GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι εταιρείες γυρίζουν την πλάτη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η Air France μειώνει σε δύο από τέσσερις τις ημερήσιες συνδέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, ενώ περικόπτει σε δύο από τέσσερις τις εβδομ...


Η Air France μειώνει σε δύο από τέσσερις τις ημερήσιες συνδέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, ενώ περικόπτει σε δύο από τέσσερις τις εβδομαδιαίες πτήσεις από και προς Μασσαλία.
Την «πλάτη» τους στον διεθνή αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος γυρίζουν πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες, σχεδιάζοντας μειώσεις και αναστολές πτήσεων από και προς την Αθήνα για την ερχόμενη χειμερινή σεζόν.
Η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο στις τιμές των καυσίμων, αλλά και τη γενικότερη οικονομική ύφεση που επικρατεί εντός και εκτός Ευρωζώνης, προκαλεί τάσεις φυγής στους διεθνείς αερομεταφορείς από τη χώρα μας με αρνητικές συνέπειες για τον εγχώριο αεροπορικό κλάδο και τον τουρισμό. Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές, κυρίως, αεροπορικές εταιρείες μειώνουν ή και διακόπτουν πλέον πτήσεις από και προς Αθήνα.
Η Air France μειώνει σε δύο από τέσσερις τις ημερήσιες συνδέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, ενώ περικόπτει σε δύο από τέσσερις τις εβδομαδιαίες πτήσεις από και προς Μασσαλία και σε δύο από τρεις τις εβδομαδιαίες πτήσεις από και προς Νίκαια.
Οι Brussels Airlines βάσει του χειμερινού σχεδιασμού σταματούν τη σύνδεση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, παρότι το 2011 η εταιρεία είχε διπλασιάσει σε δύο ανά ημέρα τις πτήσεις τις στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Η ολλανδική KLM, έχοντας ήδη μειώσει τις θερινές της πτήσεις από δύο σε μία ημερησίως με προορισμό τον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας, προγραμματίζει τη διατήρηση της μιας συχνότητας στο δρομολόγιο Αθήνα – Αμστερνταμ ανά ημέρα.
Η πολωνική LOT μειώνει σε τρία από πέντε που εκτελούσε μέχρι και πέρσι τα εβδομαδιαία δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με τη Βαρσοβία.
Ο αερομεταφορέας της Μολδαβίας αναστέλλει τις δύο αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με την πρωτεύουσα Κισινάου, συνεχίζοντας όμως να πετάει στην Κύπρο με προορισμό τη Λάρνακα.
Η Lufthansa, βάσει του νέου χειμερινού της προγράμματος, μειώνει σε δύο από τρία που ήταν πέρσι ημερήσια δρομολόγια Αθήνα-Φρανκφούρτη, ενώ περικόπτει πέντε εβδομαδιαίες αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με το Μόναχο (από 19 μειώνονται πλέον σε 14 πτήσεις).
Σε περικοπές δρομολογίων στο αεροδρόμιο της Αθήνας προχωρά και η ελβετική SWISS, μειώνοντας σε μία από δύο τις ημερήσιες πτήσεις Αθήνα-Γενεύη και τις συνδέσεις προς Ζυρίχη σε 16 ανά εβδομάδα από 21 που ήταν πέρσι.
Παράλληλα, σε διακοπή της απευθείας σύνδεσης Αθήνας – Λισαβόνας πρόκειται να προχωρήσει από τον Οκτώβριο και ο πορτογαλικός αερομεταφορέας ΤΑΡ που πέρυσι εκτελούσε τρία δρομολόγια ανά εβδομάδα.
Αίσθηση προκάλεσε και η απόφαση της Delta Airlines να διακόψει τη σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σημαντικές απώλειες για τον διεθνή αερολιμένα αποτελούν και οι αποχωρήσεις των αεροπορικών εταιρειών Thai Airways και Gulf Air.
Επειτα από 36 χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η THAI Airways διέκοψε την απευθείας σύνδεση με την Μπανγκόκ, ενώ το δρομολόγιο Αθήνα-Μπαχρέιν δεν εκτελείται πλέον από την Gulf Air.
Εξαιτίας της μειωμένης κίνησης αποχωρεί από την Ελλάδα και η Singapore Airlines.
Μείωση 11,8%
Σε 7 μήνες χάθηκαν ένα εκατ. πελάτες
Ενα εκατομμύριο λιγότεροι επιβάτες έχουν ταξιδέψει φέτος στο επτάμηνο του 2012 σε σχέση με το 2011 από τον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία.
Η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας κατά το διάστημα των διπλών εκλογών, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της ζήτησης στο εσωτερικό, καθώς και οι μειώσεις πτήσεων από πολλούς ξένους αερομεταφορείς έχουν προκαλέσει μια έντονα πτωτική τάση φέτος στα μεγέθη της επιβατικής κίνησης.
Συγκεκριμένα, η κίνηση επιβατών του ΔΑΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 ανήλθε σε 7,4 εκατομμύρια έναντι 8,39 εκατομμύρια πέρυσι, μειωμένη κατά 11,8%, αντανακλώντας έτσι την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ιδιαίτερα εύθραυστη εικόνα της πόλης και της χώρας για τους ξένους ταξιδιώτες. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 4,76 εκατομμύρια φέτος έναντι 5,51 εκατομμύρια πέρσι, καταγράφοντας μείωση 13,6%.
Η επιβατική κίνηση εσωτερικού σημείωσε μείωση της τάξης του 8,4%, καθώς διακινήθηκαν 2,63 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, έναντι 2,87 εκατομμυρίων πέρυσι.
«Μαύρος» μήνας
Η μεγαλύτερη μείωση στην κίνηση εξωτερικού και εσωτερικού καταγράφηκε τον Μάιο. Οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 727.799 επιβάτες έναντι 886.982 πέρυσι, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 17,9%. Οι επιβάτες εσωτερικού φέτος τον Μάιο ήταν 395.398 επιβάτες έναντι 447.570, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 11,7%. Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση της κίνησης κατά 11,6%, με τη συνολική επιβατική κίνηση να φτάνει το 1,5 εκατομμύριο επιβάτες έναντι 1,7 εκατομμύρια πέρυσι. Η κίνηση εξωτερικού τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 12,6%, ενώ του εσωτερικού κατά 9,6%.
Σύμφωνα με τον ΔΑΑ, η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ιδιαίτερα εύθραυστη εικόνα της πόλης και της χώρας για τους ξένους ταξιδιώτες.
Ιδίως οι σημαντικές απώλειες στη διεθνή κίνηση (13,6%) αντανακλούν την αρνητική επίδραση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς και την επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση