GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απομένει η ετυμηγορία για τη «βαριοπούλα»

Η δίκη 365 απόστρατων ή εν ενεργεία τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα, για ν’ ανατρέψουν την ισλαμικώ...

Η δίκη 365 απόστρατων ή εν ενεργεία τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα, για ν’ ανατρέψουν την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση φθάνει στο τέλος της και η ετυμηγορία αναμένεται ως αύριο.
Με μια εξαίρεση, οι 250 στρατιωτικοί που είναι προφυλακισμένοι ήταν όλοι παρόντες σήμερα στο εδώλιο των κατηγορουμένων και εκατοντάδες παρατηρητές είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο του Σιλιβρί, όπου από το Δεκέμβριο του 2010 έχει αρχίσει η δίκη για τη συνωμοσία με την ονομασία «Βαριοπούλα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς και ύποπτος ως ο «εγκέφαλος» αυτού του σχεδίου αποσταθεροποίησης που εκπονήθηκε το 2003 για να εκδιωχθεί από την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που είχε γίνει κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα, έγινε κατήγορος των δικαστών του.
«Βλέπουμε εδώ μια δίκη που γίνεται για να πληρώσουν οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ, που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους, την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία και στις αρχές της», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.
Ο Τσετίν ανέφερε επίσης ως υπεύθυνους «αυτής της άδικης και παράνομης δίκης, αυτούς που έχουν μια νοοτροπία ότι όλοι όσοι δεν ανήκουν στην αδελφότητά τους, είναι εχθροί».
Αναφερόταν στις ισλαμιστικές καταβολές της κυβέρνησης και στην εξουσία της θρησκευτικής αδελφότητας του ιεροκήρυκα Φετουάχ Γκιουλέν, στους κόλπους του δικαστικού μηχανισμού.
Η εισαγγελία ζήτησε ποινές κάθειρξης από 15 ως 20 χρόνια για τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί απόστρατοι στρατηγοί, για «απόπειρα να εμποδιστεί δια της βίας η δράση της κυβέρνησης της δημοκρατίας».
Τους κατηγορεί ότι σχεδίασαν μια σειρά επιθέσεων για να σπείρουν το χάρος και να δικαιολογήσουν ένα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης.
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως το εν λόγω σχέδιο ήταν ένα εκπαιδευτικό σενάριο απ’ αυτά που παράγει τακτικά ο στρατός.
Αμφισβητούν επίσης την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων που παρουσιάζονται ως αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση