GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά τα μέτρα ψάχνουν «ξόρκια» για την «επόμενη μέρα»

Εν όψει της οριστικοποίησης των σκληρών μέτρων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διαφα­νεί ότι η λογική της ΔΗΜΑΡ περί «ισοδύναμων μέτρων» α...


Εν όψει της οριστικοποίησης των σκληρών μέτρων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διαφα­νεί ότι η λογική της ΔΗΜΑΡ περί «ισοδύναμων μέτρων» αποδίδει, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη φαίνε­ται ότι ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» της ψήφισης του πακέτου μέ­τρων.
Παρά τη δυσαρέσκεια που εκφρά­ζουν τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ απέναντι στον σκληρό πυρήνα της κυ­βέρνησης (σε συντονισμό και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) όσον αφορά την επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα και τη γενικότερη λειτουργία του κυβερ­νητικού σχήματος, η Κ.Ο. του κόμμα­τος αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα (με «απώλειες» βέβαια), εφόσον οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί είναι αυτές της κυβερνητικής συνοχής και της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Έτσι, την ώρα που βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως οι Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης αντιδρούν στην ψήφιση των μέτρων (ο δεύτερος επιβεβαίω­σε στον σταθμό Στο Κόκκινο ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα), στο κόμμα άνοιξαν επί­σημα οι διεργα­σίες για τη «δι­εύρυνση» του κόμματος προς τον χώρο του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» και της οικολογίας.
Επί της ουσίας, δεδομέ­νης και της διαθεσιμότητας για «συμπόρευση» που εξέπεμψε ο Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του την Τρί­τη, ανοίγει ο διάλογος για τη συνεργασία των δύο εταίρωντου κυβερνητικού σχήματος, που αντιμετωπίζουν την άμεση προοπτική της αποδυνάμωσής τους λόγω της ψήφισης των μέτρων, κάτι που ήδη κατα­γράφεται στις πρώτες δη­μοσκοπήσεις του διαστή­ματος.
Εν ολίγοις, το κόμμα, αφού δεν κατάφερε να δικαιώσει στον βαθμό που θα ήθελε την εικόνα της«κυβερνώσας Αριστεράς» που συνδιαμορφώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα δίνοντάς του προοδευτική κατεύθυνση, προβαίνει σε κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Μάλιστα οι σχετικές κινήσεις της ΔΗ­ΜΑΡ δείχνουν να επισπεύδονται, με αναβαθμισμένο τον ρόλο του Νίκου Μπίστη. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (του εκ­συγχρονιστικού κλίματος) αποστασιοποιήθηκε από το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας και πέρασε στο δυναμικό της ΔΗΜΑΡ στις αρχές του χρόνου.
Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστι­κής Επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης, η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ότι συζήτησε τις «πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για το άνοιγ­μα του κόμματος στον χώρο του δη­μοκρατικού σοσιαλισμού και της οικο­λογίας» καθώς και πως «στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε ο Νίκος Μπίστης επικε­φαλής της επιτροπής για τη διεύρυν­ση της ΔΗΜΑΡ». Την πολιτική ευθύνη από πλευράς Εκτ. Επ. για το θέμα της διεύρυνσης θα έχει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βου­λευτής Επικρατείας Σπύ­ρος Λυκούδης.
Τη διεύρυνση εί­χε προαναγγείλει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» στις9.9 λέγοντας «πολύ σύ­ντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες διεύρυνσης και ανα­σύνθεσης» καθώς «ιδρυτικός στόχος της ΔΗ­ΜΑΡ είναι η ανασύνθε­ση του Δη­μοκρατικού Σοσιαλισμού σε μια πολιτική παρά­ταξη μεγάλη, δυνα­μική  και  απαλλαγ­μένη  από μικροκομματικές μεταμφιέ­σεις».
Στο μεταξύ, η ηγεσία προανήγγειλε κι εξόρμηση στις οργανώσεις με σκο­πό την ενημέρωση για τα μέτρα και τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμμα­τος, στον οποίο περιλαμβάνεται και η διεύρυνση.
Ενδεχομένως, η ενημερωτική εξόρ­μηση έχει και τον χαρακτήρα πρόληψης μιας εσωκομματικής κρίσης κι ενσωμάτωσης αντιδράσεων για τα μέ­τρα και τη διεύρυνση. Η προηγούμενη φάση της διεύρυνσης, άλλωστε, με τα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο προκάλε­σε σειρά αποχωρήσεων από την Κ.Ε. και το κόμμα.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση