GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πριγκίπισσα Κέιτ είναι γυμνή. Ε, και λοιπόν;

Σκανδαλοθηρικός και σοβαρός Τύπος λογομαχούν για την πληροφόρηση των αναγνωστών Βικτωριανός πουριτανισμός ή ωμή παραβίαση της ιδ...

Σκανδαλοθηρικός και σοβαρός Τύπος λογομαχούν για την πληροφόρηση των αναγνωστών
Βικτωριανός πουριτανισμός ή ωμή παραβίαση της ιδιωτικότητας; Το πριγκιπικό ζεύγος της Αγγλίας ενοχλήθηκε σφόδρα από την αλυσίδα δημοσιευμάτων που ξεκίνησε από το γαλλικό περιοδικό «Closer», αλλά πολλοί εκτιμούν ότι έγινε «πολύ κακό για το τίποτα»
 
Νεαρή πριγκίπισσα πετάει το πάνω μέρος του μπικίνι για να χαρεί πιο ελεύθερη τον ήλιο και την πισίνα. Πιστεύει, με κάποια αφέλεια, ότι είναι ασφαλής από τα αδιάκριτα βλέμματα μέσα στην ιδιωτική έπαυλη όπου κάνει διακοπές με τον άνδρα της στη νότια Γαλλία. Αλίμονο, οι παπαράτσι δεν είναι μακριά και οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Κάπως έτσι είδαμε το στήθος της Κέιτ Μίντλετον. Και τι έγινε; Πολύς θόρυβος διεθνώς. Αλλοι μιλάνε για ωμή παραβίαση της προσωπικής ζωής. Στη Βρετανία σύσσωμος ο Τύπος, ακόμη και τα πιο κίτρινα ταμπλόιντ, αρνήθηκαν να τη δείξουν τόπλες. Κάποιοι βλέπουν μόνο υποκρισία και πουριτανισμό. Αλλά μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε απλώς «Ας πρόσεχε»;
Η συμβουλή τους προς την Κέιτ; «Αν θέλεις να βγάλεις το σουτιέν, βγάλ’ το πίσω από κλειστές πόρτες. Αν θέλεις να το βγάλεις σε μια βεράντα, να περιμένεις ότι κάποιος θα σε δει». Στο κάτω-κάτω η κοπέλα έχει παντρευτεί τον γιο της Νταϊάνα. Δεν μπορεί, κάτι θα έχει ακούσει για τους παπαράτσι.
Επιπλέον, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και χειρίζονται τον Τύπο για την προβολή τους σε κάθε εμφάνιση, 365 μέρες τον χρόνο. Και έχουν το θράσος να εξοργίζονται και να τρέχουν στα δικαστήρια τη μία φορά που ο φακός τους έπιασε χωρίς να το περιμένουν;
Και να μην ξεχνάμε, λένε πολλοί, ότι από τότε που μπήκε στα ανάκτορα, η Κέιτ έχει τόσα και τόσα προνόμια. Αν το τίμημα είναι να μην κάνει γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία, υπάρχουν και χειρότερα σε αυτή τη ζωή.
Οπως όσα τράβηξαν οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν έπεσαν θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών γιατί βρετανικά ταμπλόιντ ήθελαν δακρύβρεχτες ανθρώπινες ιστορίες.
Δεν είναι υποκρισία εκ μέρους των ίδιων εντύπων να κόπτονται τώρα για τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή; Η «Daily Star», ας πούμε, που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Κέιτ κρύβει τον πόνο πίσω από τα χαμόγελα», είχε στη σελίδα 3, όπως πάντα, μια γυμνόστηθη κοπέλα. Το μήνυμα; Είναι μια χαρά να δημοσιεύεις τέτοιες φωτογραφίες – φτάνει να μη δείχνουν εκείνη που θα καθήσει μια μέρα στον θρόνο.
Υπάρχει βεβαίως ο αντίλογος. Η Κέιτ μοιραζόταν απλώς μια προσωπική στιγμή οικειότητας με τον άνδρα της, σε ιδιωτικό χώρο, σε ιδιωτικές διακοπές, λένε όσοι μιλάνε για βάναυσες ακρότητες των παπαράτσι που παγίδευσαν το ανύποπτο θύμα με τεράστιους τηλεφακούς, ένα χιλιόμετρο μακριά, κρυμμένοι πίσω από θάμνους.
Κατ’ αυτούς, ο βρετανικός Τύπος πολύ καλώς δεν έδειξε αυτές τις εικόνες. Η δημοσίευσή τους δεν θα εξυπηρετούσε το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην πληροφόρηση. Μόνο τη σκανδαλοθηρία, το κουτσομπολιό και την ηδονοβλεψία, λένε.
Το πρώτο έντυπο που τις δημοσίευσε σύρθηκε στα δικαστήρια στη Γαλλία που έχει πολύ αυστηρούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αλλά το γαλλικό «Closer» δεν δίστασε ούτε στιγμή να πληρώσει αδρά για να αγοράσει το πακέτο από τους παπαράτσι. Γνώριζε ότι η κυκλοφορία θα τιναχτεί στα ύψη. Ισως επειδή ανήκει στον όμιλο Mondadori, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που όσο να ‘ναι κάτι ξέρει από τόπλες. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν επίσης στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Δανία και σίγουρα έπεται συνέχεια. Γιατί, κακά τα ψέματα. Πόσοι δεν θα ρίξουν έστω μία κλεφτή ματιά; Οι αναζητήσεις στο Internet για «Μίντλετον + τόπλες» έχουν φτάσει στη στρατόσφαιρα. Φαίνεται ότι ο κόσμος θέλει να δει το στήθος μιας μέλλουσας βασίλισσας, είτε είναι παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής είτε όχι.
Η υποκρισία των ταμπλόιντ και των αναγνωστών
«Αυτό δεν είναι πληροφόρηση»…

«Πιστεύετε ότι τα συνήθως τόσο αδίστακτα ταμπλόιντ αρνήθηκαν υποκριτικά να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες της Κέιτ, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να εκθέσουν απλούς πολίτες, όπως στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, από το News Of the World;» ρώτησε «Το Βήμα» δύο βρετανούς ειδικούς.
«Το κεντρικό ζήτημα εδώ δεν είναι τόσο η υποκρισία, όσο το αν η δημοσίευση αυτών των εικόνων υπηρετεί το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην πληροφόρηση. Δεν το νομίζω. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του ζευγαριού στην ιδιωτική ζωή. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ζουν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία» μας λέει ο Στούαρτ Αλαν, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και συγγραφέας τού «Δημοσιογραφία: Κρίσιμα Ζητήματα». Και τονίζει: «Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από ιδέες για δρακόντεια νομοθεσία, ούτε να ξεχνάμε τους κινδύνους της υποκρισίας, όχι μόνο από τα ταμπλόιντ αλλά και από τους αναγνώστες. Κάποιοι από αυτούς που καταγγέλλουν με βδελυγμία τα ΜΜΕ, είναι από τους πρώτους που τρέχουν να δουν τις φωτογραφίες».
«Η δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές έχει οδηγήσει σε αυτοσυγκράτηση τα έντυπα αυτού του είδους. Μόνο η Sun δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες του πρίγκιπα Χάρι (σ.σ.: που έκανε στριπτίζ παίζοντας μπιλιάρδο, μεθυσμένος σε πάρτι στο Λας Βέγκας), επικαλούμενη την ελευθερία του Τύπου. Η περίπτωση του Χάρι είναι διαφορετική, γιατί μπορεί να πει κανείς ότι αποποιήθηκε μόνος του το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Γδύθηκε μπροστά σε κόσμο που είχε κινητά με κάμερες. Τα όρια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού είναι πιο δυσδιάκριτα στην υπόθεση της Κέιτ Μίντλετον» λέει στο «Βήμα» η Τζάκι Χάρισον, πρόεδρος του Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου, στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Περίπτερο
Πωλείται επώνυμη σάρκα
Τζάκι Ο, από τα πρώτα θύματα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έλληνες και ξένοι παπαράτσι ξημεροβραδιάζονταν, με τηλεφακούς, γύρω από τον Σκορπιό. Οι εικόνες την έδειξαν να κάνει μπάνιο όχι απλώς τόπλες, αλλά ολόγυμνη.

Deja vu για τη θεία Φέργκι
Λίγους μήνες μετά το διαζύγιο από τον πρίγκιπα Αντριου, το 1996, ο φακός τη συνέλαβε να κάνει γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία σε πισίνα, ενώ ένας φίλος πιπίλιζε τα δάχτυλα των ποδιών της.

Αγωγές για το μαγιό
Νοµικά κινήθηκε η σύντροφος του γάλλου προέδρου εναντίον των περιοδικών «VSD», «Closer», «Voici» και «Public», για φωτογραφίες από τις διακοπές µε τον Ολάντ. Η Βαλερί Τριερβελέρ ήταν τυχερή: ο κόσµος την είδε απλώς µε το µαγιό.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση