GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νικητές επιστρέφουν στη δουλειά οι Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι

Η εργοδοσία έδωσε αυξήσεις 22% και η απεργία των 45 νεκρών έληξε   Οι απεργοί μεταλλωρύχοι του ορυχείου Μαρικάνα αποδέχτηκαν τη...

Η εργοδοσία έδωσε αυξήσεις 22% και η απεργία των 45 νεκρών έληξε
 
Οι απεργοί μεταλλωρύχοι του ορυχείου Μαρικάνα αποδέχτηκαν την πρόταση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Lonmin που προβλέπει να ξαναρχίσουν δουλειά την Πέμπτη αφού θα λάβουν αύξηση 22% στους μισθούς τους. Τερμάτισαν έτσι μία κινητοποίηση που κράτησε πάνω από ένα μήνα, βάφτηκε όμως με το αίμα 45 ανθρώπων σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναίτιας, ωμής αστυνομικής βίας.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο κοντά στο ορυχείο και άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν πληροφορήθηκαν ότι η εταιρεία πρότεινε αυξήσεις της τάξης του 22%.
Ακόμη, πέρα από την αύξηση, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εφάπαξ πληρωμή 2.000 ραντ (186 ευρώ) που θα καλύψει μέρος από τις απώλειες της απεργιακής κινητοποίησης.
Ζητούσαν πάντως σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις: από τα 4.000-5.000 ραντ στα 12.500 ραντ τον μήνα (δηλαδή από τα 375-470 ευρώ στα 1.170 ραντ).
Η παρατεταμένη κινητοποίηση προκάλεσε απώλειες όχι μόνο στον κλάδο των πολύτιμων μετάλλων αλλά και της ίδιας της οικονομίας της Νοτίου Αφρικής, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα.
Αλλά η οδυνηρότερη επίπτωση ήταν ο θάνατος 45 ανθρώπων στις αρχές Αυγούστου, από τους οποίους οι 34 (όλοι εργάτες) σε μία μόνο ημέρα ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, στις 16 Αυγούστου.
Η απεργία, σημειώνει το Associated Press, έφερε στο φως τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργατών αλλά και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς: η Νότια Αφρική είναι άλλωστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα εισοδημάτων στον κόσμο.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση