GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκινούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στα σχολικά κυλικεία...

Τη διενέργεια ελέγχων στα σχολικά κυλικεία της ελληνικής επικράτειας ξεκινούν τα κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενόψει ...


Τη διενέργεια ελέγχων στα σχολικά κυλικεία της ελληνικής επικράτειας ξεκινούν τα κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, όσο και τα ευρήματα από τις επιθεωρήσεις του προηγούμενου χρόνου, που κατέγραψαν μικρές αποκλίσεις σε μερίδα κυλικείων που πωλούσαν προϊόντα καθ’ υπέρβαση της άδειας λειτουργίας τους, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των κυλικείων όσον αφορά στην τήρηση των υγειονομικών συνθηκών και τα είδη που μπορούν να τίθενται προς πώληση στα σχολεία.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ έχει προβεί στη δημιουργία ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα υγιεινής διατροφής και ασφάλειας των τροφίμων που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία. Το υλικό αυτό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr) κάτω από τη θεματική ενότητα Διατροφή- Ασφάλεια Τροφίμων στα σχολεία.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με τη διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων σε γονείς και εκπαιδευτικούς της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, θα συνεχίσει την υλοποίηση στοχευμένων ερευνών σε σχολεία, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι μόνον:
– Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
– Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
– Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
– Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
– Γιαούρτι «παντός τύπου».
– Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).
– Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Γάλα με λίγα λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
– Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
– Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
– Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
– Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στον παραπάνω κατάλογο προστίθενται:
– Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
– Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).

2 σχόλια

  1. ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΠΟΤΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΕΤΣΙ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ [ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ] ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Ή ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΕΦΙ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση