GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολα για την «Αθωότητα των μουσουλμάνων»

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την ταινία που προσέβαλε το ισλάμ Μουσουλμάνοι του Μπαγκλαντές καίνε αμερικανικές σημαίες και ...

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την ταινία που προσέβαλε το ισλάμ
Μουσουλμάνοι του Μπαγκλαντές καίνε αμερικανικές σημαίες και ένα φέρετρο του Μπαράκ Ομπάμα διαμαρτυρόμενοι για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων»
 
Πώς ήρθε στη δημοσιότητα η ταινία;
Το 14λεπτο βίντεο πρωτοανέβηκε στο YouTube την 1η Ιουλίου χωρίς να τραβήξει την προσοχή. Στη συνέχεια το αναπαρήγαγαν αραβικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και στις 8 Σεπτεμβρίου ο αιγυπτιακός θρησκευτικός τηλεοπτικός σταθμός το μετέδωσε μεταγλωττισμένο στα αραβικά. Ενα τμήμα της μεταγλωττισμένης εκδοχής αναρτήθηκε στο ίντερνετ και εντός ημερών, το είδαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη Google, ιδιοκτήτρια του YouTube, να εξετάσει αν το βίντεο παραβαίνει τους κανονισμούς της, όπως ότι «δεν επιτρέπονται τα κηρύγματα μίσους». Η Google αποφάνθηκε ότι το βίντεο δεν τους παραβαίνει και θα παραμείνει στο YouTube.
Η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Ινδονησία έχουν κόψει την πρόσβαση στο βίντεο.
Τι δείχνει η ταινία;
Πρόκειται για το τρέιλερ μιας ταινίας με τίτλο «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» (ο αρχικός τίτλος ήταν «Πολεμιστής της ερήμου»). Παρουσιάζει το ισλάμ ως μια θρησκεία βίας και μίσους και τον προφήτη Μωάμεθ ως έναν ανόητο, διψασμένο για εξουσία.
Ξεκινάει με μια οικογένεια κοπτών σε μια ακραία ισλαμιστική Αίγυπτο, που δέχεται την επίθεση μουσουλμάνων, ενώ η αστυνομία παρακολουθεί αμέτοχη. Ο πατέρας λέει στις κόρες του ότι οι μουσουλμάνοι θέλουν να σκοτώσουν όλους τους χριστιανούς και το ισλαμικό κράτος συγκαλύπτει τα εγκλήματά τους.
Δείχνει επίσης τον προφήτη Μωάμεθ να κάνει σεξ με τη σύζυγό του Χαντίτζα και άλλες γυναίκες. Το βίντεο υπονοεί ότι η Χαντίτζα έγραψε το Κοράνι και ότι ο Μωάμεθ και οι πιστοί του είναι δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι και εκβιαστές. Σε μια σκηνή ο προφήτης δηλώνει ομοφυλόφιλος.
Γιατί είναι τόσο προσβλητική η ταινία;
Η απεικόνιση του Μωάμεθ με οποιονδήποτε τρόπο αντιτίθεται στις προσταγές του ισλάμ, πόσο μάλλον αν είναι σαρκαστική. Βλασφημία θεωρείται και ο χλευασμός της Χαντίτζα.
Θεμελιώδης αρχή του ισλάμ είναι ότι το Κοράνι αποτελεί τον λόγο του θεού, ο οποίος αποκαλύφθηκε στον Μωάμεθ για να τον μεταδώσει στους ανθρώπους. Το βίντεο παραβαίνει την αρχή αυτή παρουσιάζοντας την Χαντίτζα να συνθέτει ένα ιερό βιβλίο παίρνοντας αποσπάσματα από την Παλαιά και τη Νέα Διαθήκη.
Οι αναφορές στις γυναικοδουλειές του Μωάμεθ, στην απληστία και στη βιαιότητά του είναι προσβλητικές σε κάθε περίπτωση.
Τι γνωρίζουμε για το πώς γυρίστηκε η ταινία;
Ολόκληρη η ταινία διαρκεί μία ώρα, αν και οι περισσότεροι έχουν δει το 14λεπτο τρέιλερ.
Η πλήρης εκδοχή προβλήθηκε τον Ιούνιο σε ένα μικρό σινεμά του Λος Αντζελες, το Vine Theater, με τον τίτλο «Η αθωότητα του Μπιν Λάντεν».
Πρόκειται για φθηνή παραγωγή με φθηνά σκηνικά και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Γυρίστηκε μέσα σε πέντε ημέρες σε στούντιο στην Καλιφόρνια τον περυσινό Αύγουστο, με ένα καστ 50 ηθοποιών συν τους τεχνικούς.
Τα πιο προσβλητικά τμήματα της ταινίας φαίνεται ότι δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή, αλλά προστέθηκαν πάνω στα λόγια των ηθοποιών μετά το τέλος των γυρισμάτων.
Ποιος είναι ο Νάκουλα Μπάσελι Νάκουλα;
Το βίντεο πρωτοανέβηκε στο YouTube από τον λογαριασμό κάποιου «Σαμ Μπάσιλ». Αρχικώς ειπώθηκε ότι είναι ένα εβραίος κτηματομεσίτης από το Ισραήλ ο οποίος συγκέντρωσε 5 εκατ. δολάρια από εβραίους χρηματοδότες στις ΗΠΑ για να γυρίσει την ταινία. Το άτομο αυτό όμως δεν υπάρχει.
Οι αμερικανικές Αρχές κατονόμασαν τον Νάκουλα Μπάσελι Νάκουλα, αιγύπτιο κόπτη που ζει στην Καλιφόρνια, ως τον σκηνοθέτη της ταινίας. Ο Νάκουλα, που το 2010 είχε καταδικαστεί για απάτη, το αρνείται και κρύβεται από τα μέσα ενημέρωσης.
Τι λένε οι ηθοποιοί;
Υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η αρχική εκδοχή της ταινίας δεν είχε καμία σχέση με το ισλάμ και τον Μωάμεθ και ότι όλες οι αναφορές σε αυτόν και οι προσβολές κατά του ισλάμ προστέθηκαν μετά το τέλος των γυρισμάτων.
Ποιος άλλος αναμειγνύεται στην ταινία;
Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς από τη Φλόριντα, που έγινε διάσημος επειδή ήθελε να κάψει το Κοράνι στη δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει ότι ήρθε σε επαφή μαζί του κάποιος Μπάσιλ για την προώθηση της ταινίας αλλά ότι δεν τον έχει συναντήσει ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο.
Ενας αμερικανός ακροδεξιός ονόματι Στιβ Κλάιν, με διασυνδέσεις σε διάφορες αντι-ισλαμικές οργανώσεις στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι προωθεί την ταινία αλλά δεν γνωρίζει την ταυτότητα του σκηνοθέτη. Ο Κλάιν καλλιέργησε σχέσεις με τον Τζόζεφ Νασράλα, κόπτη από την Καλιφόρνια, που είναι πρόεδρος της Media for Christ, της εταιρείας που ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας.
Ο σκηνοθέτης σοφτ πορνό Αλαν Ρόμπερτς αναμείχθηκε στο γύρισμα αλλά πιστεύεται ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς πραγματευόταν η ταινία.
Υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τις διαμαρτυρίες για την ταινία;
Οπως έγινε σαφές μετά τη δημοσίευση των δανέζικων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ το 2006, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στον μουσουλμανικό κόσμο εκμεταλλεύθηκαν την προσβολή του ισλάμ για να προσελκύσουν λαϊκή υποστήριξη.
Οι διαμαρτυρίες για την ταινία εξαπλώθηκαν από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες λόγω της μακροχρόνιας καχυποψίας και οργής προς τη Δύση. Αν και η ταινία πραγματικά προσβάλλει τους μουσουλμάνους, οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, της οποίας η μαύρη σημαία είναι εμφανής σε ορισμένες από τις διαμαρτυρίες, άδραξαν την ευκαιρία για να προκαλέσουν αναταραχή.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση