GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ανίδεος» δηλώνει ο γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν

Δεν γνώριζε ποιοι κρύβονται στο σπίτι ώσπου τον απήγαγε η πακιστανική μυστική Υπηρεσία Το σπίτι που χρησιμοποίησε ο Οσάμα Μπιν Λ...

Δεν γνώριζε ποιοι κρύβονται στο σπίτι ώσπου τον απήγαγε η πακιστανική μυστική Υπηρεσία
Το σπίτι που χρησιμοποίησε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για να κρυφτεί. Στο ίδιο σπίτι τελικά θανατώθηκε
 
Ανίδεος για τον ρόλο που έπαιξε δηλώνει ο πακιστανός γιατρός που συνέβαλε στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Μιλώντας για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους από την σύλληψή του τον Μάιο του 2011, ο Σακίλ Αφρίντι (στη φωτογραφία αριστερά) είπε δεν του είχε περάσει από το μυαλό να κρυφτεί μετά την δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα ώσπου τον απήγαγε η ISI, η μυστική υπηρεσία του Πακιστάν.
Μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι «Fox News» τηλεφωνικά από την φυλακή όπου κρατείται στην Πεσάβαρ, ο Αφρίντι είπε ότι η ISI θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον χειρότερο εχθρό της.
Πιστεύεται ότι ο γιατρός χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο εμβόλιο για ηπατίτιδα Β για να προμηθευτεί δείγματα του DNA της οικογένειας του Μπιν Λάντεν.
Τον Μάιο καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση για χρηματοδότηση και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, όμως πολλοί εκτός Πακιστάν πιστεύουν ότι ο γιατρός τιμωρείται επειδή βοήθησε την αμερικανική CIA.
Η συνέντευξη του Αφρίντι συμπίπτει με την 11η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Μιλώντας από την Κεντρική Φυλακή της Πεσάβαρ, ο γιατρός λέει ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η CIA είχε βάλει στο στόχαστρο τον Μπιν Λάντεν. «Δεν ήξερα τίποτε για κάποιον συγκεκριμένο στόχο εκτός από την δουλειά που μου ανέθεσαν να κάνω», είπε. «Γνώριζα ότι τρομοκράτες ζούσαν σ’ εκείνο το σπίτι, αλλά δεν γνώριζα ποιοι. Σοκαρίστηκα. Δεν πίστευα ότι θα με συνέδεαν με την δολοφονία».
Πρόσθεσε ότι η CIA τον συμβούλευσε να κρυφτεί στο Αφγανιστάν. Όμως ο ίδιος φοβήθηκε να διασχίσει την ασταθή συνοριακή περιοχή ενώ δεν πίστευε ότι ήταν απαραίτητο να δραπετεύσει διότι δεν θεωρούσε εαυτόν αναμεμειγμένο στην δολοφονία του Μπιν Λάντεν.
Ο Αφρίντι συνελήφθη σε ένα φυλάκιο ελέγχου στην Χαγιαταμπάντ στις 22 Μαΐου 2011, 20 μέρες μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Λέει ότι τον κράτησαν με δεμένα μάτια για οκτώ μήνες και με χειροπέδες για ένα χρόνο σε μια φυλακή στο υπόγειο του αρχηγείου της ISI στην Ισλαμαμπάντ. «Ημουν αναγκασμένος να σκύβω στα γόνατα και να τρώω χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα μου σαν σκυλί», λέει.
Στις ανακρίσεις τον βασάνιζαν καίγοντάς τον με αναμμένα τσιγάρα και κάνοντάς του ηλεκτροσόκ ενώ οι πράκτορες της ISI τον επέπλητταν επειδή βοήθησε τις ΗΠΑ να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν. «Μου έλεγαν: “Οι Αμερικανοί είναι οι χειρότεροι εχθροί μας, χειρότεροι και από τους Ινδούς”».
Όμως ο αναλυτής Σαουκάτ Καντίρ είπε στο BBC ότι αν και υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες απόψεις στην ISI, αυτοί αποτελούν μειοψηφία.
Ο Αφρίντι δήλωσε «περήφανος» που εργάστηκε για τη CIA και πρόθυμος να βοηθήσει τις ΗΠΑ πάλι παρά τα βασανιστήρια και την ψυχολογική πίεση που υπέστη. «Εχω πολύ σεβασμό και αγάπη για σας τους Αμερικανούς», είπε στο «Fox News».
Οι πακιστανικές αρχές δεν απάντησαν επισήμως στους ισχυρισμούς του Αφρίντι, όμως έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι του συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφερόταν κάθε χώρα σε κάποιον που εργάζεται για τις μυστικές υπηρεσίες ξένου κράτους.
Τόσο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχουν δηλώσει ότι η σύλληψη του Αφρίντι ήταν λάθος και έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση