GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέλουν να κάνουν νέα αρχή σε 25.000 στρέμματα γης

Από τα 2.934 αγροτεμάχια που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, έχει εκδη­λωθεί ενδιαφέρον για τα 2.232 Βασικός σκοπός της παραχώρησης δ...


Από τα 2.934 αγροτεμάχια που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, έχει εκδη­λωθεί ενδιαφέρον για τα 2.232
Βασικός σκοπός της παραχώρησης δημόσιας γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Ηδη έχουν υπογραφεί μακροχρόνια συμβόλαια για 169 αγροτεμάχια
Επιστροφή στην ύπαιθρο για ενασχόληση με τη γη «ψηφίζουν» ολοένα και περισσότεροι Ελληνες, δημιουργώντας μια τάση που συνεχώς διευρύνεται και αυτό διαπιστώνεται από την εφαρμογή του κυβερνητικού μέτρου για την παραχώρηση δωρεάν γης, με το έως τώρα ενδιαφέρον για μίσθωση αγροτεμαχίων να ξεπερνά τα 25.000 στρέμματα αγροτικής γης.
Ηδη έχουν υπογραφεί μακροχρόνια συμβόλαια για 169 αγροτεμάχια: 103 αγροτεμάχια στη Θεσσαλονίκη, 21 στην Καβάλα, 21 στην Ξάνθη, 10 στην Πέλλα και 14 στη Λάρισα.
Τα προς μίσθωση αγροτεμάχια προορίζονται είτε για γεωργική χρήση είτε για κτηνοτροφική, ενώ ο χαρακτηρισμός τους και η χρήση τους δεν αλλάζει, συνεπώς ο αγρότης δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί γεωργική γη και αργότερα να τη χρησιμοποιήσει ως κτηνοτροφική.
Ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης που συναντά το μέτρο στην ελληνική περιφέρεια, είναι το γεγονός ότι από τα 2.934 αγροτεμάχια που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα 2.232 αγροτεμάχια.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται σχέδιο για την αξιοποίηση γης που ανήκει σε αστούς και σήμερα μένει ανεκμετάλλευτη.
Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr). Στο σύστημα έχουν ενταχθεί οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες αν και όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κάποιες περιφέρειες η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη.
Το χρονοδιάγραμμα
Κάθε αγροτεμάχιο μένει αναρτημένο στο διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Η συνολική έκταση των εποικιστικών εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φθάνει τα 11,7 εκατομμύρια στρέμματα. Από αυτά:
Tο 50% είναι δασικά ή έχουν εν τω μεταξύ δασωθεί Tα 4,5 εκ. στρέμματα είναι καλλιεργηθεί και Tα 1,5 εκ. στρέμματα είναι επικλινείς εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες. Δηλαδή, οι προς παραχώρηση εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση στους Ελληνες αγρότες ανέρχονται σε 4,5-5 εκατομμύρια στρέμματα. Βασικός σκοπός της παραχώρησης γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Δεδομένου άλλωστε ότι η καλλιεργούμενη γη σήμερα είναι 39 εκ. στρέμματα, ότι με τη διανομή των 4,5-5 εκ. στρεμμάτων, η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής θα μπορούσε να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 11,5%.
Τα δημόσια κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται στους νέους αγρότες για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς καλλιέργειες μπορούν να είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.
Οι δικαιούχοι
Τα μόρια για τους υποψήφιους αγρότες
Η ψήφιση του Νόμου 4061 σχετικά με τη «Διαχείριση ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» και συγκεκριμένα το Αρθρο 7 έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στα κριτήρια και στη μοριοδότηση αυτών της διαδικασίας απευθείας μίσθωσης αγροτεμαχίων δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης αναβαθμίστηκε, προκειμένου να είναι σύμμορφη με τον Νόμο 4061/2012.
Ο ενδιαφερόμενος για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικού ακινήτου, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση, έναντι χαμηλού τιμήματος, πρέπει να εντάσσεται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, ή συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). Να είναι νέος ηλικίας έως τριάντα πέντε ετών πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Οσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ένας αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά. 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες. 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής ημεδαπής ή αλλοδαπής. 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών. 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες. 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο μόνιμος κάτοικος και ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Για προϊόντα ή τρόφιμα εντός «καλαθιού» της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για εκείνα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια, όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

Σχέδιο για την αξιοποίηση τους
Στο «παιχνίδι» και ιδιόκτητα κτήματα
Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς μπορούν να είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.
Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Βέβαια, για τις εκτάσεις μέχρι 10 στρέμματα τα κριτήρια διαφοροποιούνται και συνοψίζονται στα εξής δύο: Προηγούνται οι όμοροι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Μεταξύ όμορων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα προτιμάται αυτός που είναι ιδιοκτήτες της μικρότερης έκτασης.
Νέα μίσθωση
Μετά την παρέλευση των ετών που ορίζονται από τη μίσθωση, τα αγροτεμάχια μπαίνουν ξανά στη διαδικασία απευθείας μίσθωσης.
Πέραν πάντως της αξιοποίησης της δημόσιας γης, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται σχέδιο για την εκμετάλλευση γης που ανήκει σε αστούς και η οποία σήμερα είναι εντελώς ανεκμετάλλευτη.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, με μια ηλεκτρονική δημοπρασία για μίσθωση γης για παραγωγική χρήση, υπογραμμίζοντας πως «αφού το μέτρο για την ενοικίαση γης πέτυχε, δείχνει ότι μπορούν να γίνουν δύο βήματα παραπέρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση