GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νοβότνι: Πρώτα προσφυγή στην ΕΕ και μετά στην ΕΚΤ....

Θα πρέπει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ η Ισπανία, προτού μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζ...

Θα πρέπει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ η Ισπανία, προτού μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
Ο Νοβότνι δήλωσε στο αυστριακό περιοδικό Profil ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να διασφαλίσει ότι το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.
«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον περιορισμό της κρίσης και την σταθεροποίηση των προσδοκιών. Αλλά η πολιτική πρέπει να παίξει ρόλο ώστε αυτό το εργαλείο να χρησιμοποιηθεί θετικά», σημείωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του.
«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πείσουμε τις αγορές. Αν, για παράδειγμα, η Ισπανία δεν προσφύγει στο δίχτυ ασφαλείας (της ευρωζώνης), δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο Νοβότνι.
Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μια νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων βάσει των προτάσεων της ΕΕ.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι τα νέα μέτρα είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει η Ισπανία προκειμένου να λάβει βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την ΕΚΤ, ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Μέχρι στιγμής, η Ισπανία έχει δεχθεί να λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις τράπεζές της.
Ο Νοβότνι εξάλλου έθεσε εν αμφιβόλω την ορθότητα του συστήματος της ΕΚΤ που επιτρέπει σε όλους τους διοικητές κεντρικών τραπεζών να έχουν ίσο δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες χώρες θα πρέπει να έχουν περισσότερο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση