GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ιστορική η απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων»...

Ιστορική χαρακτηρίζεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με στόχο τη διευκόλυνση των πρ...

Ιστορική χαρακτηρίζεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με στόχο τη διευκόλυνση των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης και τη διάσωση του ευρώ.
Την ίδια όμως στιγμή, εκφράζονται επιφυλάξεις από επενδυτές για την απόφαση, καθώς και για τις προθέσεις και την ικανότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών, προβάλλοντας την εκτίμηση ότι «κερδίζεται χρόνος» στην προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών δεν είναι τόσο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα όσο το εάν τα ελληνικά προβλήματα θα μεταδοθούν σε Ισπανία και Ιταλία.
Ορισμένοι επενδυτές, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να αμφισβητούν το πρόγραμμα, καθώς συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι χωρίς ανάπτυξη και με μεγάλη ανεργία για χώρες όπως η Ισπανία, είναι αδύνατο να εξαλειφθεί η πιθανότητα διαμελισμού της ευρωζώνης.
Η οικονομία της ευρωζώνης, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, θα συρρικνωθεί για έναν ακόμη χρόνο, επομένως το σχέδιο της ΕΚΤ θα δώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα στα κράτη-μέλη να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους.
Επίσης, τονίζεται ότι το πρόγραμμα δίνει λύσεις σε προβλήματα ρευστότητας και κερδίζεται χρόνος για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα απαλειφθεί η απειλή της αρνητικής αντίδρασης μεταξύ δημοσιονομικής λιτότητας και φτωχών οικονομικών επιδόσεων, ώστε να λειτουργήσει η διαδικασία προσαρμογής.
Ακόμα, υποστηρίζεται από μερίδα ΜΜΕ στις ΗΠΑ ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι αναχρονιστικά και αντιπαραγωγικά.
Συγκεκριμένα, η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με κύριο άρθρο, υποστηρίζει ότι υπάρχει ελπίδα για τα δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μην τους επιβληθούν οι ίδιες αναχρονιστικές και αντιπαραγωγικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που επεβλήθησαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ως αντάλλαγμα την αγορά ομολόγων τους από την ΕΚΤ.
Ο συντάκτης του άρθρου της νεοϋορκέζικης εφημερίδας υποστηρίζει, όμως, ότι ένας σημαντικός κίνδυνος είναι να καθησυχαστούν οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης, μετά την επιτυχή παρέμβαση της ΕΚΤ, και να αμβλύνουν τις προσπάθειές τους για ενοποίηση της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, στη βάση πανευρωπαϊκών τραπεζικών, δημοσιονομικών και πολιτικών δεσμών.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ΕΚΤ προέβη σ’ ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση του ευρώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει τώρα να ακολουθήσουν για τη σωτηρία της ευρωζώνης και την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσιεύεται και ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ ως το πλέον φιλόδοξο βήμα για την άμβλυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν Ισπανία και Ιταλία από μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Παράλληλα, σημειώνεται, για την ίδια την ΕΚΤ, η χθεσινή υπόσχεση για αγορά ομολόγων από κράτη-μέλη της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τη σύσταση του χρηματοδοτούμενου από εθνικές κυβερνήσεις Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, συνιστά μια καθοριστική εξέλιξη σε σχέση με τον αρχικό, περιορισμένο ρόλο της Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ερμηνεύει το σχέδιο της ΕΚΤ ως προσπάθεια παραμονής της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, κρίνοντάς το ως ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» – όπως υποστήριξε ο κ. Ντράγκι – μόνο για όσο διάστημα το χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο να βγει εκτός ευρωζώνης και είναι επίσης η χώρα που τορπίλισε την πρώτη προσπάθεια της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων, μετά τις γερμανικές πιέσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η «Ουάσιγκτον Ποστ», σε κύριο άρθρο της, επισημαίνει τη σημαντική μεταβολή που σημειώνεται στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, κάνει αναφορά στη δεινή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την ανεργία στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 24,4%, υπογραμμίζοντας τη μεταβολή της στάσης της Γερμανίας σε σχέση με τον παρεμβατικό ρόλο της ΕΚΤ, που θέτει πλέον σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, καθώς η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει τις απώλειες της ΕΚΤ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ισπανίας ή της Ιταλίας.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο χρόνος που κερδίζουν οι προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες από την παρέμβαση της ΕΚΤ θα πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η «Λος Άντζελες Τάιμς», στην ηλεκτρονική της σελίδα, υποστηρίζει ότι το επιθετικό σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων από δοκιμαζόμενες οικονομικά χώρες είναι το γενναιότερο μέχρι στιγμής βήμα για την αντιμετώπιση της τρίχρονης κρίσης χρέους, αλλά, όπως επισημαίνεται, ορισμένοι αναλυτές δεν έχουν πεισθεί ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει άμεσα τις οικονομικές δυσχέρειες στην Ελλάδα. Ωστόσο, τονίζεται, ο μεγαλύτερος φόβος μεταξύ των επενδυτών δεν είναι τόσο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα όσο το εάν τα ελληνικά προβλήματα θα μεταδοθούν σε Ισπανία και Ιταλία, οικονομίες πολύ μεγάλες για να λάβουν δάνειο και περισσότερο επισφαλείς για τη βιωσιμότητα ολόκληρης της ευρωζώνης.

1 σχόλιο

  1. What's up Dear, are you truly visiting this website on a regular basis, if so after that you will definitely obtain good knowledge.

    my web site; magic flight launch box

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση