GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Συρία άμαχοι παραδίδονται στο φόβο του θανάτου και της πείνας

Εγκλωβισμενοι στα πυρά όσοι κατέφυγαν στη Δαμασκό για προστασία Η ηλικίας μόλις ενός έτους Ταγιαμπάχ αντικρίζει τον φακό δίπλα σ...

Εγκλωβισμενοι στα πυρά όσοι κατέφυγαν στη Δαμασκό για προστασία
Η ηλικίας μόλις ενός έτους Ταγιαμπάχ αντικρίζει τον φακό δίπλα στο πορτ-μπεμπέ του νεογέννητου αδελφού της. Η οικογένειά της έφυγε από το Αλέποκαι βρίσκεται στα σύνορα ελπίζοντας ότι θα περάσει στην Τουρκία. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
 
Ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία, πολλοί Σύριοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο στη Δαμασκό έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά, χωρίς καμία προστασία και με ελάχιστα μέσα επιβίωσης.
Ρεπορτάζ του βρετανικού BBC μεταφέρει μέσα από ζοφερές περιγραφές το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στα προάστια της Δαμασκού για τον άμαχο πληθυσμό. Πολλές οικογένειες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε παλιά κατεστραμμένα κτίρια, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους εξεγερθέντες και τις καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC, σε ένα από αυτά τα κτίρια, εννέα οικογένειες μοιράζονται ένα μικρό μπάνιο και μια μικρή κουζίνα, κοιμούνται στο πάτωμα ή σε πλαστικά στρώματα, ενώ η μόνη τους πληροφόρηση για τις εξελίξεις προέρχεται από μια τηλεόραση που έχουν εγκαταστήσει στο προαύλιο του κτιρίου. Στον ίδιο χώρο, μικρά παιδιά παίζουν ή ζωγραφίζουν.
Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους έχουν ήδη βιώσει τραγικές απώλειες από την αρχή της διαμάχης. Οπως ο Αμπού Σαλέμ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε. Χρειάστηκε να ταξιδέψουν μέχρι τη Δαμασκό και να εγκαταλείψουν για δεύτερη φορά την κατοικία τους, όταν η περιοχή όπου έμειναν αρχικά καταλήφθηκε από τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή μέλη των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα προάστια της πρωτεύουσας καταγγέλλουν ότι η υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα, από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό είναι ανεπαρκής και δύσκολα προσβάσιμη.
Επιπλέον, ο τριπλασιασμός των τιμών των προϊόντων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των εθελοντών, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες του στη βοήθεια των οικονομικά ισχυρότερων συμπολιτών τους. Ωστόσο, μετά από 18 μήνες εμπόλεμης κατάστασης, οι οικονομικές δυσκολίες απειλούν ακόμη και τα πλουσιότερα στρώματα του πληθυσμού.
Όπως αναφέρουν πηγές του ρεπορτάζ, εκτός από το πρόβλημα εύρεσης πόρων, οι τοπικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν επίσης μόνιμο κίνδυνο να σταματήσουν τις δραστηριότητές του, αφού είναι αναγκασμένες να δρουν κρυφά, σε καθεστώς ημιπαρανομίας, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.
Ανάλογα απογοητευτική είναι και η εμπειρία ορισμένων ξένων εθελοντών που συνεργάστηκαν σε επιχειρήσεις του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό. Στα σχολεία όπου κατέφυγαν υπό την προστασία της κυβέρνησης πολλές οικογένειες, εθελοντές-γιατροί διαπίστωσαν πολύ σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε έλλειψη αφοσίωσης, αλλά σε ένα μη λειτουργικό σύστημα διανομής βοήθειας, σε γραφειοκρατικά κωλύματα και την απειρία σε κρίσεις παρόμοιας έκτασης.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη, αν η διαμάχη συνεχιστεί τον χειμώνα και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Συρία βρίσκεται στο χείλος ενός μαζικού προβλήματος αστέγων και υποσιτισμού του πληθυσμού
.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση