GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρότα… για την ανάπτυξη

Kαι ποιοι ταξιδεύουν σε καιρούς κρίσης; Οι αναδυόμενες οικονομίες δίνουν την απάντηση. Οι αριθμοί είναι σαφείς: Για το 2011, ο τζίρο...

Kαι ποιοι ταξιδεύουν σε καιρούς κρίσης; Οι αναδυόμενες οικονομίες δίνουν την απάντηση.
Οι αριθμοί είναι σαφείς: Για το 2011, ο τζίρος της τουριστικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ ανήλθε σε 813 δισ. δολάρια. Ο κλάδος απασχολούσε 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενους ή το 7% όλων των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα, όταν αυτοί οι 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι ξόδεψαν τα χρήματα τους, ανατροφοδότησαν την οικονομική δραστηριότητα στηρίζοντας άλλες 14,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίες σε εκατοντάδες κλάδους, δηλαδή 1 στις 8 θέσεις εργασίας σε πανεθνικό επίπεδο.
Με αφορμή την Ημέρα της Εργασίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου, η Αμερικανική Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων δημοσιοποίησε μια μελέτη με τα παραπάνω στοιχεία.
Όπως σημειώνεται, ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει τον «καλύτερο δρόμο προς τη μελλοντική οικονομική ευημερία».
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι αριθμοί μπορεί να λένε την αλήθεια αλλά όχι όλη την αλήθεια.
Η τουριστική βιομηχανία δεν περιλαμβάνει εργαζομένους μόνο σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια αλλά μια πληθώρα επαγγελμάτων: από τους πιλότους των επιβατηγών αεροπλάνων μέχρι απασχολούμενους σε θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους.
Οι αμοιβές των ανθρώπων αυτών έχουν τεράστια διακύμανση και -όπως σημειώνει οικονομικός αναλυτής της Αμερικανικής Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων- μεγάλη μερίδα των απασχολούμενων αυτών πληρώνεται με εξαιρετικά λίγα χρήματα.
Ενώ το μέσο ημερομίσθιο για το 2011 στις ΗΠΑ ήταν 22 δολάρια, πολλοί εργαζόμενοι, όπως σερβιτόροι κέρδιζαν μόλις 9,45 δολάρια.
Όπως σημειώνουν, επίσης, οι μελετητές ένα σημαντικό ζήτημα με τις θέσεις εργασίας του κλάδου αυτού είναι ότι δεν μπορούν να μπουν σε φορντική… αλυσίδα: κανένα μηχάνημα δεν φαίνεται να μπορεί να στρώσει ένα κρεβάτι ξενοδοχεία καλύτερα από μια καμαριέρα.
Τα πορίσματα της μελέτης αναφέρουν ότι μέσα στην προσεχή δεκαετία, η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει 1 στις 7 θέσεις εργασίας και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όσο για το ποιοι θα ταξιδεύουν σε εποχές κρίσης, για να στηρίξουν τη βιομηχανία αυτή, η… απάντηση αναμένεται και πάλι από τις αναδυόμενες οικονομίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση