GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα Υόρκη: Σε δημοπρασία σπάνιες ηχογραφήσεις του Σαλιάπιν

Πρόκειται για μια συλλογή 300 και περισσότερων δίσκων Λεύκωμα με φωτογραφίες του μεγάλου βαρύτονου Φιόντορ Σαλιάπιν   Μουσικό...

Πρόκειται για μια συλλογή 300 και περισσότερων δίσκων
Λεύκωμα με φωτογραφίες του μεγάλου βαρύτονου Φιόντορ Σαλιάπιν
 
Μουσικόφιλοι, φίλοι της Όπερας σπεύσατε!

Μια μοναδική συλλογή 300 και πλέον δίσκων βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και οι ανά τον κόσμο φίλοι της όπερας και της λυρικής μουσικής, θεατρικά μουσεία και ωδεία έχουν δραστηριοποιηθεί για να την  αποκτήσουν.

Πρόκειται για δίσκους με τη φωνή του μεγάλου Φιόντορ Σαλιάπιν, του μεγαλύτερου ίσως βαρύτονου όλων των εποχών. Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, είναι η μοναδική πλήρης σειρά δίσκων του Σαλιαπιν με εγγραφές ακόμη και στις αρχές του 20ού αιωνα. «Είναι θαύμα που έχουν διασωθεί τέτοιοι δίσκοι ως τις μέρες μας», δήλωσε ο αμερικανός μουσικολόγος Τζόζεφ Στρέμλιν.

Εκτός από τους δίσκους στη συλλογή περιλαμβάνονται και 70 περίπου δοκιμαστικές εγγραφές που έγιναν για αποκλειστική χρήση του βαρύτονου. «Μόνο δυο ή τρία αντίγραφα της κάθε τέτοιας εγγραφής γίνονταν για να εγκρίνει την εγγραφή ο Σαλιάπιν ή να την απορρίψει», εξηγεί ο Στρέμλιν.

Ένας θαυμαστής του Σαλιάπιν, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Γκιούρεβιτς που ζούσε στη Νέα Υόρκη συγκέντρωνε επί 40 χρόνια κάθε τι που είχε σχέση με το όνομα του διάσημου συμπατριώτη του. Ο Γκιούρεβιτς πέθανε το 1999 αφήνοντας τη συλλογή στη σύζυγο του Έλενα με τη σύσταση να την πουλήσει ολόκληρη και όχι κατά τμήματα.

Σε δηλώσεις της σε ρωσικές εφημερίδες η κυρία Γκιούρεβιτς  εξέφρασε προτίμηση «να αγοραστεί η συλλογή από ρωσικό μουσείο είτε από το θέατρο Μαρίνσκι ή το Μπολσόι», όπου ο Φιόντορ Σαλιάπιν έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του.

Ο Σαλιάπιν πέθανε το 1938 σε ηλικία 65 ετων.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση