GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

50% λιγότεροι Ελληνες, 45-50 ημέρες η σεζόν

Μειωμένες αφίξεις, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότερα έσοδα ακόμα και για τους δημοφιλείς προορισμούς. Αυτή είναι η εικόνα της τουρισ...


Μειωμένες αφίξεις, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότερα έσοδα ακόμα και για τους δημοφιλείς προορισμούς. Αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής κίνησης φέτος.
Στα τρικυμιώδη νερά της οικονομικής κρίσης βούλιαξε φέτος η γαλέρα του τουρισμού, αγγίζοντας έτσι πρωτοφανή αρνητικά ρεκόρ, που βάζουν ήδη σε σκέψεις τους ανθρώπους του πιο προσοδοφόρου για την Ελλάδα οικονομικού τομέα.
Η τουριστική περίοδος συρρικνώθηκε επικίνδυνα, καλύπτοντας μετά βίας μόνο την καρδιά της μέχρι και πέρυσι τουριστικής περιόδου, δηλαδή το χρονικό διάστημα από 10 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου, ενώ και μέσα σε αυτό ακόμη το στενό χρονικό διάστημα οι πληρότητες κατά μέσο όρο ακόμη και τον δεκαπενταύγουστο δεν ξεπέρασαν το 75% ! Η απουσία των Ελλήνων, καθώς ο αριθμός εκείνων που έκαναν διακοπές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
10%-15% κάτω οι τιμές
Οι τιμές στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες σε ποσοστό 10% έως 15%, όμως η πτώση των τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αναφέρουμε ως παράδειγμα δωμάτια στην Τήνο που το 2010 και το 2011 ενοικιάζονταν προς 80 ευρώ την ημέρα, φέτος προσφέρονταν αντί 30 ευρώ. Στα 35 ευρώ τα ενοικιαζόμενα στη Μήλο και στα 40 ευρώ στη Νάξο. Πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική οι πληρότητες άγγιξαν το 85% με 90% μόνο τον Αύγουστο και η απουσία των Ελλήνων ήταν αισθητή καθώς το 90% των επισκεπτών ήταν αλλοδαποί και μόλις το 10% Ελληνες. Για τον Σεπτέμβριο αναμένονται αυξημένες πληρότητες, καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που επισκέφθηκαν για λίγες ώρες με κρουαζιερόπλοιο κάποιο ελληνικό νησί, ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα. Οπως μου έλεγε άνθρωπος που ασχολείται με τα κρουαζιερόπλοια στη Μύκονο, οι επιβάτες τους, που έβγαιναν το πρωί στο νησί έμπαιναν το μεσημέρι στο πλοίο για να φάνε και ξανάβγαιναν να συνεχίσουν τις βόλτες τους, για να μην αναγκαστούν να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό στο νησί. Και τα ψώνια τους όμως ήταν κατά πολύ μειωμένα από προηγούμενες χρονιές, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους πελάτες στα ξενοδοχεία All Inclusive.
Λιγότεροι τουρίστες, λιγότερες διανυκτερεύσεις, λιγότερα έσοδα. Αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής κίνησης φέτος, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν: η συρρίκνωση της σεζόν στις 45 με 50 μέρες ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς. Τα ξενοδοχεία άρχισαν να γεμίζουν μετά τις 15 Ιουλίου.Ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο σε νησιά όπως η Τήνος και η Πάρος, οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 75%. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές κινούνται ανοδικά και όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, θα απορροφήσουν ένα τμήμα από την καθίζηση που υπέστη ο τουρισμός από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουλίου.
Απογοήτευση
Σε Τήνο, Πάρο, Μήλο, Νάξο, νησιά που υποδέχονται σε μεγάλο βαθμό Ελληνες τουρίστες, η εικόνα ήταν απογοητευτική. Η σεζόν συρρικνώθηκε στο 40ήμερο, με δραματική πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων. Ο Σεπτέμβριος «κινείται» μέχρι τις 15, ενώ η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων φτάνει και το 50%, με αρκετές μονάδες να μην έχουν λειτουργήσει φέτος.
Η Ρόδος και η Κως «γέμισαν» με αλλοδαπούς και η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη από τις αρχές Ιουλίου, ενώ και τον Σεπτέμβριο το πρόσημο είναι θετικό.
Η Κρήτη, που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, είχε τα δικά της σκαμπανεβάσματα.
Οι μεγάλες μονάδες ήταν γεμάτες -πληρότητες 95%-, ενώ τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ποτέ δεν πέτυχαν πληρότητες πάνω από 75%. Για παράδειγμα στα Χανιά υπήρχαν άδεια δωμάτια ακόμα και τον Αύγουστο.
Ναυάγιο στην Τήνο μισά χαμόγελα σε Κρήτη, Χαλκιδική
Στην Τήνο, όπως και στα άλλα νησιά τα οποία υποδέχονται σε μεγάλο βαθμό Ελληνες τουρίστες, η εικόνα ήταν απογοητευτική. Η σεζόν συρρικνώθηκε στο 40ήμερο, παρά τη δραματική πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων. Στην Κρήτη υψηλές πληρότητες πέτυχαν μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα στα Χανιά υπήρχαν άδεια δωμάτια ακόμα και τον Αύγουστο. Επίσης στη Χαλκιδική οι πληρότητες άγγιξαν το 85% με 90% μόνο τον Αύγουστο. Οι κρουαζιέρες
Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που επισκέφθηκαν για λίγες ώρες με κρουαζιερόπλοιο κάποιο ελληνικό νησί, ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα.
Έφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση