GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιμέλντα Μάρκος: Στη φθορά του χρόνου η διάσημη συλλογή παπουτσιών της

Bρίσκονται στοιβαγμένα Εθνικό Μουσείο της Μανίλα, χωρίς προστασία Στόχος της έκθεσης των παπουτσιών ήταν να παρουσιασθεί η διαφθ...

Bρίσκονται στοιβαγμένα Εθνικό Μουσείο της Μανίλα, χωρίς προστασία
Στόχος της έκθεσης των παπουτσιών ήταν να παρουσιασθεί η διαφθορά του καθεστώτος Μάρκος
 
Αλλοτε σύμβολο της τρυφηλής και πολυτελούς ζωής της πρώην πρώτης κυρίας των Φιλιππίνων, η θρυλική συλλογή με τα 3.000 παπούτσια της Ιμέλντα Μάρκος μοιάζει πια να έχει αφεθεί στο έλεος τερμιτών, τροπικών καταιγίδων και της παραμέλησης των εργαζομένων στο μουσείο όπου φυλάσσονται μετά την πτώση του καθεστώτος του συζύγου της Φερντινάντο Μάρκος, το 1986.
Παπούτσια, τσάντες και εκατοντάδες αντικείμενα ρουχισμού της ίδιας και του εκλιπόντος συζύγου της έχουν αρχίσει να μοθχλιάζουν και να καταστρέφονται, καθώς βρίσκονται στοιβαγμένα εθνικό μουσείο της Μανίλα, χωρίς προστασία.
Περισσότερα από 150 κουτιά με προσωπικά είδη των Μάρκος αφέθηκαν να μουχλιάζουν επί μακρόν στο πρώην προεδρικό μέγαρο, όπου δέχτηκαν επιθέσεις όχι μόνο από τερμίτες, αλλά και από τις πλημμύρες που προκάλεσαν πρόσφατα τροπικές καταιγίδες στην Μανίλα.
Ειδικοί επί της συντήρησης του εθνικού μουσείου της χώρα έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες αποκατάστασης πολλών ειδών ρουχισμού και υπόδησης με την αιτιολογία ότι επειδή φορέθηκαν σε σημαντικές επίσημες εκδηλώσει κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορία της χώρας.
Μετά την εξέγερση των Φιλιπιννέζων εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος των Μάρκος, ο νέος πρόεδρος Κορασόν Ακουίνο έβγαλε τη θρυλική συλλογή παπουτσιών της Ιμέλντα Μάρκος σε δημόσια θέα με σκοπό να δείξει τη διαφθορά του προηγούμενου καθεστώτος, σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών ζούσαν ξυπόλυτοι εξαιτίας της τεράστιας φτώχειας.
Η, από το 2010 γερουσιαστής στη χώρα της Ιμέλντα άφησε χιλιάδες ζευγάρια παπουτσιών πίσω της, όμως έκτοτε, με τη βοήθεια, γνωστών φίλων και νοσταλγών της δικτατορίας των Μάρκος έχει καταφέρει να ξαναφτιάξει τη συλλογή της.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση