GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περικοπές παντού για την εξοικονόμηση των 11,9 δισ.

Κατάργηση δώρων, αναστολή της ωρίμανσης και μείωση αποδοχών έως 30% περιέχει η λίστα-φωτιά για το Δημόσιο. Το πακέτο μέτρων για την επ...


Κατάργηση δώρων, αναστολή της ωρίμανσης και μείωση αποδοχών έως 30% περιέχει η λίστα-φωτιά για το Δημόσιο. Το πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατάργηση των δώρων, ενώ μειώνονται μέχρι και 30% οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Συνολικά, οι περικοπές στο Δημόσιο θα φτάσουν τα 3,3 δισ. Θα υπάρξουν μειώσεις στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που λαμβάνουν ένα εκατομμύριο άτομα.
Η δέσμευση: «Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών. Αλλο δεν αντέχει η ελληνική οικονομία. Και πρόκειται, για πρώτη φορά, για περικοπές που θα συνοδεύονται από άμεσα μέτρα και προϋποθέσεις ανάκαμψης», δήλωσε για τα μέτρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Νέος… Αρμαγεδδών έρχεται στο Δημόσιο καθώς στο πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας περιλαμβάνονται επώδυνες παρεμβάσεις.
Μπαίνει τέλος στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, μειώνονται μέχρι και 30% οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, έρχονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Το συνολικό ψαλίδισμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα φτάσει τα 3.33 δισ., ενώ υπολογίζεται πως 35.000 άτομα θα καλύψει η «νέου τύπου» εφεδρεία.
Αναλυτικά τα μέτρα που προωθούνται είναι τα εξής:
Κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα, με στόχο να συγκεντρωθούν 339 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως τα δώρα είχαν περιοριστεί στο ποσό των 1.000 ευρώ τον χρόνο (συνολικά), ωστόσο τώρα θα καταργηθεί και αυτή η ρύθμιση. Μεσοσταθμική μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια. Το μέτρο αγγίζει 200.000 άτομα και το όφελος που θα προκύψει υπολογίζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες μειώσεις -που μπορεί να φτάνουν το 20%- θα έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν οι περικοπές στους χαμηλόμισθους ένστολους. Αναστολή της ωρίμασης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στους υψηλόμισθους (που αναμένεται να έρθουν έναν χρόνο νωρίτερα). Από τον εξορθολογισμό του γενικού μισθολογίου θα εξοικονομηθούν 128 εκατομμύρια. Μείωση κατά 50% των επιδομάτων θέσης. Τα συγκεκριμένα επιδόματα χορηγούνται σε γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες και κυμαίνονται από 250 έως 900 ευρώ. Πάντως στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί από τη μείωση των θέσεων ευθύνης κατά 50% με τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών. Κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών και στους ένστολους. Από το τέλος των μισθολογικών ωριμάνσεων -που μεταφράζονται και σε βαθμό στην αστυνομία και τον στρατό- θα συγκεντρωθούν 165 εκατομμύρια. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα 68.000 άτομα να έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους. Οι μειώσεις θα φτάνουν έως και το 30%, καθώς θα καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας που προβλέπουν μια σειρά πρόσθετων αμοιβών (επιδόματα, υπερωρίες κ.ά.). Καθιέρωση μιας «νέου τύπου» εφεδρείας από το 2013, που θα επηρεάσει 30.000 με 35.000 άτομα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση κινήτρων για συνταξιοδότηση, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λάβουν αρνητική αξιολόγηση ή καταργηθεί η οργανική τους θέση με τις συγχωνεύσεις οργανισμών. Εκτιμάται πως η «νέου τύπου εφεδρεία» θα κάνει αρχή στους δήμους, όπου θα πρέπει να υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 86 εκατομμύρια ευρώ.
Ψαλίδι 20-30% στο εφάπαξ
Στην… εφεδρεία η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Κατάργηση δώρων, νέα εισφορά στις συντάξεις και περικοπές στο εφάπαξ προβλέπει το πακέτο μέτρων, με στόχο το καθαρό κέρδος για τα Ταμεία να είναι 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που απορριφθεί κάποια από τις προτάσεις, τότε θα… αντικατασταθεί από την αύξηση του ορίου ηλικίας ή με μεγαλύτερες περικοπές στις «μεσαίες» συντάξεις.
Με βάση το προωθούμενο πακέτο καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους. Το μέτρο -που επηρεάζει 2,8 εκατομμύρια άτομα- αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα θα υπάρξουν μειώσεις στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η μείωση -που αναμένεται να επηρεάσει ένα εκατομμύριο άτομα- διαμορφώνεται: στο 2% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, στο 5% για ποσά από 1.500 έως 2.000 ευρώ και στο 10% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις για τα προτεινόμενα μέτρα -κυρίως για την κατάργηση των δώρων-, υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια:
Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος. Στο κείμενο των μέτρων γίνεται αναφορά στην αύξηση του ορίου (να πάει δηλαδή είτε στα 66 είτε στα 67).
Η επιβολή εισφοράς και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από ποσά 600 ή 700 ευρώ, ενώ και το ύψος της εισφοράς θα είναι υψηλότερο (μπορεί να φτάνει ακόμα και το 20%). Σημειώνεται πως ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις θα έχουν λόγω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ κ.ά.
Περικοπές θα έχουν και οι άγαμες θυγατέρες, καθώς η σύνταξη δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 720 ευρώ. Στόχος είναι από το μέτρο ?που επηρεάζει 10.000 γυναίκες- να εξοικονομηθούν 39 εκατομμύρια ευρώ.
Στο «μέτωπο» των εφάπαξ έρχονται μειώσεις από 20% έως 35%, με την αρχή να γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Επιπλέον μία νέα εισφορά 1% θα επιβληθεί στις συντάξεις όσων έχουν ήδη πάρει το βοήθημα.
Τέλος, στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, ώστε να φτάσουν από τις 4.500 στις 6.000 για «έξοδο» στα 65.
Επιδόματα
900 εκατ. ο λογαριασμός
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στα επιδόματα που χορηγούνται σε περισσότερα από ένα εκατομμύριo άτομα σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
Την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, όπως είναι τα εποχικά (καταβάλλονται σε 160.000 άτομα) και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας (δίνονται σε 3.000 άτομα). Την αύξηση του ορίου ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με στόχο την εξοικονόμηση 114 εκατομμυρίων. Τη μείωση επιδομάτων και συντάξεων. Για παράδειγμα, στα αναπηρικά επιδόματα -που εισπράττουν 300.000 άτομα- έρχονται μειώσεις από 14% έως 33%. Επιπλέον αναμένεται να μειωθεί -από 10% έως 20%- η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Την καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση επιδομάτων. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται 400.000 άτομα που παίρνουν οικογενειακά επιδόματα. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το επίδομα θα καταβάλλεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ θα υπάρξουν κλίμακες (θα καταβάλλεται το 1/3 ή τα 2/3 του επιδόματος) και όσοι έχουν πάνω από το όριο αυτό θα χάνουν το επίδομα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση