GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το κρυφό δράμα της Ντόρας

Γράφει ο Άρης Σπίνος Αν υπήρχε βραβείο για το προκάτ χαμόγελο κατά παραγγελία, θα πήγαινε σίγουρα κατευθείαν στην Ντόρα Μπακογιάννη. Το...

Γράφει ο Άρης Σπίνος
Αν υπήρχε βραβείο για το προκάτ χαμόγελο κατά παραγγελία, θα πήγαινε σίγουρα κατευθείαν στην Ντόρα Μπακογιάννη. Το κουβαλά από εκπομπή σε εκδήλωση και από ομιλία σε περιοδεία, το ίδιο ακριβώς για όλες τις περιπτώσεις. Είναι το πλατύ χαμόγελο που της έχουν διδάξει οι πολιτικοί της σύμβουλοι και που, κατά περίεργη ειρωνεία της τύχης, είναι ό,τι πρέπει για να κρύβει την καθόλου διασκεδαστική πραγματικότητα που ζει.
Πίσω από τους προβολείς και τις τηλεοράσεις, η αληθινή ζωή της Ντόρας είναι πολύ διαφορετική, όπως και ολόκληρης της οικογένειας Μητσοτάκη. Μίση που τη σημαδεύουν εφ’ όρου ζωής, πάθη που δεν μπορούν να βρουν διέξοδο χάριν των περιορισμών της πολιτικής και εσωτερικοί ανταγωνισμοί που κουκουλώνονται από τον τρόμο των μίντια. Ούτε που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η ολοζώντανη, πρόσχαρη, γεμάτη αυτοπεποίθηση στην πολιτική Ντόρα κρύβει μέσα της μια συναισθηματική αναπηρία, ισχυρότερη ίσως και από αυτήν που «βιώνει» η Δήμητρα Λιάνη, υποκρινόμενη τη συντετριμμένη πιστή σύζυγο του Ανδρέα.
Η γυναίκα σύμβολο της εξουσίας
«Στην πολιτική, η Ντόρα βρίσκει αυτό που ποτέ δεν κατάφερε να βρει στην προσωπική της ζωή: την αναγνώριση και την ολοκλήρωση. Κι αυτό την κάνει πολύ πιο επίμονη στους στόχους της και επικίνδυνη για τους εχθρούς της» λέει παλαιός ΟΝΝΕΔίτης, κάποτε σύμβουλός της και αρκετά «κοντά της» σήμερα 50άρης. Ένα απόγευμα του 1990, η Μαρίκα Μητσοτάκη στάθηκε όρθια απέναντι στην κόρη της, Ντόρα, σήκωσε το χέρι απειλητικά και της είπε: «Αυτά που κάνεις είναι ντροπή για όλους μας – και για τον πατέρα σου. Αυτόν δεν τον σκέφτεσαι;» Η Ντόρα δεν είπε κουβέντα. Έκανε στροφή, έκλεισε την πόρτα πίσω της και έφυγε. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που είπε: «Η μαμά δεν καταλαβαίνει, νομίζει ότι ζούμε στην εποχή της γιαγιάς μου».
Κάθε φορά που η Ντόρα έκανε έναν καινούργιο δεσμό, μετά τον θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη, επαναλαμβανόταν η ίδια ιστορία. Η Μαρίκα, αυστηρή σε θέματα ηθικής, παλαιών αρχών γυναίκα, έτρεμε τα σχόλια του κόσμου. Αυτήν τη φορά κάποιος της είπε ότι «η Ντόρα τα έχει φτιάξει μ’ έναν υπαστυνόμο από τη φρουρά της». Τα φοβόταν αυτά η Μαρίκα. Δεν ήθελε να λένε ότι «δεν χρόνισε ακόμη ο άντρας της κι αυτή γυρίζει με τον έναν ή τον άλλο». Είχε ήδη το ίδιο πρόβλημα με την άλλη της κόρη, την Κατερίνα, που συνδέθηκε συναισθηματικά με έναν αστυνομικό της φρουράς του πατέρα της και χώρισε από τον άντρα της, τον δικηγόρο Σπύρο Δημητριάδη, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Άλλο άγνωστο «δράμα». Τελικά, φαίνεται ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει. Και η κόρη της, Αλεξία, προέκυψε ως ερωτική καταιγίδα. Ο γάμος της, που κράτησε λίγες ημέρες με τον γνωστό συνεργάτη της Ντόρας, Κώστα Ζαφειριάδη, οδηγήθηκε σε ταχύτατο διαζύγιο για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Άτυχο, τέλος, είχε όμως και ο γάμος της «έξαλλης» Αλεξίας με τον χρηματιστή Βάρσο. Τουλάχιστον εκεί υπάρχει ο καρπός των δίδυμων παιδιών τους, αφού ο γυναικολόγος, μετρ του είδους, Θάνος Παράσχος, έκανε το θαύμα του. Σήμερα η «άτακτη» κόρη λένε ότι διατηρεί στενή φιλία με τον εκπρόσωπο Τύπου του Φώτη Κουβέλη…
Ας γυρίσουμε, όμως, στην πρωταγωνίστριά μας. Ακόμη και σήμερα, όταν η Ντόρα μαλώνει την Αλεξία για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την προσωπική της ζωή, εκείνη της απαντάει αφοπλιστικά «και εσύ τα ίδια δεν έκανες;». Οι παλαιότεροι στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι ο γνωστός σωματοφύλακας του Κων/νου Μητσοτάκη επιστρατεύτηκε για να επινοήσει μια αποτελεσματική μέθοδο και να πείσει τον συνάδελφό του να χωρίσει με την Κατερίνα. Η μέθοδος πήγε στράφι και η Κατερίνα βρέθηκε σε μια ιδιόκτητη βίλα που τους έχτισε ο Μητσοτάκης στο Χαλάνδρι. Άλλοι λένε, βέβαια, ότι ο πρώην σύζυγος ήταν εκείνος που βρέθηκε με έναν μεγάλο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. πολλές φορές εκεί που δεν έπρεπε και η Κατερίνα τον χώρισε…
Τα μαύρα ρούχα
Ένας από τους χειρότερους τσακωμούς με τη Μαρίκα ήταν όταν στο τρίμηνο από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Ντόρα επιχείρησε να βγάλει τα «μαύρα», που φορούσαν κάποτε οι χήρες για τουλάχιστον έναν χρόνο. Το επιχείρημά της ήταν ότι «είμαι πολιτικός, δεν μπορεί να πηγαίνω εδώ κι εκεί με τα μαύρα, λες και είμαι παπάς». Η Μαρίκα έδωσε ολόκληρη μάχη μαζί της και, τελικά, κατάφερε να (της) τα φορέσει μέχρι τα «εξάμηνα».
Βρισκόμαστε στο 1990 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθεί με τις γνωστές ακροβασίες να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι η κορυφαία στιγμή που όλη η οικογένεια περιμένει εδώ και δεκαετίες και η Μαρίκα, που στα νεύρα της μπορούσε κανείς να την ακούει να μιλάει για έναν «μαλ…α», δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιεί βαρύτερους χαρακτηρισμούς για την κόρη της. Παθαίνει πανικό στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να γίνει γνωστό κάτι «ελαφρύ» για την Ντόρα, δεδομένου ότι και η οικογένεια έχει επενδύσει πολιτικά στην εικόνα του «ηρωικού θύματος της τρομοκρατίας» και η ίδια η κόρη της προβάλλεται περίπου ως ιερομάρτυράς του, που, παρά το προσωπικό της δράμα, σηκώνει και τον αγώνα της παράταξης για την κάθαρση στον τόπο, κλπ. κλπ.
«Τι θα γίνει αν φτάσει καμιά απ’ τις ιστορίες σου στην “Αυριανή”, σαν τον προκομμένο τον πατέρα σου;» της λέει συνέχεια, αναφερόμενη στις γνωστές «ερωτικές» συνομιλίες του Μητσοτάκη με την ιδιοκτήτρια μπουτίκ εκ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα, που είχε ανασύρει τότε η εφημερίδα του Ταύρου, και έκαναν πάταγο. Όχι ότι η Ντόρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη χρειάστηκε να κάνει αμέσως κάποια σχέση. Η μισή ΝΔ ορκίζεται ότι τις είχε ήδη, δεδομένου ότι, όπως ήταν γνωστό τότε σ’ όλη την καλή Αθήνα, το ζευγάρι είχε πάψει να ζει μαζί από τα μέσα του 1987.
Ο Παύλος δεν ενέκρινε μερικές πτυχές της δραστηριότητας της συζύγου του. Οι κακόβουλες φήμες που κυκλοφορούσαν στη Ρηγίλλης την ήθελαν να έχει πάρει υπό την «προστασία» της μερικούς νέους πολιτευτές, προερχόμενους από τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ… Άλλωστε, στην ΟΝΝΕΔ ασκούσε πλήρη έλεγχο με τα λεγόμενα «Ντοράκια» της εποχής…
Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, ο Παύλος Μπακογιάννης, πέρα από πολύ ευρύτερη πνευματική και πολιτική εμβέλεια, είχε και πολύ πιο γοητευτική προσωπικότητα από την πολύφερνη σύζυγό του. Ήταν ο τύπος του άντρα που άρεσε στις γυναίκες και ήταν ο τύπος του συζύγου που δεν είχε καμιά αντίρρηση να αρέσει και στις άλλες γυναίκες. Αυτό έφτασε να το διαπιστώσει μια ημέρα και ιδίοις όμμασι η Ντόρα, όταν εισέβαλε απροειδοποίητα στο γραφείο του στο περιοδικό «Ένα» που έβγαζε τότε ο Μπακογιάννης. Πέρα από τις διάφορες σχέσεις που κατά καιρούς είχε, υπήρξε και μια πολύ σταθερότερη με στενή συνεργάτιδά του, που είχε κάνει έξαλλη και την Ντόρα και όλο το μητσοτακέικο.
Μετά από πολλές προστριβές, όχι πάντα «ελεγχόμενες», αποφάσισαν κοινή συναινέσει να χωρίσουν από κλίνης και τραπέζης για ένα διάστημα, προκειμένου να κάνουν αργότερα μια προσπάθεια να τα βρουν «για το καλό των παιδιών», που τότε ήταν ακόμη πολύ μικρά. Ο Παύλος εξακολούθησε, πάντως, να είναι ο μυστικοσύμβουλος του Μητσοτάκη. Ήταν αυτός που χειριζόταν όλα τα θέματα της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος και είχε αναλάβει το βαρύ έργο να τα «φτιάξει» με τους κομμουνιστές του Φλωράκη και τους ανανεωτές του Κύρκου, για τον σχηματισμό της «συγκυβέρνησης» που θα διαδεχόταν το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 1989.
Ο μύθος της «αντροφάγου» και οι συχνοί καβγάδες με τη Μαρίκα
Η απώλεια του Παύλου Μπακογιάννη, που έφερε τη ΝΔ ακόμη πιο κοντά στην κυβέρνηση, ήταν διπλό χτύπημα δυστυχίας σε προσωπικό επίπεδο για την Ντόρα. Πέρα από τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στον σχεδόν τελειωμένο γάμο τους, που στο κάτω-κάτω δεν είναι ούτε προς ντροπή ούτε κάτι το σπάνιο στη σημερινή κοινωνία, ο Μπακογιάννης ήταν ακόμα, και θα ήταν όσο ζούσε, ο πατέρας των παιδιών της. Εκτός του ότι υπήρξε και ο μόνος άνδρας που αγάπησε τόσο πολύ στη ζωή της. Αυτή ήταν η μία πλευρά.
Η άλλη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι επίσης τραγική. Όσο ζούσε ο Μπακογιάννης, έστω και αν η σχέση τους ήταν πια τυπική, η Ντόρα θα μπορούσε να κρατάει τις προσωπικές της ισορροπίες δημιουργώντας άλλες σχέσεις, πάντα στη βάση της εχεμύθειας και της διακριτικότητας. Από τη στιγμή που ο σύζυγός της δολοφονήθηκε, ό,τι και να έκανε έμοιαζε ξαφνικά απαγορευτικό. Μια θηλιά στον λαιμό που τη συνοδεύει ακόμη στη διπλή ζωή που αναγκάζεται να βιώνει μέχρι σήμερα.
Το πένθος δεν ταίριαζε (και γιατί να ταιριάζει;) στην Ντόρα – κι αυτό φάνηκε νωρίς. Οι αντρικές παρέες της, όσα μέτρα ασφαλείας και να έπαιρνε, γίνονταν θέμα στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργείται ένας φοβερός μύθος ως «αντροφάγου» που την ακολουθούσε παντού. Σχόλια, που προκαλούσαν συχνούς καβγάδες της Ντόρας με τη Μαρίκα, τώρα που ο Μητσοτάκης ήταν πια πρωθυπουργός και εκείνη υπουργός.
Στη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν ετών από το 1989 έως το 1993, που η ΝΔ έπεσε από την εξουσία, οι πολιτικοδημοσιογραφικοί κύκλοι την «ταίριαξαν» κατά καιρούς σε επίπεδο κουτσομπολιού, πλην των Βουλγαράκη και Μεϊμαράκη, με τον Κασσίμη, με τον Παπαστάμκο, με τον Κάκκαλο, με ένα-δυο αστυνομικούς της φρουράς της, με έναν επιχειρηματία και με ένα μεσαίο κομματικό στέλεχος προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ. Τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε με στοιχεία, ούτε φυσικά με φωτογραφίες που να «μιλούν». Επρόκειτο μόνο για έντονες κουβέντες και κουτσομπολιά από κάποιους που ισχυρίζονταν ότι ήξεραν πολλά. Τίποτε περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο.
Χάρη στην τρομακτική μυστικότητα που πέτυχε η Ντόρα, στις πολύ καλές σχέσεις της οικογένειας με τις περισσότερες εφημερίδες και στη δεδομένη διστακτικότητα του ελληνικού Τύπου να προσεγγίσει τέτοια θέματα που στο εξωτερικό δεν είναι «ταμπού», έγινε εφικτό να κρατηθεί η διπλή προσωπική της ζωή ένα καλοφυλαγμένο μυστικό. Ήταν, άλλωστε, και το ζήτημα των παιδιών –που πλέον είναι ενήλικα– στη μέση, που υποχρέωναν και την ίδια και τους κοινωνούς των όποιων καταστάσεων να την κρατούν μακριά από τη δημοσιότητα. Λεπτομέρειες, βέβαια, διέρρεαν αραιά και πού. Πλην, όμως, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι σχετικές αφηγήσεις δεν παρουσιάζουν κανένα, μα απολύτως κανένα, ελκυστικό στοιχείο. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο…
Τα προβλήματα που βίωνε η Ντόρα –και ιδίως η ζωή που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να ζήσει– φάνηκαν γρήγορα πάνω της. Ποτέ δεν ήταν βέβαια ωραία γυναίκα, όμως, το υπερβολικό βάρος που είχε, το πρήξιμο στο πρόσωπο και το ντύσιμο που αποσκοπούσε ακριβώς στο να κρύψει το πάχος, την έκαναν ακόμη πιο απωθητική. «Είναι κάτι που κατά βάθος το ήξερε και η ίδια» είπε ένας βουλευτής της ΝΔ που γνωρίστηκε «καλά» με την Ντόρα. «Δεν είναι χαζή. Μπορούσε να καταλάβει ότι αυτός που την πλησίαζε δεν ερχόταν ούτε για τα νιάτα ούτε για την ομορφιά της. Ήταν καθαρά ζήτημα εξουσίας. Το εξουσιαστικό στιλ της Ντόρας ήταν το μόνο ερωτικό που μπορούσε να διακρίνει κανείς πάνω της. Για αρκετούς αυτό δεν είναι καθόλου λίγο». Υπό τέτοιες συνθήκες, η Ντόρα πέρασε αυτά που κάποιοι χαρακτηρίζουν τα πιο ερωτικά χρόνια μιας γυναίκας: από τα 30 μέχρι τα 40.
Στην εποχή της εξουσίας της οικογένειας, αναδείχθηκαν πολύ κοντά στο μητσοτακέικο πρόσωπα που μετά χάθηκαν μέσα σε ένα σύννεφο φημών. Παράδειγμα εξαιρετικό και περίεργο, πέραν του στρατηγού Γρυλλάκη, αποτελεί ο Γιάννης Δημητροκάλλης (στη φωτό). Στα 50 του, τότε, ολίγον λιπόσαρκος και αρκετά φαλακρός, δεν θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με τον Στράτο Τζώρτζογλου, ούτε καν με τον Νίκο Κούρκουλο, αλλά εν πάση περιπτώσει ότι έχει μια ιδιόμορφη προσωπικότητα.
Κανείς δεν κατάλαβε από πού ήρθε, πώς αναδείχθηκε και γιατί εξαφανίστηκε πλήρως ο Γιάννης Δημητροκάλλης. Μερικοί τον παρακάλεσαν να γράψει βιβλίο, αλλά εκείνος αρνήθηκε και διακριτικά χάθηκε. Πολύ συνέδεσαν την τεράστια δύναμη του Δημητροκάλλη στην εύνοια της Ντόρας, πράγμα που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Ίσως πήραν φόρα από τα «καπρίτσια» που έκανε ο Δημητροκάλλης μέχρι να απομακρυνθεί τελείως από το περιβάλλον.
Από την εσωκομματική ισχύ, στα παρακάλια…
Ιστορία έγραψε και η κίνηση των 23 μητσοτακικών βουλευτών που ζητούσαν από τον Έβερτ την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Με μια προσεκτική ανάγνωση του καταλόγου εκείνων που προσυπέγραφαν την επιστολή, θα εντόπιζε κανείς μεταξύ των υπογραφών τα ονόματα της Έλσας Παπαδημητρίου, της Νίκης Τζαβέλα, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Νίκου Κάκκαλου, της Κέλλυς Μπουρδάρα, του Πάνου Καμμένου, του Ευγένιου Χαϊτίδη και του Θόδωρου Αναγνωστόπουλου. Ήταν ο στενός κύκλος της.
Βέβαια, σήμερα όλα έχουν ανατραπεί. Τα πράγματα ήρθαν εντελώς διαφορετικά. Η πανίσχυρη Ντόρα Μπακογιάννη, σχεδόν παρακαλώντας, γύρισε στη ΝΔ σώζοντας τον εαυτό της και από «καραμπόλα» δύο με τρεις συνεργάτες της. Σήμερα, η Ντόρα δεν μπορεί να χωνέψει ότι, ύστερα από παρακάλια και αυτοταπείνωση, ελέω Σαμαρά έσωσε μετά βίας τη βουλευτική της έδρα. Το εγχείρημά της για να σώσει τον τόπο με τα πανάκριβα γραφεία στη Λεωφ. Συγγρού και το καθόλου πρωτότυπο τίτλο «Δημοκρατική Συμμαχία» έλαβε τέλος άδοξα. Αυτοί που γνωρίζουν αρκετά λένε πως «το πολιτικό της μαγαζί», μέχρι να κλείσει, στοίχισε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Θα μου πείτε, τι είναι αυτά για την Ντόρα; Συμφωνώ μαζί σας. Ψίχουλα. Άλλωστε, το ένα εκατομμύριο δολάρια που «ξέχασε» να δηλώσει ο σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος, δείχνει ότι όποιος έχει πολλά λεφτά, ξεχνάει να τα μετρήσει! Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να πάρει κανέναν ρόλο εντός ΝΔ όσο ο Σαμαράς θα είναι πρόεδρός της, δεν ασχολείται με τίποτα που να θυμίζει ότι είναι βουλευτής αυτού του κόμματος. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μιλάει για το μεγάλο της λάθος, όταν συμφώνησε με τον Κώστα Καραμανλή να επιστρέψει ο σημερινός πρωθυπουργός στη ΝΔ. Ο έρωτας με τον Ισίδωρο Κούβελο είναι αλήθεια ότι θα ήθελε να επισφραγιστεί και μ’ ένα παιδί, αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Οι σχέσεις της με τους καναλάρχες και τους εκδότες παραμένουν ισχυρές, αφού οι γνωριμίες της περνούν μέσα από τη σφραγίδα κύρους που φέρει το όνομα Μητσοτάκης. Κάποιοι κακεντρεχείς ισχυρίστηκαν ότι η ανακοίνωση του θανάτου τής μητέρας της έγινε την ημέρα των εκλογών προκειμένου να επενδύσει συναισθηματικά στους ψηφοφόρους, ενώ η Μαρίκα ήταν κλινικά νεκρή δέκα ώρες πριν. Ανοησίες ανόητων.
Το μέλλον της πολιτικού Ντόρας Μπακογιάννη σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στην έξαρση που θα μπορούσε κανείς να μιλήσει γι’ αυτό πριν από πέντε χρόνια. Η «ντρίπλα» που της έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε πως στην πολιτική το σοφό ρητό παραμένει ακλόνητο. «Όποιος έχει υπομονή και επιμονή, κερδίζει». Στην κυβέρνηση Καραμανλή η Ντόρα είχε καταφέρει να επιβάλει τη λογική του 60%-40%. Δηλαδή, με απλά μαθηματικά, κυβέρνηση και κόμμα ελέγχονταν κατά 40% από εκείνη και 60% από τον τότε πρωθυπουργό. Σήμερα, με το ζόρι κατάφερε να επιβάλει δύο με τρεις συνεργάτες της στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Φυσικά, εκατοντάδες άλλους πολιτευτές και απλά στελέχη, που την είχαν ακολουθήσει στο ομολογουμένως «πήδημα αυτοκτονίας», τους εγκατέλειψε εν μια νυκτί, όχι τόσο από πρόθεση αφιλίας, αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτούς ως προς το πολιτικό τους μέλλον εντός ΝΔ. Οι πληροφορίες λένε ότι, όσο είχε το δικό της κόμμα, μέχρι και με τον Καρατζαφέρη συζητούσε προκειμένου να ενώσουν τα «μαγαζιά τους». Η διαφωνία τους, όπως συνήθως συμβαίνει, ήταν το οικονομικό.
Ντόρα vs Γιάννας
Αν ρωτούσε κάποιος ποια είναι η μεγάλη ανταγωνίστριά της, θα έπαιρνε ως απάντηση ότι είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Τους λόγους τους ξέρουν μόνο αυτές οι δύο και σχεδόν δεν κοιτιούνται όταν, εκ των πραγμάτων, βρίσκονται σε κοινούς χώρους.
Γυναίκα με χαρίσματα
«Η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει για πολλούς μια γυναίκα με γοητευτικά χαρίσματα που μπορεί κάποιος να διακρίνει, αν ξέρει από γυναίκες». Αυτό μου είπε ένας πολύ δικός της άνθρωπος, όταν του ζήτησα να με βοηθήσει για να γράψω αυτή την ιστορία. Η προσωπική μου άποψη, δεν έχει μεγάλη σημασία. Η αλήθεια είναι πως αυτό που «εκπέμπει» η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν περάσει από δίπλα σου, είναι ότι αφήνει ένα άρωμα «σφραγίδας» που κάνει αρκετές ώρες να εξατμιστεί.

5 σχόλια

  1. Είναι ντροπή για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό να υπάρχει μια Ντορά-κουλα στην πολιτική σκηνή.

    Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει ένα τέτοιο "κατασκεύασμα" της Οσίας οικογενείας του φαταούλα Δράκουλα , ενεργούμενο των μυστικών υπηρεσιών, που ως αποκλειστικό του πολιτικό "αντικείμενο" έχει την διαπλοκή την ίντριγκα και την προσωπική της ανέλιξη ,την αρχηγία και την “kονόμα” .

    Είναι ντροπή για τη λογική μας να μας "δουλεύει" ένα αγράμματο υποκείμενο του παρελθόντος.

    Είναι ντροπή στην εποχή της πείνας και της οικονομικής κρίσης να μην ελέγχεται το παραφουσκωμένο πόθεν εσχες της (Ε9) για τα οικονομικά της και να αφήνεται ακόμη η συμμορία των πρώην συμμάχων –συμμαθητών -αρπαχτικών της μεταπολίτευσης να εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μοιράζει τις νέες λείες της χωρίς κανέναν έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ακριβώς συμβαίνει και η Ντόρα απολαμβάνει αυτή την σκανδαλιστικά προνομιακή ασυλία και φτάνει ακόμη να παρουσιάζεται σαν συντελεστής σωτηρίας όχι απλά της Νου-Δούλας αλλά και της Ελλάδας της ίδιας;


    Δικαιούται κανείς να ρωτήσει εάν υπάρχει μια ανώτατη δύναμη που πρέπει να φυτεύει διαρκώς τη Ντόρα Μπακογιάννη στα σπίτια μας.

    Δικαιούται κανείς να ρωτήσει τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να απαλλαγούμε οριστικά από τον πολιτικό αυτό σκελετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ακριβώς συμβαίνει και η Ντόρα απολαμβάνει αυτή την σκανδαλιστικά προνομιακή ασυλία και φτάνει ακόμη να παρουσιάζεται σαν συντελεστής σωτηρίας όχι απλά της Νου-Δούλας αλλά και της Ελλάδας της ίδιας;

    Δικαιούται κανείς να ρωτήσει εάν υπάρχει μια ανώτατη δύναμη που πρέπει να φυτεύει διαρκώς τη Ντόρα Μπακογιάννη στα σπίτια μας.

    Δικαιούται κανείς να ρωτήσει τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να απαλλαγούμε οριστικά από τον πολιτικό αυτό σκελετό.

    Είναι δυνατόν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ένας έλληνας πολιτικός παράγων να πιάνεται στα πράσα εξάγοντας 1.000.000 $ και οι πάντες να σιωπούν; Κανάλια, πολιτικοί ,δικαστές, τύπος, ακόμη και τα μπλογκς είναι διακριτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παν.Τραιανος ΕΑΜ Β ΥΔΡΟΧΟΟΣ : «...Άτιμη κοινωνία ...που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις. Τώρα η "ευλύγιστη" χήρα θα αναγκαστεί να κάνει κι αυτή "κωλοτούμπα" ...Θα αναγκαστεί να γλύψει εκεί όπου προηγουμένως έφτυσε ...Θα "φορτωθεί" και πάλι στο γνωστό δεξιό "υποζύγιο" του πατέρα της ...Στη σιγουράντζα, που θα τη βάλει από την πίσω "πόρτα" στη Βουλή..."

    Είναι τόσο εκρηκτικά τα κοινωνικά προβλήματα, είναι τόσο πιεστικά τα σχέδια αποδόμησης της χώρας μας, είναι τόσα τα εθνικά κακουργήματα που ετοιμάζουν οι πατρώνες μας (λεσχη Μπιλτερμπεργκ και CΙΑ ), που η παρουσία της Ντόρας με τα δημοσυντήρητα τσιράκια της και τους υπόλογους υποτακτικούς της ,τους είναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση