GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σφάλμα να καταστρέψουμε το κράτος προνοίας»

Έκκληση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ...

Έκκληση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπερασπιζόμενος κυρίως το ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά.
«Οφείλουμε πράγματι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (…), όμως θα ήταν σφάλμα να καταστρέψουμε το κράτος πρόνοιας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο Μπαρόζο κατά την έναρξη διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα βοήθειας και υφίστανται τις συνέπειες των οικονομικών και δημοσιονομικών περιορισμών».
Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στην άνοδο της ανεργίας στην Ευρώπη, ο Μπαρόζο επέκρινε τα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν την ελάττωση των κοινωνικών δαπανών για να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.
«Είναι απογοητευτικό που ορισμένα κράτη μέλη προτείνουν να δοθεί τέλος στο ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση» (FEM), το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 2006 και έχει στόχο να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης.
Ο Μπαρόζο έκρινε «αδιανόητο να μην υπάρχει μια κοινωνική διάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία σχετικά «με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις» για το σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.
Το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού της ΕΕ καθορίζεται κάθε επτά χρόνια. Τον Ιούνιο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1.083,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δηλαδή το 1,11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μια αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, συγκλήθηκε έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 22 και τις 23 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση