GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αίγυπτος: Διακοπές νερού, μποτιλιαρίσματα και εγκληματικότητα

Ανησυχητικά και τα νέα από την οικονομία: η παραγωγικότητα έχει πάρει την κάτω βόλτα και ο τουρισμός έχει μειωθεί Ο αιγύπτιος πρ...

Ανησυχητικά και τα νέα από την οικονομία: η παραγωγικότητα έχει πάρει την κάτω βόλτα και ο τουρισμός έχει μειωθεί
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι
 
Οι διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνηθισμένες στην Αίγυπτο. Η εγκληματικότητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Η αξία του νομίσματος έχει καταβαραθρωθεί.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μούρσι δεν έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με το «Associated Press», με ποιον τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τον κατηγορεί ότι ασχολείται μόνο με την προώθηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών καθώς και με το να αυτοπαρουσιάζεται σαν ένας χαρισματικός άραβας ηγέτης που αντιστέκεται στα δεσποτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Μούρσι υποσχέθηκε συμμετοχή όλων στην πολιτική, ελευθερία του λόγου και αντιμετώπιση των μποτιλιαρισμάτων, της αυξανόμενης εγκληματικότητας και των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους.
Ομως έχει κάνει ελάχιστα μέχρι σήμερα στο εσωτερικό μέτωπο της Αιγύπτου. Αντίθετα έχει βάλει την σφραγίδα του στην εξωτερική πολιτική. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι η εξωτερική πολιτική του χαρίζει περισσότερες επιτυχίες και δημοτικότητα από το να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προς τον λαό», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μουσταφά Καμέλ αλ-Σαγέντ από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Ο Μούρσι πήρε εύσημα επειδή όρθωσε το ανάστημά του στους στρατηγούς που κυβέρνησαν την Αίγυπτο επί 17 μήνες, ύστερα από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Το γεγονός ότι απομάκρυνε τους στρατιωτικούς από την εξουσία εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους φιλελεύθερους και τους Αριστερούς που αποτελούσαν τον κύριο όγκο των εξεγερμένων στην περσινή επανάσταση.
Αλλά πολλοί Αιγύπτιοι ακόμη περιμένουν να βελτιωθεί η καθημερινή τους ζωή. «Εμένα, ως αιγύπτιο πολίτη, με ενδιαφέρει μόνο ό,τι έχει επίπτωση στην καθημερινότητα, πράγματα όπως οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα δικαιώματα των φτωχών», λέει ο Γκαμάλ Εΐντ, κορυφαίος ακτιβιστής και δικηγόρος.
Οι διακοπές στο ρεύμα και στο νερό ήταν πιο συχνές αυτό το καλοκαίρι απ’ όσο τις προηγούμενες δεκαετίες και η υπομονή του κόσμου έχει φθάσει στα όριά της καθώς οι επανειλημμένες υποσχέσεις για μια λύση στο πρόβλημα δεν έχουν εκπληρωθεί.
Πολλοί Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς στους δρόμους σε σύγκριση με το άνευ προηγουμένου κύμα βίαιων εγκλημάτων τον πρώτο καιρό μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011. Όμως οι ένοπλες ληστείες, οι απαγωγές για λύτρα, οι κλοπές αυτοκινήτων και οι διαρρήξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα αιγυπτιακά δεδομένα.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα νέα από την οικονομία: η παραγωγικότητα έχει πάρει την κάτω βόλτα και ο τουρισμός έχει μειωθεί. Χιλιάδες επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν ή έχουν κλείσει λόγω των προβλημάτων στην ασφάλεια ή τις ατελείωτες απεργίες και διαδηλώσεις.
Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διοργανωθούν ως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μούρσι προσπαθεί να ενισχύσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία είχε σαρώσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Οι στρατιωτικοί που κυβερνούσαν μέχρι πρότινος την Αίγυπτο διέλυσαν την Βουλή τον Ιούνιο ισχυριζόμενοι ότι το ένα τρίτο των βουλευτών είχαν εκλεγεί παρανόμως.
Σχόλια αναγνωστών (0)

1 σχόλιο

  1. Η μετά Μουμπαρακ εποχή καθώς και η μετά Καντάφι εποχή σηματοδοτούν την μετά Ασαντ εποχή στη Συρία.Το σχέδιο για την εξαθλίωση πάει καλά...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση