GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αίγυπτος: Αθώοι τέσσερις αστυνομικοί για δολοφονίες διαδηλωτών

Κατηγορούνταν ότι σκότωσαν πολίτες που διαδήλωναν για την ανατροπή του Μουμπάρακ Τραυματισμένοι διαδηλωτές τον Ιανουάριο του 201...

Κατηγορούνταν ότι σκότωσαν πολίτες που διαδήλωναν για την ανατροπή του Μουμπάρακ
Τραυματισμένοι διαδηλωτές τον Ιανουάριο του 2011. Μόνο οι δύο από τους περίπου 200 ένστολους που διώκονται για άσκηση βίας, ακόμη και δολοφονίες, έχουν μέχρι σήμερα καταδικαστεί: ο ένας ερήμην και ο άλλος με αναστολή
 
Αθωωτική απόφαση έλαβε δικαστήριο του Καΐρου για τέσσερις αξιωματούχους της αιγυπτιακής αστυνομίας οι οποίοι κατηγορούνταν ότι σκότωσαν πολίτες που διαδήλωναν πέρυσι για την ανατροπή του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.
Είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση στην οποία αιγύπτιοι αξιωματούχοι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες για την δολοφονία πολιτών κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων της αιγυπτικής Αραβικής Άνοιξης, καθώς από το σύνολο των 200 υποθέσεων στις οποίες έχουν δικαστεί ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα επεισόδια πρώην καθεστωτικοί αξιωματούχοι, μόλις σε δύο οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, και ελαφρά: στην μία περίπτωση η δίκη έγινε ερήμην και στην δεύτερη η ποινή που επιδικάστηκε ήταν με αναστολή.
Αλλο αιγυπτιακό δικαστήριο αθώωσε τέσσερις ισλαμιστές κατά την επανεκδίκαση της υπόθεσής τους, η οποία αρχικά είχε οδηγήσει στην καταδίκη τους σε θάνατο ερήμην για διάφορες κατηγορίες, μεταξύ αυτών και για σχεδιασμό πραξικοπήματος.
Πολλοί Αιγύπτιοι κατηγορούν τις Αρχές για μη επαρκή έρευνα σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις πρώτες μέρες της Αραβικής Ανοιξης, όταν η αστυνομία προσπάθησε με την βία να καταστείλει τις διαδηλώσεις των πολιτών κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.
Υπάρχουν και άλλοι επίσης που κατηγορούν ευθέως το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχει αποκρύψει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δείξει ποιος πραγματικά βρισκόταν πίσω από τις δολοφονίες των διαδηλωτών.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, πάντως, ο τωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, έχει κάνει προσπάθειες για την αποκάλυψη της αλήθειας, μετά και την επιτροπή που διόρισε τον Ιούλιο για να επανεξετάζει έρευνες και δίκες που σχετίζονται με τον θάνατο περίπου 1000 διαδηλωτών από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οπότε και ορκίστηκε πρόεδρος.
Εντωμεταξύ, την Πέμπτη, ο Μόρσι διόρισε τον Χισάμ Τζενίνα επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου δαπανών, η οποία φροντίζει για την διασφάλιση της διαφάνειας και τον έλεγχο των κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ εξέδωσε και διάταγμα με το οποίο το προεδρικό γραφείο θα είναι πλέον εκείνο που θα χειρίζεται τις σχέσεις με τον ξένο Τύπο και με τις αιγυπτιακές πρεσβείες στο εξωτερικό.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση