GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ρούσβελτ γνώριζε και σιώπησε για τη σφαγή του Κατίν που διέταξε ο Στάλιν

Επί δεκαετίες οι σοβιετικοί κατηγορούσαν δημοσίως τον Χίτλερ για τη θηριωδία. Φρίκη. Ενας από τους ομαδικούς τάφους των 21.897 Π...

Επί δεκαετίες οι σοβιετικοί κατηγορούσαν δημοσίως τον Χίτλερ για τη θηριωδία.
Φρίκη. Ενας από τους ομαδικούς τάφους των 21.897 Πολωνών αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν με μυστική διαταγή του Στάλιν.
 
Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από έγγραφα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ γνώριζε για τη σφαγή των Πολωνών στρατιωτικών από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες στο δάσος του Κατίν το 1940.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου στη Γερμανία έστελναν το 1943 προς την Ουάσινγκτον κωδικοποιημένα μηνύματα σχετικά με αυτήν την θηριωδία.
Οι Αμερικανοί μεταφέρθηκαν, παρά τη θέλησή τους, στον τόπο των ομαδικών τάφων από τους Γερμανούς, οι οποίοι ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στο σταλινικό έγκλημα. Στα μηνύματα οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι στο δάσος του Κατίν είδαν ομαδικούς τάφους, ως αποτέλεσμα εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά της ΕΣΣΔ.
Όμως η αμερικανική ηγεσία συνέβαλε στο να συγκαλύψουν οι Σοβιετικοί την σφαγή στο Κατίν όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έφερε αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, «έκανε τα στραβά μάτια» για να μην εξοργίσει τον εν καιρώ πολέμου σύμμαχό του, Ιωσήφ Στάλιν. Ο Ρούσβελτ φέρεται να γνώριζε την αλήθεια, αλλά να επέλεξε να μην αμφισβητήσει την εκδοχή των γεγονότων από τον ίδιο τον Στάλιν (ότι δήθεν ήταν ένα έγκλημα των ναζιστών), τον οποίο είχε ανάγκη για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Άξονα.
Η σφαγή στο Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ της σημερινής Ρωσίας, στις 7 Απριλίου 1940 συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες σφαγές στον κόσμο. Λίγο μετά τον διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 21.897 πολωνοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν και οι σοροί τους πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.
Περίπου 8.000 ήταν αξιωματικοί του πολωνικού στρατού. Οι υπόλοιποι 14.000 ήταν «ευυπόληπτοι πολίτες» – γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και ιερωμένοι -, οι οποίοι θεωρήθηκαν συλλήβδην «πολιτικοί κρατούμενοι και εχθροί της Σοβιετικής Ένωσης».
Επί δεκαετίες ο Στάλιν και οι διάδοχοί του κατηγορούσαν δημοσίως τον Χίτλερ για τη θηριωδία. Μόλις τον Απρίλιο του 1990 ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπαινίχθηκε σοβιετική συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα πολέμου.
Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ήρθε πριν δυο χρόνια όταν οι βουλευτές της ρωσικής Δούμας υιοθέτησαν ένα ψήφισμα στο οποίο δέχονται ότι ο ίδιος ο Στάλιν είχε υπογράψει τη διαταγή να εκτελεστούν οι Πολωνοί.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση