GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της»

Η ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την εφαρμογή προωθημένου προγράμματος αγοράς κρατικών τί...

Η ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την εφαρμογή προωθημένου προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων χρέους των εξασθενημένων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία.
Ο συντηρητικός γερμανικός Τύπος καταγγέλλει ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της, ενώ η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι «η ΕΚΤ ενεργεί με όρους ανεξαρτησίας και στο πλαίσιο της εντολής της».
Η καγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι η ΕΚΤ διατηρεί την ανεξαρτησία της και παραμένει εντός του πλαισίου της εντολής της, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε από τη Στοκχόλμη την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν σημαίνει χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους των κρατών της ευρωζώνης και επέκρινε τη νευρικότητα που επέδειξε ο γερμανικός Τύπος μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι.
Οι συντηρητικές εφημερίδες της Γερμανίας κατηγορούν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι υπέγραψε «λευκή επιταγή» προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη, με επικεφαλής την Bild η οποία προειδοποιεί ότι η πολιτική του μπορεί να κάνει το ευρώ «kaputt».
Κατά την άποψη του συντηρητικού γερμανικού Τύπου, ο οποίος έχει τηρήσει ευρωσκεπτικιστική στάση από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη, τα χθεσινά μέτρα του Ντράγκι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
«Βοήθεια χωρίς τέλος προς τις χώρες σε κρίση», γράφει στην πρώτη σελίδα η Bild, προσθέτοντας ότι ο Ντράγκι υπέγραψε «λευκή επιταγή» και ότι η πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, επικαλούμενη τις απόψεις γερμανών πολιτικών που θεωρούν ότι με το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερέβη την αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας.
«Ο Ντράγκι χτύπησε το κουδούνι συναγερμού της Γερμανίας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Die Welt.
Η εφημερίδα Handelsblatt, η οποία εκφράζει συχνά τις ανησυχίες της για το οικονομικό βάρος των προγραμμάτων διάσωσης για τους γερμανούς φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδας ρεπορτάζ στο οποίο προβάλλονται οι διαφωνίες του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν με τίτλο «Η Άνοδος, η Πτώση και η Αναγέννηση της Μπούντεσμπανκ».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τα όρια ανάμεσα στην νομισματική και την χρηματοπιστωτική πολιτική παραβιάσθηκαν» και χαρακτηρίζει «παρατραβηγμένο» το επιχείρημα ότι η αγορά κρατικών τίτλων χρέους περιλαμβάνεται στην εντολή της ΕΚΤ.

1 σχόλιο

  1. Η νεα ιστορια ειναι μια τρυπα μεσα στο νερο γιαυτο μην χαμογελατε, θα το δειτε συντομα γιατι οι αγορες γνωριζουν πολυ καλα τα χαλια της Ευρωπης και τα τεραστια χρεη που εχει και δεν μασανε. Ξερουν οτι τα κρατη γερασαν, δεν παραγουν τιποτα, δεν εχουν εξαγωγες γιατι ανοητως ολες τις παραγωγικες μοναδες τις μετεφεραν στην ανατολη και οχι μονο και τωρα βαρανε μθγιες. Ολα αυτα τα γνωριζουν οι αγορες και σε λιγες μερες θα δειτε οτι σαν να μηνσυναιβει τιποτα. Κρατηστε το αυτο και θα με θυμηθειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση