 δισ. από αμερικανική εταιρεία

Ενώσεις Σέρβων πουν ζουν στις ΗΠΑ διεκδικούν αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία MPRI (Military Profes...

Ενώσεις Σέρβων πουν ζουν στις ΗΠΑ διεκδικούν αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία MPRI (Military Professional Resources Inc.) που εκπαίδευε κροάτες αξιωματικούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού στην Κράινα το 1995.
Στη δικογραφία, που έκανε αποδεκτή το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία συμμετείχε έμμεσα, με την εκπαίδευση του κροατικού στρατού και την παροχή υποστήριξης στην επιχείρηση “Oluja” (μτφ. “καταιγίδα”), στο βίαιο εκτοπισμό 200000 Σέρβων και στα εγκλήματα κατά των αμάχων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια τις επιχείρησης αυτής. Ο ομοσπονδιακός δικαστής από το Σικάγο Ρούμπεν Καστίλιο έκρινε βάσιμο το κατηγορητήριο και ανέθεσε την υπόθεση σε δικαστήριο του Ιλλινόις, αφού οι Ενώσεις των Σέρβων που κατέθεσαν την αγωγή δραστηριοποιούνται σε περιοχές αυτής της αμερικανικής Πολιτείας.
Εκπρόσωπος της εταιρείας MPRI, που τη δεκαετία του ’90 υπηρετούσε στο χώρο τις πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε στο κροατικό περιοδικό “Slobodna Dalmacija” ότι η αποδοχή του δικαστηρίου να ασχοληθεί με την υπόθεση δεν σημαίνει ότι θα εκδικαστεί αφού, όπως είπε “δεν υπάρχει σοβαρή νομική βάση για να στηριχθεί το κατηγορητήριο”.
Ο συνομιλητής του κροατικού περιοδικού, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, παραδέχθηκε ότι η MPRI παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης, λογιστικής υποστήριξης και σχεδιασμού επιχειρήσεων στον κροατικό στρατό εκείνη την περίοδο, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι συνεργάτες της εταιρείας στη συνέχεια παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες πολέμου η διέπραξαν εθνικιστικά εγκλήματα”.
Αποκάλυψε επίσης ότι στην προετοιμασία και κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης ‘καταιγίδα’ είχε ενεργό ρόλο η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. “Ο Φράνιο Τούτζμαν (σ.σ. πρόεδρος της Κροατίας το 1995) έλαβε το πράσινο φως από τον Μπιλ Κλίντον για την ανάληψη δράσης” ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτοί που κατέθεσαν την αγωγή, καταλήγει στη δήλωσή του ο συνομιλητής του κροατικού περιοδικού “Slobodna Dalmacija” γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να στραφούν κατά του αμερικάνικου κράτους και διεκδικούν αποζημίωση από την εταιρεία MPRI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης τον Απρίλιο του 2011 χαρακτήρισε την επιχείρηση “καταιγίδα” ως “οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση με επικεφαλής τον Φράνιο Τούτζμαν, που είχε στόχο την εθνική εκκαθάριση της Κράινας”. Για την υπόθεση αυτή ο στρατιωτικός διοικητής της επιχείρησης, στρατηγός ‘Αντε Γκοτόβινα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση