GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξανά στο τραπέζι η αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία»

Τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τις δυνατότητες αναμόρφωσης των κανόνων του «Τειρεσία» αναμένεται να λάβει η κυβ...

Τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τις δυνατότητες αναμόρφωσης των κανόνων του «Τειρεσία» αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ήδη σχετικές παρεμβάσεις.
Για το θέμα έχει πιέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος σε συναντήσεις του με την ΕΕΤ και με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Καθηγητή κ. Γ. Ζανιά, ενώ η αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία» αποτελεί προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας και αποτελεί κοινή επιδίωξη και των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σημειώνεται πως η ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου του «Τειρεσία» και ιδιαίτερα η τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στη «μαύρη» λίστα αφορά ένα σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να μένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει την ισχύ του «Τειρεσία» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να αλλάξει το καθεστώς μεταχρονολόγησης των επιταγών καθώς.
Στον «Τειρεσία» εγγράφεται κάποιος αυτόματα όταν υπάρχει διαταγή πληρωμής ή κατάσχεσης αλλά και όταν έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή που σφραγίστηκε ή έχει υπογράψει συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε. Πλέον εξετάζεται η άρση των ποινικών κυρώσεων και η μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Με το σημερινό καθεστώς, μία επιταγή σφραγίζεται ως ακάλυπτη αν δεν έχει αντίκρισμα σε 16 ημέρες. Πλέον εξετάζεται η επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών και την αναγγελία στον Τειρεσία, από 16 ημέρες, που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση