GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CNN: «Ιαπωνία και Κίνα μπορούν να κάνουν πίσω ειρηνικά»

Μεγαλώνει η αδιαλλαξία Πεκίνου και Τόκιο επισημαίνει ειδικός αναλυτής Γιγαντώνονται οι κινεζικές διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας (...

Μεγαλώνει η αδιαλλαξία Πεκίνου και Τόκιο επισημαίνει ειδικός αναλυτής
Γιγαντώνονται οι κινεζικές διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας (EPA/SHEPHERD ZHOU)
 
«Δύσκολη» θεωρεί την υποχώρηση τόσο της Κίνας όσο και της Ιαπωνίας στον ζήτημα των διαφιλονικούμενων νησιών στη νοτιοανατολική Κινεζική Θάλασσα – γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογού στην Κίνα – ο διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιου του Ναού στο Τόκιο Τζεφ Κίνγκστον. Οπως ο ίδιος δηλώνει στο CNN η πολιτική κατάσταση και στις δύο χώρες κινδυνεύει με αποτέλεσμα Πεκίνο και Τόκιο να γίνονται όλο και πιο αδιάλλακτα.
«Η εναλλαγή στην πολιτική ηγεσία στην Κίνα και οι επικείμενες εκλογές στην Ιαπωνία δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο είναι δύσκολο για κάθε πλευρά να χαμηλώσει τους τόνους. Οι διεκδικητές της εξουσίας στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν όλοι σκληρή ρητορική, μία από την οποία δύσκολα υπαναχωρεί κανείς και η οποία θα αυξήσει τις εντάσεις. Στο μεταξύ, το Πεκίνο ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία επιβραδύνεται και υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη διαφθορά, τον νεποτισμό και την ψαλίδα στα εισοδήματα. Οι σοφοί περιμένουν ότι το Πεκίνο θα καταστείλει τις διαδηλώσεις πριν να γιγαντωθούν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες», λέει ο Κίνγκστον.
«Ο πειρασμός για πατριωτικές ρητορείες είναι σκληρός και για τις δύο πλευρές, όμως στο παιχνίδι της πολιτικής των άκρων και οι δύο παίκτες έχουν πολλά να χάσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν κακοί υπολογισμοί και από τις δύο πλευρές, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει κάποιος μάρτυρας και από τη στιγμή που θα χυθεί αίμα, η σταθερότητα στην Ασία κινδυνεύει. Λίγα μπορεί να κερδίσει κανείς από την επιδείνωση μιας διαμάχης που έχει ήδη λάβει συμβολικό χαρακτήρα», επισημαίνει.
«Οι σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου είναι εύθραυστες και σε αυτή την περίπτωση ο εκρηκτικός συνδυασμός εδαφικών διαμαχών, ανταγωνισμού για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, στρατηγικές φιλοδοξίες, εθνικισμού και άλυτων ιστορικών διαφορών έχουν καταστήσει αυτές τις βραχονησίδες σε εστιακό σημείο για τα μακροχρόνια προβλήματα στην Κίνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ιαπωνία», καταλήγει.
Σχόλια αναγνωστών (0)

1 σχόλιο

  1. Σεβασμιώτατε πάλι κοροιδευεις το ποιμνιο,

    αποφάσισε,

    ή θα εισαι μ αυτους που βαζουν φωτια στον Περσικό,

    ή με το ποιμνιο, το οποιο ποιμένεις, βοσκάς και αρμέγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση