GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξέθαψε το «τσεκούρι του πολέμου» η φυλή του Ασκού και της Αλεπούς

Ινδιάνοι αντιδρούν στο πέρασμα φυσικού αγωγού από τους τόπους τους Μέλη της φυλής του Ασκού και της Αλεπούς αντιδρούν στα σχέδια...

Ινδιάνοι αντιδρούν στο πέρασμα φυσικού αγωγού από τους τόπους τους
Μέλη της φυλής του Ασκού και της Αλεπούς αντιδρούν στα σχέδια της πετρελαϊκής εταιρίας TransCanada να περάσει αγωγό στα εδάφη τους, όπου βρίσκονται θαμμένοι πρόγονοί τους.
 
Τα σχέδια της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας TransCanada να θάψει στο έδαφος ένα τμήμα του αξίας επτά δισ. δολαρίων και μήκους 3.500 χιλιομέτρων αγωγού Keystone στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους αυτόχθονες Αμερικανούς και έχει «ξεθάψει» ( όχι το «τσεκούρι του πολέμου», αλλά) φαντάσματα του παρελθόντος. Πολλά από τα εδάφη που θα σκαφτούν ανήκουν σε 38 φυλές Ινδιάνων, που αντιδρούν γιατί εκεί έχουν ταφεί οι πρόγονοί τους. Αν γίνει το έργο, θα πρέπει να μεταφέρουν αλλού τα οστά των νεκρών τους, γεγονός που, κατά τις θρησκευτικές τους δοξασίες, ισοδυναμεί με ασυγχώρητη προσβολή στη μνήμη τους.
Το να κερδίσει η εταιρία την υποστήριξη των Ινδιάνων είναι ένα από τα τελευταία εμπόδια του σχεδίου για τον κολοσσιαίο αγωγό, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Βορείου Αμερικής. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η υποστήριξη από τις φυλές αποτελεί «ζήτημα ευγενείας», όπως το θέτει η εταιρία ή «νομική της υποχρέωση» όπως το θέτουν οι ινδιάνοι.
Υπό τη ηγεσία του αρχηγού Μαύρου Γερακιού, η φυλή του Ασκού και της Αλεπούς, η οποία προέρχεται από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, τον 19ο αιώνα πολέμησε ενάντια σε άλλες φυλές και στα στρατεύματα της αμερικανικής ομοσπονδίας. Η φυλή κατέληξε να υπογράψει μια σειρά από συνθήκες που την έσπρωξαν προς το Ιλινόι, έπειτα στην Αϊόβα, έπειτα στο Κάνσας και τελικά, το 1870 στην Ινδιάνικη Περιοχή, γνωστή ως Οκλαχόμα.
Σε αυτό το διάστημα, πολλά από τα μέλη της φυλής πέθαναν από ευλογιά και τις κακουχίες.
Ο Τζορτζ Θέρμαν, ο οποίος είναι σήμερα αρχηγός της φυλής και απόγονος του Μαύρου Γερακιού ανησυχεί ότι ο αγωγός θα μπορούσε να ξεθάψει αμαρκάριστους τάφους ή άλλα ιερά αρχαιολογικά μνημεία, ακόμη και σε ιδιωτικές περιοχές. «Υπάρχουν μαζικοί τάφοι ατόμων που πέθαναν από ευλογιά», εξηγεί ο Θέρμαν.
«Πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να μετακινηθούμε; Οι νεκροί δεν βρίσκουν ποτέ ησυχία», δήλωσε η υπεύθυνη για την πολιτισμική και ιστορική συνέχεια της φυλής Σάντρα Μάσι.
Όμως τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με τις δαιδαλώδεις νομικές τροπολογίες που αφορούν τους γηγενείς Αμερικανούς. «Δεν έχουμε νομική υποχρέωση να συνεργαστούμε με τις φυλές. Το κάνουμε μόνο για λόγους δικής μας εταιρικής πολιτικής, διότι πιστεύουμε ότι είναι θέμα καλής γειτονίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση