GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπορεί η Κύπρος να γίνει “ρωσική βάση”;...

Mε αφορμή τη μεγάλη τουριστική κίνηση των Ρώσων προς την Κύπρο και την Ελλάδα, o Γάλλος δημοσιογράφος Αlexandre Latsa διερωτάται σε άρθρο το...

Mε αφορμή τη μεγάλη τουριστική κίνηση των Ρώσων προς την Κύπρο και την Ελλάδα, o Γάλλος δημοσιογράφος Αlexandre Latsa διερωτάται σε άρθρο του στην στη γαλλόφωνη σελίδα του πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστ αν η Κύπρος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις ιστορικές σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, σημειώνει, ότι «αυτή η ιστορία αγάπης», μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται στην πρόσφατη τουριστική ανάπτυξη, καθώς από την δεκαετία του 90, η Κύπρος γνώρισε μία άλλη ρωσική μετανάστευση, αυτή των εταιρειών offshores.
Επισημαίνει επίσης την διαφοροποίηση που παρατηρείται τελευταία, ως προς το επίπεδο των Ρώσων που εγκαθίστανται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι «οι νέοι Ρώσοι» της ανώτερης μεσαίας τάξης, λόγω του κλίματος αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και από το γεγονός ότι η νήσος είναι μέρος του ορθόδοξου κόσμου. Σήμερα κατοικούν στην Κύπρο περίπου 500.000 χιλιάδες και περίπου το 25% των τραπεζικών αποθεμάτων είναι ρωσικά, γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη, ότι αυτό το μικρό νησί είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη Ρωσία.
«Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, έλαβε δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ το 2011 και πρόσφατα υπέβαλε ένα άλλο αίτημα προς τη Ρωσία, για 5 δισεκατομμύρια επιπλέον, όσα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι αυτό το αίτημα της κυπριακής πολιτείας διατυπώθηκε από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, πολύ σαφές σημάδι της πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει.
Kατά την εκτίμησή του όμως, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό, η Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, στην καρδιά της Μεσογείου και την ανατολική πλευρά της Ευρώπης, παρόλο που, όπως υποστηρίζει, αυτή η βάση θα αποτελούσε για τους Ρώσους μια απίστευτη ευκαιρία να διατηρήσουν μια παρουσία στη «θάλασσα, στη μέση της γης», καθώς η κατάσταση στη Συρία είναι περισσότερο από αβέβαιη.
«Για την Κύπρο, η ρωσική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη θα ήταν μια εγγύηση σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ασφάλειας έναντι του μεγάλου και απειλητικού γείτονα. Όσον αφορά δε την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη ρωσική ώθηση προς τη Δύση και τη Μεσόγειο (μέσω της Κύπρου και αναμφίβολα αργότερα μέσω της Ελλάδας), για να αναπτύξει την πολιτική της προς την Ανατολή και την Ασία, μέσω της Ρωσίας και της Σιβηρίας», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση