GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ναντέζντα Τολοκονίκοβα: «Ο Πούτιν πρέπει να φοβάται εμάς, όχι εμείς τον Πούτιν»

Συνέντευξη της αρχηγού της γυνακείας «πανκ» κολλεκτίβας Pussy Riot Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα στη διάρκεια της δίκης της στη Μόσχα...

Συνέντευξη της αρχηγού της γυνακείας «πανκ» κολλεκτίβας Pussy Riot
Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα στη διάρκεια της δίκης της στη Μόσχα.
 
Συνέντευξη μέσα από τη φυλακή παραχώρησε μέσω του δικηγόρου της η αρχηγός της γυναικείας πανκ κολεκτίβας Pussy Riot, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Αγαπάω τη Ρωσία, αλλά μισώ τον Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας τις ρωσικές Αρχές ότι «είναι εκείνες, και όχι εγώ, που πρέπει να φοβούνται». Έχοντας ασκήσει έφεση στην απόφαση δικαστηρίου που τους επέβαλε δύο χρόνια φυλάκιση για «χουλιγκανισμό», η Τολοκονίκοβα και δύο ακόμη μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται στο μοναδικό κέντρο κράτησης για γυναίκες στη Μόσχα.
Τους επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις από συγγενείς μία φορά κάθε δύο εβδομάδες αλλά απεριόριστες επισκέψεις από τους δικηγόρους τους. Όταν ρωτήθηκε πώς βιώνει τη καθημερινότητά της στη φυλακή, η 22χρονη Τολοκονίκοβα απάντησε: «Είναι υποφερτή. Δεν παύει βέβαια να είναι μία ρωσική φυλακή, με όλη τη σοβιετική της γοητεία. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μικρή πρόοδος – το σωφρονιστικό σύστημα είναι ακόμη μία μίξη στρατοπέδου και νοσοκομείου.
Μας ξυπνούν στις 6 το πρωί, μετά παίρνουμε πρωινό και μετά μας πηγαίνουν πίσω στην αυλή. Την υπόλοιπη ημέρα, γράφω. Ή διαβάζω, σήμερα για παράδειγμα τη Βίβλο και τα έργα του σλοβένου φιλοσόφου και μαρξιστή Σλαβόι Ζίζεκ. Η έλλειψη ελευθερίας στην κίνηση δεν περιορίζει την ελευθερία της σκέψης
» είπε.
Η Τολοκονίκοβα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την εισβολή των Pussy Riot στον καθεδρικό ναό του Χριστού του Σωτήρα στη Μόσχα, ενώ πιστεύει ότι η δίκη και η καταδίκη τους «έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του πουτινικού συστήματος».
 Οι Pussy Riot, υποστηρίζει η ίδια, στοχεύουν σε μία «επανάσταση στη Ρωσία» – «επανάσταση για την οποία δυστυχώς θα πρέπει να περιμένω ακόμη πολύ. Αλλά ένα είναι βέβαιο: θέλω να καταστρέψω όλα εκείνα που θεωρώ τα μεγαλύτερα κακά. Και θα το κάνω αυτό θέτοντας σε εφαρμογή τις ιδέες μου περί ελευθερίας και φεμινισμού».
«Ο Πούτιν είναι ο πιο ισχυρός άνδρας σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου. Υπάρχουν πιθανότητες να τον νικήσετε;» ρωτήθηκε η Τολοκονίκοβα από το Spiegel, για να απαντήσει: «Η παντοδυναμία του Πούτιν είναι μία αυταπάτη. Το ότι δεν πρόκειται για κάτι χωρίς όρια είναι τόσο εμφανές όσο και το ότι ο μηχανισμός προπαγάνδας υπερβάλει ως προς τη δύναμη του προέδρου. Ο Πούτιν εξαρτάται από τη Δύση σχεδόν στον ίδιο βαθμό που η Δύση έχει συμφέρον να υπερβάλει ως προς τη δύναμή του.
Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος είναι μικρός και αξιοθρήνητος. Μπορείς να το δεις αυτό από τις πράξεις του τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αν ένας ηγέτης αισθάνεται σίγουρος, τότε γιατί να του περάσει από το μυαλό να τα βάλει με τρεις νέες αντικυβερνητικές ακτιβίστριες με τέτοιο τρόπο;
».

Η αρχηγός των Pussy Riot είπε ότι αν και το συγκρότημα είναι ικανοποιημένο από την υποστήριξη που τους παρέχουν οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της κολεκτίβας ανήκουν στο παγκόσμιο αντικαπιταλιστικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από αναρχικούς, τροτσκιστές, φεμινιστές και αυτονομιστές. «Ο αντικαπιταλισμός μας δεν είναι αντι – δυτικός ή αντι – ευρωπαϊκός(…) Η ελευθερία βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας και η ιδέα μας για την ελευθερία έχει δυτικές ρίζες. Μαχόμαστε για τον σωστό ορισμό της έννοιας της ελευθερίας» είπε.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση