GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οικογένειες στο περιθώριο: Το αληθινό πρόσωπο της λιτότητας στην Ισπανία

Στο 30% η ανεργία στη Σεβίλλη Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας, σε πρόσφατη πορεία τους   Με ...

Στο 30% η ανεργία στη Σεβίλλη
Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας, σε πρόσφατη πορεία τους
 
Με την Ισπανία να βυθίζεται στην ύφεση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασανίζονται καθημερινά από την φτώχεια και την οικονομική δυσπραγία, όπως αποκαλύπτει ένα ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου βρέθηκε στη Σεβίλλη κι επισκέφτηκε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που έχει μετατραπεί σε κατοικία άπορων Σεβιγιάνων, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων, που η ανεργία του 24% στη χώρα (και σχεδόν 30% στη Σεβίλλη) δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν.
Το κτίριο Utopia (Ουτοπία) φιλοξενεί, εδώ και τρεις μήνες, 36 οικογένειες οι οποίες εχουν καταφύγει εκεί, ανήμπορες να αντέξουν το οικονομικό βάρος ενός ενοικίου. «Τα 280 ευρώ που βγάζω το μήνα μόλις που φτάνουν για να συντηρήσω την νεογέννητη εγγονή μου και την άνεργη και χωρισμένη μητέρα της», λεει η 54χρονη Μερσέντες που μένει σε ένα από τα διαμερίσματα μαζί με την 19χρονη κόρη της.
 «Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκα στο δρόμο, χωρίς να πάρω αποζημίωση, με μια βαλίτσα στα χέρια, ψάχνοντας για στέγη για μένα και την τότε έγκυο κόρη μου», τονίζει η Μερσέντες που εργαζόταν ως μαγείρισσα σε δημόσια υπηρεσία, αλλά μετα τη λήξη του συμβολαίου της απολύθηκε εν μια νυκτί.
Δίπλα στην τριμελή οικογένεια μένει μια ακόμη μεγαλύτερη: το ζευγάρι του Φραν και της Ιρμα με τα τρία τους μικρά παιδιά. «Δεν έχουμε εισοδήματα, ζούμε με μηδέν ευρώ το μήνα, γιατί δεν δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας καθότι δεν ήμουν ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο», λεει ο 35χρονος Φραν που, όπως λέει, «πλέον στηριζόμαστε αποκλειστικά στην όποια οικονομική βοήθεια από τους γονείς μου και τα πεθερικά μου».

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η γειτόνισσα τους, η Βανέσα, που διαμένει στην Ουτοπία μαζί με τον σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά, εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας. «Η κόρη μου, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, θα έπρεπε να λαμβάνει ένα τακτικό μηνιαίο επίδομα, αλλά αφού στη παρούσα φάση δεν υπάρχουν λεφτά στα δημόσια ταμεία, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πότε ακριβώς μπορούμε να αρχίσουμε να το λαμβάνουμε», επισημαίνει με απελπισία η 35χρονη μητέρα. «Και δεν είναι μόνο αυτό: επειδή το εισόδημα του άντρα μου είναι ελάχιστο, οι κοινωνικοί λειτουργοί απειλούν τώρα να μας πάρουν τα παιδιά μας. Είναι τραγικό».
Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση