GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραβήχτηκε η μακρινότερη φωτογραφία του σύμπαντος!

Μια νέα συνθετική φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η πιο μακρινή θέα του νυχτερινού ουρανού μέχρι σήμερα έφτιαξαν οι αστρονόμοι, συ...

Μια νέα συνθετική φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η πιο μακρινή θέα του νυχτερινού ουρανού μέχρι σήμερα έφτιαξαν οι αστρονόμοι, συνενώνοντας περισσότερες από 2.000 εικόνες που, επί μια δεκαετία, έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA,.
Η φωτογραφία, σύμφωνα με το Reuters, αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» ταυτόχρονα νεαρών και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η εικόνα με την ονομασία «Hubble eXtreme Deep Field» ή απλώς XDF, καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου και προσθέτει άλλους 5.500 γαλαξίες στις προηγούμενες ανάλογες φωτογραφίες XDF του τηλεσκοπίου από το 2003, οι οποίες αφορούσαν το ίδιο τμήμα του ουρανού. Οι πιο αχνοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν φωτεινότητα μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό αυτού που μπορεί να δει το γυμνό μάτι.
Το αρχέγονο σύμπαν ήταν ένα βίαιο μέρος, καθώς γαλαξίες συγκρούονταν μεταξύ τους και νέα άστρα δημιουργούνταν συνεχώς. To φως από αυτά τα δραματικά συμβάντα φθάνει στη Γη μόλις τώρα και «συλλαμβάνεται» από το φωτογραφικό πορτρέτο XDF, το οποίο συνιστά ένα είδος «τούνελ» μέσα στον κοσμικό χρόνο, καθώς απεικονίζει το απώτατο συμπαντικό παρελθόν, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Προτού τεθεί σε τροχιά το Hubble, οι αστρονόμοι μπορούσαν να δουν γαλαξίες σε απόσταση το πολύ 7 δισ. ετών. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ» που θα αντικαταστήσει το Ηubble, με τις αυξημένες δυνατότητες υπέρυθρης όρασης που θα διαθέτει, θα είναι σε θέση να δει ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν και έτσι οι επόμενες φωτογραφίες XDF αναμένεται να είναι ακόμα πιο πλούσιες σε περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση