GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με κουμπαρά 1,8 δισ. ξεκινά μαραθώνιο επενδύσεων

Η Hanergy περιλαμβάνεται στη λίστα των 21 ενδιαφερόμενων ομίλων στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκο...


Η Hanergy περιλαμβάνεται στη λίστα των 21 ενδιαφερόμενων ομίλων στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου διεθνώς, στην Κοζάνη. Η κινέζικη Hanergy έχει φωτοβολταϊκά σχέδια 1.000 MW για τη χώρα μας
Ο προέδρος της εταιρείας Λι Ξεγιούν θέλει η κεφαλαιο- ποίησή της να φτάσει τα 157 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.
Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι Κινέζοι για επενδύσεις στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως στα φωτοβολταϊκά.
Μία από τις πιο γνωστές κινέζικες εταιρείες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, η Hanergy, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1.000 MW στη χώρα μας επενδύοντας κεφάλαια της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Το επιχειρηματικό σχέδιο του κινεζικού ομίλου εγκρίθηκε τον Αύγουστο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ βασικός χρηματοδότης των επενδύσεων αυτών είναι η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας China Development Bank (CDB). Η CDB συμφώνησε με την Hanergy τον Νοέμβριο του 2011 να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο εξωτερικό ύψους 4,7 δισ. δολαρίων που θα αφορούν στους τομείς των φωτοβολταϊκών και των υδροηλεκτρικών.
Θυμίζουμε ότι οι πρώτες επαφές αξιωματούχων της Hanergy με τη ΡΑΕ είχαν πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο Απρίλιο – όπου υπήρξαν και συναντήσεις με αντιπροσωπεία της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κίνας (State Electricity Regulatory Commission, SERC) – ενώ επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο.
Ωστόσο, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σήμερα να φθάνει στα 800 MW (στοιχεία Ιουλίου) και με την κυβέρνηση να έχει «παγώσει» τη νέα έκδοση αδειών (ήδη φθάνουν τα 2.734 MW σε ισχύ), οι Κινέζοι θα επιλέξουν μάλλον την? «οδό» των εξαγορών.
Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε μονάδες που έχουν ήδη «κλειδώσει» ευνοϊκές ταρίφες, ούτως ώστε να υπάρχει η προσδοκία μιας ικανοποιητικής απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Προσφορά
Λόγω της κρίσης πάντως υπάρχει αρκετή… προσφορά καθώς ορισμένες από τις εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει άδεια, δεν μπορούν να υλοποιήσουν την επένδυσή τους -εντός του κρίσιμου 18μήνου- ελλείψει χρηματοδότησης και είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τις άδειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για μονάδες 100 kW έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 30.000-40.000 ευρώ όταν προ μηνών βρίσκονταν στα 50.000 ευρώ.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η Hanergy περιλαμβάνεται στη λίστα των 21 ενδιαφερόμενων ομίλων στον διαγωνισμό της ΔΕΗ που αφορά στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου διεθνώς, στην Κοζάνη.
Στην Κίνα τα φωτοβολταϊκά της Hanergy θα παρέχουν το 10-15% των αναγκών σε ενέργεια των IKEA.
Στόχος του προέδρου της εταιρείας Λι Ξεγιούν είναι να αυξήσει την αξία της εταιρείας στο 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (157 δισ. δολάρια) μέχρι το 2020 με βασικό άξονα τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.
Ειδικά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η Hanergy έχει υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή πάρκων συνολικής ισχύος 10 GW στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων έχει συμφωνήσει για την κατασκευή έργων σε γειτονικές μας χώρες, όπως είναι π.χ. η Βουλγαρία και η Ιταλία, ενώ εξετάζει επίσης επενδύσεις σε Αίγυπτο και Ισραήλ.
Η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία
Εξαγορά στη Γερμανία και deal με ΙΚΕΑ
Η Hanergy Holding Group είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κινεζική ενεργειακή εταιρεία με δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαθέτει υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 6.000 MW και αιολικά 131 MW, καθώς επίσης και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, με δυναμικότητα που στοχεύει σε ισχύ 3.000 MW μέχρι το τέλος του χρόνου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Ιούνιο η Hanergy εξαγόρασε τη γερμανική Solibro GmbH, θυγατρική της Q-Cells SE, που εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών τεχνολογίας λεπτού υμενίου (thin films).
Πτώχευση
Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα αίτηση πτώχευσης καθώς, όπως άλλωστε και ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτοβολταϊκών στο σύνολό του, «πληρώνει» ακριβά την περικοπή των επιδοτήσεων και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους κινέζους.
Εξαλλου, πρόσφατα η Hanergy ανέλαβε την προμήθεια λεπτών ηλιακών συστημάτων προς τα καταστήματα ΙΚΕΑ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών προς ιδιώτες, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη μελέτη του χώρου, την εγκατάσταση των συστημάτων και την εγγύηση.
Αξίζει να τονιστεί ότι στην Κίνα τα φωτοβολταϊκά συστήματα της Hanergy θα παρέχουν το 10-15% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των καταστημάτων IKEA και το 100% των κέντρων διανομής τους.
MAKHΣ AΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση