GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δε χρειάζονται νέες περικοπές εάν παταχθεί η φοροδιαφυγή»

Ποσό ανάλογο του νέου πακέτου μέτρων 11,8 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013- 2014, χάνει κάθε χρόνο το Δ...

Ποσό ανάλογο του νέου πακέτου μέτρων 11,8 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013- 2014, χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα» δείχνουν ότι εάν εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα, καθώς και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Μάλιστα υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.α., στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και ανέρχεται σε 155%. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40% τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπίδας Καλλίρης, ανέφερε ότι τέτοιες μελέτες αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.
Η μελέτη προτείνει τη λήψη μέτρων μεταξύ των οποίων είναι:
Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή.
Η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επικεφαλής της μελέτης είναι η κ. Μαργαρίτα Τσούτουρα επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

2 σχόλια

  1. Γιατί ο Τσίπρας δίνει την εικόνα ότι καλύπτει φοροκλέφτες;

    Δυο παρατηρήσεις έχω μόνο για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Πρώτον, μου φάνηκε έτοιμος να δώσει αμνηστία σε όλους τους (μικρο)φοροκλέφτες, στο όνομα της αντιμετώπισης των «μεγαλοκαρχαριών»!

    Σαν να αθώωσε ξαφνικά τους καθηγητές που κάνουν κρυφά φροντιστήρια, σαν να πήρε το μέρος της ταβερνιάρισας στην Ύδρα που έκλεβε την εφορία!
    Φτάνει -τάχα μου- να πληρώσουν τα «μεγάλα ψάρια»!
    Τώρα, γιατί εμένα μου θύμισε την παλιά ρήση των εμπόρων «ό,τι θέλει ο πελάτης»;
    Απλώς εδώ προστίθεται το «ό,τι θέλει ο ψηφοφόρος – πελάτης»…

    Δεύτερον, όταν είπε «δε ζητάω εκλογές», το έκανε γιατί ήξερε πως και να τις ζητούσε δεν θα του τις προσέφερε κανείς, ή μήπως γιατί ειλικρινά δεν τις θέλει;
    Ένας φίλος μου, πολύπειρος αριστερός, μου έλεγε «κορόιδο είναι ο Τσίπρας να αναλάβει τη διακυβέρνηση; Αφού ξέρει πως άλλος δρόμος πέραν του σημερινού δεν υπάρχει, προτιμά να πάρει όλα τα οδυνηρά μέτρα η σημερινή κυβέρνηση και μετά να έρθει ο ίδιος ως εκπροσωπών την αλλαγή»…

    Αλλαγή ε; 31 χρόνια μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αναστήσει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    Το έκανε ο Κώστας Καραμανλής, το επιχείρησε όπως – όπως ο Γιώργος Παπανδρέου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΛΗΤΟΤΣΟΥΡΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΕΝΤΑΝΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ. ΠΑΛΑΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥΣ.
    ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΛΕΝΕ ? (ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ? ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΥΜΒΟΥΛΙΚΙΑ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ) ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ -ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΞΑΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟ - ΜΑΖΕΨΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Ω' ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!- ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ (!!!) ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ ΣΑΧΛΑΜΑΡΆ ΚΑΙ ΤΑΧΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ !!!!
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΣΘΩΤΕ ΦΑΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ... ΦΑΤΟΥΣ
    ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ... ΟΡΜΗΞΤΕ ....
    ΦΥΣΙΚΑ Η ΚΥΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΑ (!) (ΑΥΤΟΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ) ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ: ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ?
    ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΙΓΜΑ?
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΕ ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ?
    ΕΙΝΑΙ 50.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ Η ΕΙΝΑΙ 100?
    ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΛΗΤΟΤΣΟΥΡΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ "ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ" ΤΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΠΩΣ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ. ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση