GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Όχι» στο νόμο για τα ΑΕΙ λένε οι πανεπιστημιακοί

Κατά της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια τάσσονται οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, προαναγγέλλοντας την ...


Κατά της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια τάσσονται οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, προαναγγέλλοντας την έναρξη αγώνα ώστε να μη γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πανεπιστημιακοί είπαν μεταξύ άλλων ότι «η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό και δημοκρατική κατάκτηση, βρίσκεται εν κινδύνω, δεχόμενη μια πολυεπίπεδη επίθεση».
Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα μέτρα λιτότητας, τις περικοπές, τις δαπάνες για σίτιση και στέγαση, στα πανεπιστημιακά τμήματα που υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης συμβασιούχων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν στο «σχέδιο Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τμήματα και ιδρύματα ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι έχουμε 7,3 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο δαπάνης για την έρευνα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,7 δημοσιεύσεις, ενώ έχουμε 820 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, περισσότερες από όσες η Ιταλία ή η Ισπανία.
«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσαν οι πανεπιστημιακοί, «η τρέχουσα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί απειλεί με συρρίκνωση την ερευνητική και επιστημονική βάση και κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας».
Η συνέντευξη δόθηκε μετά τη συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε και συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 το απόγευμα.

1 σχόλιο

  1. Γιατί δε μας λέει το άρθρο ποιοί είναι αυτοί οι "πανεπιστημιακοί" που τα είπαν υποτίθεται αυτά; Έχουν όνομα; Μιλάνε για τον εαυτό τους; Ήταν το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ΑΕΙ; Ο Ποπάι; Κάποιος άλλος;

    Επειδή οι καιροί είναι πονηροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση