GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση ΗΠΑ σε Κίνα-Ιαπωνία για αυτοσυγκράτηση

Για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση κάνει έκκληση στην Κίνα και την Ιαπωνία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, σχετικά με τις διαφορέ...

Για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση κάνει έκκληση στην Κίνα και την Ιαπωνία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, σχετικά με τις διαφορές τους για την ιδιοκτησία των διαφιλονικούμενων νησιών Σενκάκου.
«Σεβόμενοι τις τρέχουσες αυτές εντάσεις, απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές και τις ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύσουν αυτή τη διαφορά τους δια της διπλωματίας και ειρηνικά», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.
Την ίδια ώρα χιλιάδες Κινέζοι διαδήλωναν εκ νέου κατά της εθνικοποίησης από την Ιαπωνία των διαφιλονικούμενων νησιών, ζητώντας το νησιωτικό σύμπλεγμα να επιστραφεί στην Κίνα.
Ο Πανέτα έφθασε αργά χθες βράδυ στην κινεζική πρωτεύουσα και έγινε δεκτός από τον κινέζο ομόλογό του Λιάνγκ Γκουανγκλί.
«Ο στόχος μας είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα να επιτύχουν τη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία παγκοσμίως», είπε ο Πανέτα παρότι οι στρατιωτικές επαφές παραμένουν δύσκολες μεταξύ των δύο χωρών.
Οι επαφές είχαν διακοπεί από το Πεκίνο όταν οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2010 τη σύναψη ενός εξοπλιστικού συμβολαίου ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν. Επαναλήφθηκαν στα τέλη του έτους, λίγο πριν από μια επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2011 στο Πεκίνο του τότε επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς.
Η επίσκεψη του Πανέτα πραγματοποιείται εν μέσω της έντασης Κίνας και Ιαπωνίας, συμμάχου των ΗΠΑ, η οποία από την πλευρά της ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται από την Κίνα -Σενκάκου όπως ονομάζονται από την Ιαπωνία υπό τον έλεγχο της οποίας τελούν- βρίσκονται σε περιοχή πλούσια για την αλιεία, ενώ το υπέδαφος πιθανόν να κρύβει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διεκδικήσεις επί των εδαφών αυτών.
«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ιαπωνία και η Κίνα να διατηρήσουν καλές σχέσεις και ένας τρόπος πρέπει να βρεθεί για να αποτραπεί μια κλιμάκωση των σχέσεων», είπε ο Πανέτα εκφράζοντας χθες στο Τόκιο την ανησυχία του για την εδαφική αυτή διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση