GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση Ραχόι προς την Καταλωνία για εθνική ενότητα

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε κάλεσμα για εθνική ενότητα και για «υπευθυνότητα» από πλευράς του πολιτικού...

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε κάλεσμα για εθνική ενότητα και για «υπευθυνότητα» από πλευράς του πολιτικού κόσμου στην Καταλωνία, την προτεραία της συνάντησής του με τον πρόεδρο της τοπικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης), Αρτούρ Μας, ο οποίος αξιώνει την δημοσιονομική ανεξαρτησία της Αυτονομίας απέναντι στην κρίση.
«Το χειρότερο όλων, είναι να επιμένουμε στο λάθος», τόνισε ο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους της καταλανικής Convergencia i Unió (Σύγκλιση και Ένωση), καθώς ο Μας ανακοίνωσε την υπογραφή μίας σύμβασης για τη δημιουργία «ενός εμβρυακού» υπουργείου Προϋπολογισμού για την αυτόνομη περιοχή, διεκδικώντας ένα «δημοσιονομικό σύμφωνο», που συνίσταται κυρίως στην δυνατότητα να εισπράττει η ίδια η Καταλωνία τους φόρους, αντί για το κράτος.
«Δεν είναι στιγμή για να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα, ούτε μία πολιτική αστάθεια», διετράνωσε ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει αναλάβει την κοπιώδη προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του ότι η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα.
«Εμείς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι, έχουμε ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες», τόνισε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως «εάν σφάλλουμε και ωθούμε τα πράγματα ακόμη μακρύτερα και εάν οι περιστάσεις μας ξεφύγουν, δεν θα πρέπει να αφεθούμε να μας παρασύρουν τα γεγονότα».
Απαντώντας στις κατά καιρούς αιτιάσεις των αυτονομιστών, πως η Καταλωνία θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση δίχως το κεντρικό ισπανικό κράτος, ο Ραχόι δήλωσε πως η μεγάλη αυτή αυτόνομη περιοχή «έχει πλήθος προβλήματα, όπως και άλλες περιοχές της Ισπανίας». Κι «αυτό που δεν της επιτρέπεται να κάνει είναι να επιρρίπτει τις ευθύνες για όσα της συμβαίνουν στους άλλους, ούτε να δημιουργεί αστάθεια λαμβάνοντας λανθασμένες αποφάσεις», συμβούλευσε.
Από καταλανικής πλευράς, μία ηχηρή απάντηση στον Ραχόι έδωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο Ροσίο Μαρτίνες Σαμπέρε, η οποία συμβούλευσε τον πρωθυπουργό να αφουγκρασθεί την Καταλωνία και τις εκκλήσεις της για το «δημοσιονομικό σύμφωνο», εάν επιθυμεί να αποφύγει την διάσπαση του κράτους.
Χθες, ο βασιλέας Χουάν Κάρλος είχε επιχειρήσει ‘να επαναφέρει εις την τάξην’ την Καταλονία, τονίζοντας σε ανοικτή επιστολή του πως «το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαιρέσουμε τις δυνάμεις μας και να αυξήσουμε τις διαφορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση