GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται για έξοδο από το ευρώ

Μεγάλη προβολή δίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», σύμφωνα με το ο...

Μεγάλη προβολή δίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», σύμφωνα με το οποίο αμερικανικές εταιρίες προετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ιστοσελίδες αρκετών ΜΜΕ αναδημοσιεύουν το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές σχολιάζουν το γεγονός.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ φαίνεται, όπως σημειώνεται, ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης και για την περίπτωση εξόδου και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και για τη συνολική κατάρρευση του ευρώ.
Προβάλλοντας το πιθανό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνεται ότι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ειδικούς λογαριασμούς για την άμεση μετατροπή των κεφαλαίων, μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που δρουν στην Ελλάδα, σε δραχμές ή σε όποιο άλλο νόμισμα θα αντικαθιστούσε το ευρώ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Bank of America Merrill Lynch έχει εξετάσει να γεμίσει φορτηγά με μετρητά, ούτως ώστε να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η ρευστότητα για πελάτες και προμηθευτές στην Ελλάδα σε περίπτωση που το νόμισμα καταστεί μη διαθέσιμο. Επίσης, η Ford έχει ρυθμίσει το λογισμικό της σύστημα έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το νέο ελληνικό νόμισμα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα του σοκ σε άλλες χώρες από μία ελληνική έξοδο, τονίζεται χαρακτηριστικά, αλλά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το πώς να προετοιμαστούν σε μία διάσπαση της ευρωζώνης, γράφει το ΑΜΠΕ.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι η νομισματική ένωση θα διατηρηθεί ενιαία.
«Μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις προετοιμάζονται» δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος της Corporate Executive Board, ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε έκθεσή της το καλοκαίρι, η εν λόγω εταιρεία διαπίστωσε ότι το 80% των πελατών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι αναμένουν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το ένα πέμπτο αυτών πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
«Δεκαπέντε μήνες νωρίτερα, όταν αρχίσαμε να εστιάζουμε σ’ αυτό, λέγαμε ότι ήταν αδιανόητο» υποστήριξε ο Χάινερ Λάιστεν, στέλεχος της Boston Consulting Group στην Κολωνία, προσθέτοντας ότι «πλέον δεν είναι απίθανο ή αδιανόητο». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εταιρεία του, όπως και η PricewaterhouseCoopers, έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν και τον χρόνο μίας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ, προβάλλοντας συνάμα τον ισχυρισμό ότι «τα μαντάτα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σκάσουν μια Παρασκευή βράδυ, με τις παγκόσμιες αγορές κλειστές».
Στη συνέχεια, όπως τονίζεται, θα μπορούσαν οι τράπεζες να μείνουν κλειστές με το χρηματιστήριο και τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επίσης κλειστά, ενώ νέοι έλεγχοι κεφαλαίων θα έκαναν δύσκολη τη μετακίνηση χρημάτων εντός και εκτός της χώρας.
Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες εταιρίες και εργαζόμαστε με βάση κάποιες από τις απόψεις που συζητήθηκαν, είπε ο Πίτερ Φρανκ της Pricewaterhouse, λέγοντας ότι σχεδόν όλες έχουν γίνει τις τελευταίες 90 ημέρες και ότι οι εταιρείες κάνουν ερωτήσεις, όπως «τι κάνουμε, αν ανακοινωθεί μία νύχτα Παρασκευής ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη;»
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες έχουν ετοιμάσει σχέδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα, να είναι ένας έτοιμος να μπει σ’ ένα τρένο για την Αθήνα φορτωμένος 50.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τους εργαζομένους.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, για προετοιμασία αμερικανικών εταιρειών μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μιλούν και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται και η άποψη ότι τα σχέδιά τους επικεντρώνονται σε τρία πιθανά σενάρια:
– Μεμονωμένη έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.
– Έξοδος και άλλων χωρών, εκτός της Ελλάδας.
– Πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης.
Στο τέλος σημειώνεται ότι, παρά τι επιφυλάξεις των κεντρικών τραπεζών, υπάρχουν εταιρείες που αρχίζουν να παραδέχονται ότι είναι έτοιμες εάν η Ελλάδα ή και άλλες χώρες εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους μπορούν να διαχειριστούν μία γρήγορη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση