GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι ανάγκη να βιαστούμε

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων είπε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα 7,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ...


Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων είπε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα 7,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά επιμένει σθεναρά στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 66 ή στα 67
Το πρώτο και κύριο μέλημα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία ήταν να κινητοποιήσει τους ομολόγους του και να επισπεύσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Στην τοποθέτησή του ο Ελληνας υπουργός ανέλυσε με επιχειρήματα τα ασφυκτικά περιθώρια του «οικονομικού χρόνου» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι πρέπει το γρηγορότερο να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα, έτσι ώστε να εισρεύσει χρήμα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Οσο μας καθυστερείτε χάνεται πολύτιμος χρόνος», φέρεται να είπε στους ομολόγους του, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πακέτου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί και τα 11,5 δισ. ευρώ να προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων.
Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα των αλλαγών στα εργασιακά λέγοντας ότι δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στον τομέα του μισθολογικού κόστους και ότι το βάρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να πέσει στη μείωση των τιμών των προϊόντων.
Το σχέδιο
Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε το περίγραμμα μέτρων δείχνοντας ότι η προσαρμογή προέρχεται αποκλειστικά από τις περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου για να αποφευχθούν αστοχίες και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι αντιδράσεις και τα σχόλια των ομολόγων του ήταν θετικά, αφού αναγνώρισαν τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά διαφάνηκε καθαρά πρόθεση να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στην πρώτη γραμμή των υποστηρικτών της παράτασης η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα από την τρόικα προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και παρέπεμψε στην έκθεση προόδου της τρόικας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της παράτασης του προγράμματος, επισημαίνοντας όμως χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα, ενώ ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στην παροχή τρίτου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.
«Το κλίμα ήταν λίγο καλύτερο, αλλά παραμένει δύσκολο», είπε ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup και έκανε λόγο για αγώνα δρόμου για την οριστικοποίηση των μέτρων.
Το «παιχνίδι»
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Το μπαλάκι είναι σε εμάς και πρέπει να τρέξουμε για να μη χαθεί το momentum, καθώς υπάρχει θετικό κλίμα», είπε.
Χαρακτήρισε ορόσημο για την Ελλάδα τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το μεγάλο «παιχνίδι» θα παιχθεί εκεί, όπου η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μαζί με την προοπτική της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πρόσθεσε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι, όπως και η επιμήκυνση, η οποία είναι ουσιαστικά τροποποίηση της συμφωνίας, αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να έρθει η δόση. «Πρέπει μέσω της δόσης να πάψει να υπάρχει ο φόβος στην αγορά περί επιστροφής στη δραχμή, ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση