GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χατζηδάκης: Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τη Θεσσαλονίκη

Για τις κρίσιμες ώρες που περνά η Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις...


Για τις κρίσιμες ώρες που περνά η Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, εκτός από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και τις χρόνιες παθογένειές της, επισημαίνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα με εξωστρέφεια, με εξαγωγικό προσανατολισμό, φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι για να αποκτήσει ξανά η χώρα την αξιοπιστία της πρέπει να γίνουν έργα.
Αναφορικά με τα μεγάλα έργα που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης οφείλονται στις αρχαιολογικές έρευνες αλλά και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος.
«Ασχολούμαστε σχεδόν κάθε μέρα με αυτό το πρόβλημα, γιατί πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προθέτοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα ρευστότητας της ίδιας της κοινοπραξίας.
Ωστόσο, σχετικά με την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει ανακήρυξη του αναδόχου.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προωθείται ο κάθετος άξονας Εγνατία οδός «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή», ειδικότερα του τμήματος «Κορομηλιά – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη (δηλαδή Δερβένι) – Σέρρες – Προμαχώνας» θα γίνει τον Μάιο του 2014.
Οι δύο κάθετοι άξονες της Εγνατίας: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και Αρδάνιο – Ορμένιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε.
Επιπλέον, για το αεροδρόμιο της πόλης, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με δύο εργολαβίες κατασκευής (επέκταση διαδρόμου και αναβάθμιση του υφιστάμενου).
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προχωρά άμεσα ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, και να υπάρξει πρόσβαση με σύγχρονα δίκτυα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις 20 βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα.
Πάντως, σε ότι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ήταν θετική η εξέλιξη της επίτευξης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εντός του Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν κι άλλες σημαντικές εξελίξεις:
-το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα παρουσιάσει ένα ειδικό μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρχει σε κάποιο βαθμό κάλυψη ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται για τις εισαγωγές.
-θα δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KFW, για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προχωράει άμεσα η αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ για τις ανάγκες της αγοράς, των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ, όπως διευκρίνισε, θα υπάρξουν και στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών για την διευκόλυνση των επενδύσεων.
«Γνωρίζετε άλλωστε, πως είμαστε σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κυρίως σε σχέση με τα ζητήματα του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, της ρύθμισης των δανείων και των αλλαγών στον Τειρεσία», τόνισε.
Ειδικά το θέμα της ρευστότητας και των διαρθρωτικών ταμείων, σχετίζεται άμεσα με το ΕΣΠΑ, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μειωθούν αισθητά οι διαδικασίες και οι υπογραφές για την ένταξη των έργων. «Και ως το τέλος του 2012, θα έχουμε εξορθολογήσει το σύστημα χρηματοδότησης», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να έχει υποβάλλει, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, τις προτάσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας.
Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επανέναρξη του έργου των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχει καθυστερήσει, σημειώνοντας ότι θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50 με 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ δύσκολη –λόγω συνθηκών στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα- επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου τα έργα να μείνουν ζωντανά», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα έργα αυτά στηρίζονται κατά το 1/3 στο ΕΣΠΑ, κατά το 1/3 στα διόδια και κατά το υπόλοιπο 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους.
«Μονάχα ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι επιδιώκεται να υπάρξει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, σημείωσε ότι ενεργοποιείται το one-stop-shop του Invest in Greece, προκειμένου να παρακολουθούνται όλες οι επενδύσεις με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σχετικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμη, ο υπουργός, μιλώντας για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, επεσήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος Single Window, δηλαδή ενός one-stop-shop συστήματος, για τις εξαγωγές, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την ομάδα των Ολλανδών ειδικών της Task Force για την καλύτερη προώθηση προϊόντων ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.
Αναφερόμενος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι για την απλούστευση των διαδικασιών, έως το τέλος του 2012, θα έχει ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απλοποίησης του αγορανομικού κώδικα μέσω της κατάργησης περιορισμών που έχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση, τις εξαγωγές, την πώληση και την προώθηση προϊόντων.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, δρομολογείται η εφαρμογή ενός προγράμματος του ΟΟΣΑ, γνωστού ως «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τέσσερις τομείς: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμό.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι άμεσα θα είναι έτοιμο το Επιχειρησιακό Κέντρο ( ένας «θάλαμος επιχειρήσεων») για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και το Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών, ενώ συνεχίζεται και η καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει υπευθυνότητα και εθνική ενότητα προκειμένου να επιβιώσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπονομεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουμε στο ευρώ, τότε προσωπικά και από τώρα, τους χαρίζω τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση