GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολοι «βρίζουν» τον Τόμσεν, αλλά τρέχουν για τα 2 δισ. που ζητάει

Η χθεσινή επεισοδιακή μέρα είχε σαν αποτέλεσμα η τρόικα να πάψει να πιέζει για άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά να περιμέ...

Η χθεσινή επεισοδιακή μέρα είχε σαν αποτέλεσμα η τρόικα να πάψει να πιέζει για άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά να περιμένει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και χαράτσια ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία άλλα 2,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, συμφωνήθηκαν μέτρα 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…
, βρέθηκε το 1,1 δισ. ευρώ από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (αυτό το ποσό προέκυψε από την αξιολόγηση που έκανε το ΔΝΤ) και συμφωνήθηκε ένα ποσό 1,7 δισ. από διαρθρωτικά μέτρα. Αναζητούνται επομένως άλλα 2,5 δισ. από νέα χαράτσια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά τα νέα χαράτσια είναι που προκαλούν νευρική κρίση στην κυβέρνηση και ανέβασαν χθες τους τόνους εναντίον της τρόικα και του Πολ Τόμσεν προσωπικά.
Το πακέτο μέτρων των 11,8 δισ. μπορεί να κλείσει ακόμη και σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις 16:00 το απόγευμα και το αργότερο αναμένεται να κλειδώσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα πριν αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν το Eurogroup του Οκτωβρίου προκειμένου να συντάξουν την έκθεση για τη χώρα μας.
Ολοι εναντίον Τόμσεν
Η κυβέρνηση επιμένει να μην ξεπεράσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων τα 7,5 δισ. «Δεν ασκούνται πλέον άλλες πιέσεις για μισθούς και συντάξεις» έλεγε ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα.
Από την συνάντηση των τριών πολιτικών χθες δεν άναψε πράσινο φως για περισσότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις παρά τις πιέσεις του Πολ Τόμσεν ο οποίος επέμενε στη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων. Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης χρησιμοποιήσαν σκληρές εκφράσεις κατά της τρόικα και ειδικότερα κατά του κ. Τόμσεν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η τρόικα δεν πρέπει να λειτουργεί ως τιμωρός του ελληνικού λαού ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε την τρόικα «να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία».
Από την πλευρά του και ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ξεκαθαρίσει από χθες στην Τρόικα τη θέση του, όταν δέχτηκε πιέσεις από τον κ.Τόμσεν για νέες μειώσεις μισθών, λέγοντας: «δεν υπογράφω άλλες περικοπές, θα φύγω από την κυβέρνηση».
Θρίλερ με Τόμσεν
Η σύσκεψη Στουρνάρα με την τρόικα άρχισε στις 8.30 χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 00:45 τα μεσάνυχτα. Ενδιαμέσως ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αποχώρησε, γύρω στις 21:45 προκειμένου να διαβουλευτεί με τα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και επανήλθε στο υπουργείο Οικονομικών στις 23:15.
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Με τα νέα δεδομένα φαίνεται πως το «πακέτο» των 11,5 δισ. θα κλείσει χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα (της τάξεως του 5%) ή μειώσεις στις συντάξεις από τα 600 ευρώ μικτά και περικοπές της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Θα περιλαμβάνει άλλα μέτρα-”φωτιά” για μισθούς και συντάξεις, ύψος 7,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
– αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67
– κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα,
– κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους
– κατάργηση της σύνταξης με 15ετία και αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα.
– περικοπή στο εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας έως και 83% αλλά και επιβολή δια βίου εισφοράς στη σύνταξη 1% έως 3% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995.
– μείωση 1%-20% στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τα 1000 ευρώ.
– κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
– περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
– επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
– μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)
– μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων
– «σφαγή» των επιδομάτων και ατόμων με αναπηρίες
κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
– κοινωνικά επιδόματα μόνο με πολύ χαμηλά εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια
– Νέα χαράτσια ύψους 2 δισ.
Την ίδια στιγμή η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 2 δισ. με μέτρα όπως:
– νέο κλιμακωτό χαράτσι σε όσους εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα
– αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.
– μείωση κλιμακίων φορολόγησης των φυσικών προσώπων, που πιθανότατα να επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα
– μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους επιχειρήσεων και μισθωτών –συνταξιούχων με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση