GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κρίση»

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να επιταχύνουν τις κινήσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν τη μακρά κρίση χρέους της Ένωσ...

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να επιταχύνουν τις κινήσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν τη μακρά κρίση χρέους της Ένωσης καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε πως η οικονομική δυσπραγία πυροδοτεί το διχαστικό εθνικισμό στην ήπειρο.
Ο Μόντι είπε πως πρότεινε να γίνει μια σύνοδος κορυφής στη Ρώμη για να συζητήσει την άνοδο του αντι-ευρωπαϊκού λαϊκισμού, τις διαιρέσεις ανάμεσα στο βορρά και στο νότο και τις εθνικιστικές προκαταλήψεις που έχουν καλλιεργηθεί από τη δυσαρέσκεια απέναντι στα μέτρα λιτότητας.
“Τα παλιά στερεότυπα και οι παλιές εντάσεις έχουν αναδυθεί εκ νέου”, είπε ο Μόντι. “Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις λαϊκισμού που σκοπεύουν στο σπάσιμο της ενότητας σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη”, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής διάσκεψης στη βόρεια Ιταλία.
Οι παρατηρήσεις του Μόντι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.
Ο βαν Ρομπέι είπε πως υποστηρίζει την ιδέα του Μόντι και ευνοεί την επίσπευση μιας συνάντησης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη του 2014.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την χρηματοπιστωτική ρύθμιση, απηύθυνε έκκληση, σε μια συνέντευξη στο Ρόιτερς κατά τη διάσκεψη, για μια γρήγορη κοινή εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.
Η τραπεζική επίβλεψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις, είπε.
Αυτό παρέχει ένα νέο σημείο εστίασης στη μάχη για την καταπολέμηση της κρίσης μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός σχεδίου για την αγορά ομολόγων των αδύναμων κρατών-μελών ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν είπε στο Ρόιτερς πως οι όροι που στηρίζουν το σχέδιο της ΕΚΤ θα βασιστούν στις υπάρχουσες συστάσεις για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Μιλώντας στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης στις όχθες της λίμνης Κόμο, ο Ρεν εμφανίστηκε να υποστηρίζει τις παρατηρήσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερ, που είπε πως οι χώρες οι οποίες αιτούνται για βοήθεια στην αγορά ομολόγων ίσως να μην χρειάζεται να κάνουν επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση