GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιδιοκτήτης τριών κινέζικων νησιών η Ιαπωνία

Τα τρία νησιά της Θάλασσας της Κίνας που διεκδικεί το Πεκίνο αποφάσισε να αγοράσει η ιαπωνική κυβέρνηση,όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρό...

Τα τρία νησιά της Θάλασσας της Κίνας που διεκδικεί το Πεκίνο αποφάσισε να αγοράσει η ιαπωνική κυβέρνηση,όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο.
«Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης συμφωνήσαμε να γίνουμε ιδιοκτήτες των τριών νησιών Σενκάκου το συντομότερο δυνατόν”» δήλωσε ο εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα, χρησιμοποιώντας την ιαπωνική ονομασία των νησιών τα οποία το Πεκίνο αποκαλεί Ντιαογιού.
Τα νησιά ανήκουν σήμερα σε ιαπωνική οικογένεια και βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την οικογένεια των ιδιοκτητών, χωρίς να δώσει στοιχεία για την τιμή αγοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου , το ποσόν ανέρχεται σε 2,05 δισεκατομμύρια γεν (20,4 εκατομμύρια ευρώ).
Η απόφαση για την αγορά των νησιών, που θα περιέλθουν στις ιαπωνικές λιμενικές αρχές, έχει ως στόχο τη διατήρησή τους σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, είπε ο εκπρόσωπος.
Τα ακατοίκητα αυτά νησιά βρίσκονται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του Τόκιο και 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, η οποία τα διεκδικεί επίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα.
Το περασμένο Σάββατο το Πεκίνο διατύπωσε προειδοποίηση προς το Τόκιο ότι η Κίνα δεν θα υποχωρήσει. Τον περασμένο Αύγουστο κινέζοι ακτιβιστές αποβιβάσθηκαν σε ένα από τα νησιά, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τις ιαπωνικές αρχές και να απελαθούν. Λίγες ημέρες αργότερα ιάπωνες ακτιβιστές με τη σειρά τους αποβιβάσθηκαν στο ίδιο νησί και ύψωσαν την ιαπωνική σημαία. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Ιαπωνικά καταστήματα, εστιατόρια και αυτοκίνητα έγιναν στόχος επιθέσεων σε περιοχές της Κίνας.
Το Τόκιο απέστειλε επειγόντως τον υφυπουργό Εξωτερικών Τσουγιόσι Γιαμακούτσι για να επιδώσει επιστολή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στις κινεζικές αρχές με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση