GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μαχαίρι» στα μπόνους των τραπεζικών διευθυντικών στελεχών

Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την πολιτική των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ε...


Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την πολιτική των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ σε περίπτωση που κάποια στελέχη έχουν αποδοχές άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σε περίπτωση που κάποια τραπεζικά στελέχη έχουν αποδοχές άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Μαχαίρι» στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών βάζει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Με την τροπολογία ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την πολιτική των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ενώ σε περίπτωση που κάποια στελέχη έχουν αποδοχές άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος είναι τα «περίφημα μπόνους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία, να υπόκεινται σε κανόνες χορήγησης, που εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία -των τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών- ώστε να αποθαρρύνονται ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των επενδυτών και των καταθετών.
Παροχές
Ακόμα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι προσαυξημένες συνταξιοδοτικές παροχές που χορηγούνται προαιρετικά από τράπεζες και ΑΕΠΕΥ θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης από πολιτικές και πρακτικές οι οποίες θα είναι συνεπείς με την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.
Επίσης προβλέπεται περιορισμός των μεταβλητών αποδοχών των στελεχών, ως ποσοστό των καθαρών εσόδων, σε περιπτώσεις που το ύψος των αποδοχών αυτών δεν συνάδει με τη διατήρηση υγιούς κεφαλαιακής βάσης της επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών οφείλουν να διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια για την κάλυψη του κινδύνου διακανονισμού επί ανοιγμάτων όχι μόνον του χαρτοφυλακίου των συναλλαγών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.
Υποχρέωση και των δύο φορέων τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών είναι η δημοσιοποίηση πρόσθετης πληροφόρησης εποπτικής φύσεως, με τη διαφύλαξη ωστόσο πληροφοριών που σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα.
Για τις μεν τράπεζες τα παραπάνω θα ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τις δε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών από την Κεφαλαιαγορά, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση