GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας εμποδίσει να φτάσουμε στη Γάζα»

Μιλάει στο «Βήμα» ο Μίκαελ Λόφγκρεν, υπεύθυνος επικοινωνίας του σκανδιναβικού στολίσκου και μέλος της αποστολής ανθρωπιστικής βοηθεί...

Μιλάει στο «Βήμα» ο Μίκαελ Λόφγκρεν, υπεύθυνος επικοινωνίας του σκανδιναβικού στολίσκου και μέλος της αποστολής ανθρωπιστικής βοηθείας στη Γάζα
Σκανδιναβοί ακτιβιστές πάνω στο Estelle, λίγο πριν την αναχώρησή του από το λιμάνι της πόλης Ούμεα στη Σουηδία
 
Άλλη μία προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να προσελκύσουν την διεθνή προσοχή στο πρόβλημα της Παλαιστίνης, όπως είχε αποπειραθεί να κάνει κι ο «Στόλος της Ελευθερίας» πριν δυο χρόνια, κάνουν Σκανδιναβοί ακτιβιστές.
«Ναυαρχίδα» του νέου στολίσκου, ο οποίος υπολογίζεται να προσεγγίσει την «μητρόπολη» της παλαιστινιακής προσφυγιάς εντός του Οκτωβρίου, είναι το ιστιοφόρο SV Estelle. Πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 53 μέτρων που χρησιμοποιούν κυρίως σουηδικές και νορβηγικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, κι έχει ήδη αποπλεύσει από την πόλη Ούμεα της Σουηδίας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια. Το «Βήμα» μίλησε με τον εκπρόσωπο των ακτιβιστών, Μίκαελ Λόφγκρεν.
Που βρίσκεται το ιστιοφόρο αυτή τη στιγμή που μιλάμε;
«Παραπλέει τις ακτές της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό κι ετοιμάζεται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και να εισέλθει στη Μεσόγειο».
Τί μεταφέρει;
«Ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα, ξεχωρίζουν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, παιδικά βιβλία, μπάλες ποδοσφαίρου, μέχρι και κιθάρες κι άλλα μουσικά όργανα».
Οι σκανδιναβοί ακτιβιστές εύχονται η επιχείρηση να μην έχει την ίδια τύχη με την διεθνή εκστρατεία πριν δυο χρόνια, όταν τα πλοία που αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ το Μάιο του 2010 έγιναν στόχος των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, ο «Στόλος της Ελευθερίας» αποτελούμενος από τρία εμπορικά και τρία επιβατηγά πλοία και με 700 διεθνείς ακτιβιστές και φορτωμένος με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τους Παλαιστίνιους, δέχθηκε νυχτερινή επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Στην στρατιωτική αυτή επιχείρηση δολοφονήθηκαν εννιά Τούρκοι διεθνείς ακτιβιστές και τραυματίστηκαν πάνω από 120 με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοπό να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο όπλων.
Τα ΜΜΕ στο Ισραήλ έβριθαν αναφορών εκείνες τις ημέρες του Μαΐου του 2010 πως η επίθεση ήταν δικαιολογημένη επειδή πάνω στον στολίσκο τότε επέβαιναν τρομοκράτες.
«Πρόκειται για ένα καράβι με πλήρωμα γύρω στα 20 άτομα. Πολύ φοβάμαι πως το Ισραήλ δεν θα βρει τίποτα πάνω στο Estelle για το οποίο μπορεί να μας κατηγορήσει».
Φοβάστε πως σε λίγες ημέρες μπορεί να συναντήσετε το ιδιο «καλωσόρισμα» από το ισραηλινό ναυτικό, όπως και πριν περίπου δυο χρόνια;
«Δεν θα έλεγα πως η σωστή λέξη είναι «φόβος», αλλά φυσικά κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι παρόμοιο όπως τότε. Ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε είναι να είμαστε ανοικτοί απέναντι στα διεθνή ΜΜΕ και να διατρανώσουμε το σκοπό του ταξιδιού μας όσο καλύτερα γίνεται. Άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων μπορούν να επιβαίνουν στο καράβι και να συνομιλούν μαζί μας, στα λιμάνια που κάνουμε στάσεις, ακόμη και να επιθεωρήσουν τα αμπάρια μας ώστε να βεβαιωθούν πως δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε μεταφέρουμε όπλα. Το μόνο που μεταφέρουμε είναι μερικά χρήσιμα εφόδια για τους ανθρώπους στη Γάζα καθώς και το μήνυμα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αυτή τη φορά κανείς δεν θα μας εμποδίσει να παραδώσουμε στη Γάζα αυτά που θέλουμε».
Δυο χρόνια μετά την αιματοχυσία της 31ης Μαΐου, πιστεύετε πως έχει αποδοθεί δικαιοσύνη;
«Ασφαλώς όχι. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη (και δεν εννοώ τους ισραηλινούς κομάντο, αλλά τους ανωτέρους τους που τους έδωσαν τη διαταγή να επέμβουν) πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα έχει, ες αεί, την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως προφανώς θεωρούν οι σημερινοί ανώτατοι άρχοντές του».
Πως αλλιώς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να αρθεί ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός στη Γάζα;
«Καταρχάς με το να αναρωτηθούμε από μόνοι μας: «Αφού οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι κι αυτοί άνθρωποι με δικαιώματα, γιατί κάποιοι αρνούνται τόσο πεισματικά να τους τα παρέχουν;».
Σχόλια αναγνωστών (0)

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση