GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στο Χαλέπι

Παρατηρητές από Αίγυπτο, Τουρκία, Σ. Αραβία και Ιράν πρότεινε η Τεχεράνη   Σφοδρές μάχες μαίνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στις...

Παρατηρητές από Αίγυπτο, Τουρκία, Σ. Αραβία και Ιράν πρότεινε η Τεχεράνη
 
Σφοδρές μάχες μαίνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης αυτής της βόρειας Συρίας, για τον έλεγχο της οποίας πολεμούν δυνάμεις του τακτικού στρατού και αντάρτες εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Μπουστάν αλ-Κασρ, στο νοτιοδυτικό Χαλέπι και στη γειτονική συνοικία Ιζάα, με τους δύο αυτούς τομείς να σφυροκοπά ο συριακός στρατός. Μάχες ξέσπασαν επίσης νοτιότερα, στο Σουκάρι, όπου έχουν οχυρωθεί αντάρτες.
Δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της ανατολικής συνοικίας Σαχούρ και στην ευρύτερη περιοχή, δύο πολίτες εκ των οποίων μια γυναίκα σκοτώθηκαν, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιοχές αλ-Μπαμπ και Σφίρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το καθεστώς, οι δυνάμεις του ελέγχουν τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Μιντάν στο κεντρικό Χαλέπι, ύστερα από μια εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων.
Επί του πεδίου, ο στρατός ζήτησε ωστόσο από τους κατοίκους να αποφύγουν ένα μέρος της συνοικίας, προειδοποιώντας για την παρουσία ελεύθερων σκοπευτών. Κοντά στην περιοχή αυτή, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε χθες δέκα νεκρούς αντάρτες να κείτονται στο έδαφος.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan έγραψε ότι η Μιντάν “εκκαθαρίστηκε” διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των ενόπλων που πολεμούσαν στην περιοχή ήταν “σαλαφιστές Aραβες και ξένοι”. Η κατάληψη της Μιντάν «θα ανοίξει το δρόμο για την εκκαθάριση κι άλλων όμορων συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών», προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη τις συνοικίες Μπουστάν αλ-Μπάσα, Σουλεϊμάν αλ Χάλαμπι και κυρίως τη Σαχούρ, που δείχνει να είναι ο επόμενος στόχος.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι «όταν ο στρατός λέει πως ελέγχει έναν τομέα, αυτό είναι προσωρινό… Ο στρατός καταλαμβάνει συνοικίες, κατόπιν διεξάγονται συγκρούσεις με τους αντάρτες, δεν υπάρχει πραγματική εξέλιξη. Οσον αφορά τη συνοικία Μιντάν, οι αντάρτες είχαν τον έλεγχο μόνο ενός αστυνομικού τμήματος και δύο-τριών δρόμων».
Οι αντάρτες «λένε ότι ελέγχουν ένα οδόφραγμα ή ένα φυλάκιο, μετά έρχεται ο στρατός για να καταστρέψει τα πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι το σημείο αυτό είναι υπό έλεγχο. Η πραγματική υπεροχή του καθεστώτος είναι τη αεροπορία του», είπε ο Ραχμάν.
Στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 137 άνθρωποι -72 πολίτες, 41 στρατιώτες και 24 αντάρτες – σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Παρέμβαση της Τεχεράνης
Παράλληλα σήμερα το Ιράν πρότεινε στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία την αποστολή παρατηρητών από τις τέσσερις χώρες σε μια προσπάθεια τερματισμού της βίας στη χώρα αυτή, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έκανε την πρόταση αυτή κατά τη σύνοδο τη Δευτέρα στο Κάιρο της «ομάδας επαφής» για τη Συρία, όπου συμμετείχαν οι τέσσερις περιφερειακές δυνάμεις, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna και η κρατική τηλεόραση.
Ο Σαλεχί πρότεινε επίσης στους ομολόγους του να διεξαχθεί στην Τεχεράνη η προσεχής σύνοδος της τετραμερούς αυτής ομάδας που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο με πρωτοβουλία του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εξήγησε ότι οι παρατηρητές αυτοί θα μπορούν να «επιβλέπουν μια διαδικασία που έχει στόχο να τερματίσει τη βία» στη Συρία, μετέδωσε το Irna χωρίς να δώσει στοιχεία για τη φύση μιας τέτοιας διαδικασίας ή του πλαισίου εντός του οποίου οι παρατηρητές θα μπορούν να επέμβουν.
Ο Σαλεχί ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό της βίας, την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης χωρίς ξένη παρέμβαση και τη διακοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην συριακή αντιπολίτευση».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση