GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νεανικό eΣΠΑ made in Greece

Μια παρέα τριαντάρηδων με το open fund ανοιξε πύλες χρηματοδότησης στα δίκτυα. Το Openfund για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αναζητε...


Μια παρέα τριαντάρηδων με το open fund ανοιξε πύλες χρηματοδότησης στα δίκτυα. Το Openfund για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αναζητεί κεφάλαια από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από διεθνείς φορείς. Μέχρι σήμερα το fund έχει επενδύσει σε οκτώ πολλά «υποσχόμενες» εταιρείες, δίνοντας αρχική χρηματοδότηση 30.000 – 50.000 ευρώ και αποκτώντας ποσοστό 15% της υπό σύσταση εταιρείας.
Το Openfund «τρέχουν» ο 30χρονος Γιώργος Τζιραλής και ο 27χρονος Γιώργος Κασσελάκης, ενώ συμβουλευτικό ρόλο έχει μεταξύ άλλων ο Απόστολος Αποστολάκης, γνωστός από τη δημιουργία του δημοφιλούς E-Shop
Σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η τραπεζική χρηματοδότηση έχει γίνει… «είδος εν ανεπαρκεία», ο τομέας του Ιντερνετ και γενικότερα των νέων τεχνολογιών δείχνει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Μία από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν εν μέσω της κρίσης δεν είναι άλλη από το Openfund. Το πρωτοπόρο επενδυτικό «όχημα» για επιχειρηματικές ιδέες υψηλής τεχνολογίας τρέχουν εδώ και τρια χρόνια ο 30χρονος Γιώργος Τζιραλής και ο 27χρονος Γιώργος Κασσελάκης, με σκοπό να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των καινοτόμων επιχειρηματιών και επενδυτικών κεφαλαίων.
Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει ήδη σε οκτώ πολλά «υποσχόμενες» εταιρείες (με κεφάλαια της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου), δίνοντας αρχική χρηματοδότηση 30.000 – 50.000 ευρώ (αποκτώντας ποσοστό 15% της υπό σύσταση εταιρείας). Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως εκδηλώνεται ενδιαφέρον όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από νέους επιχειρηματίες του εξωτερικού και από χώρες μάλιστα που το χρήμα… ρέει, όπως είναι η Ρωσία.
Διεθνή καριέρα κάνει το Taxibeat.Ενας από τους δημιουργούς του, ο Νίκος Δρανδάκης.
Nέος κύκλος
Ωστόσο, η προσοχή εστιάζεται στον νέο κύκλο χρηματοδοτήσεων από το Openfund, το πλαίσιο του οποίου αναμένεται να διαμορφωθεί εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξασφαλιστεί πολύ περισσότερα κεφάλαια από την προηγούμενη παρουσία του fund και μάλιστα με τη συμμετοχή επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά σε κάθε φιλόδοξη και καινοτόμα προσπάθεια που στοχεύει στην παγκόσμια αγορά.
Taxibeat
Η κούρσα ξεκίνησε στην Αθήνα και συνεχίζεται σε Παρίσι και Βραζιλία
Ο Νίκος Δρανδάκης, ο Κωστής Σακκάς και ο Νίκος Δαμηλάκης είναι οι ιδρυτές της εταιρείας Taxibeat.
Taxibeat
Πρόκειται για μια νέα, αλλά ήδη αρκετά δημοφιλή, υπηρεσία, η οποία με την τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων βοηθά τους πελάτες να εντοπίζουν όλα τα κοντινά ελεύθερα ταξί. Η εφαρμογή για το iPhone παρουσιάζει τα διαθέσιμα ταξί αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα, όπως για παράδειγμα το όνομα του οδηγού, την απόσταση από το σημείο όπου βρίσκεται ο κάθε πελάτης, καθώς και τη βαθμολογία των προηγούμενων επιβατών προς τον οδηγό.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδάκη, μέσα στον Αύγουστο έκλεισε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης για το Taxibeat (με τη μορφή δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές) της τάξης των 500.000 ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και τη διεθνή επέκταση.
Επτά επενδυτές
Ο Αλέξιος Μπάλλας έχει κάθε λόγο να είναι περηφανος για τα 5 εκατ. likes στο Fashinating.
Ο Νίκος Δρανδάκης, πρόσθεσε ότι «συνολικά 7 ιδιώτες Ελληνες επενδυτές συνέβαλαν σε αυτήν τη χρηματοδότηση, άλλοι με μικρά ποσά και άλλοι με αρκετά μεγαλύτερα. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να βεβαιώσω ότι η έννοια -Ελληνας angel επενδυτής- υπάρχει, και είναι alive and kicking. Αρκετοί συμπολίτες μας είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με ό,τι μπορούν μια νέα ελληνική επιχείρηση, αν τους εμπνεύσει με αυτό που κάνει». Μέχρι τώρα στη μητρική και τις θυγατρικές του Taxibeat διεθνώς έχουν επενδυθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Το φθινόπωρο θα συνεχιστεί η επέκταση του Taxibeat σε δύο νέες ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι και Μιλάνο) και μία στη Βραζιλία.
Fashinating
50.000 προϊόντα από 40 ελληνικά και ξένα e-shops
Fashinating
Οι Αλέξιος Μπάλλας, Μαρία-Λουκία Τζεμπελίκου, Πέτρος Ζιώγας) δημιούργησαν μία πλατφόρμα με χιλιάδες αντικείμενα μόδας ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, κοσμήματα- από τα καλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το Fashinating μπορεί να φτιάχνει και προφίλ του στυλ του καθενός ανάλογα με τα κλικ σε διάφορα προϊόντα. Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να παίρνει συμβουλές από άλλους χρήστες για το τι του ταιριάζει, στο Get Advise όπου ανεβάζει φωτογραφίες του με ρούχα, αξεσουάρ κ.τ.λ., ενώ στο Give Advise να δίνει αυτός συμβουλές.
Τον περασμένο Ιούνιο το Fashinating «γιόρτασε» 5.000.000 likes, που σημαίνει ότι ο αριθμός των προϊόντων που οι χιλιάδες χρήστες του έχουν καταχωρίσει στα «Αγαπημένα» τους άγγιξε τα 5 εκατομμύρια.
Το σλοβάκικο Sportmeets
Σήμερα, το Fashinating έχει πάνω από 50.000 προϊόντα από 40 ελληνικά και ξένα eshops (όπως Buldoza, ASOS, Achilleas Accessories, Folli Follie, Gianna Kazakou, Oxette, Bartuggi, YOOX κ.ά.), ενώ ήδη βρίσκεται σε μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά portals όπως το MSN.gr, Star.gr, WomenOnly.gr και MySelf.gr, φέρνοντας καθημερινά στις οθόνες σας ό,τι νεότερο υπάρχει στις βιτρίνες.
Sportmeets, YouScan και Gourmet Origins
Αερογέφυρα κεφαλαίων σε ΝΑ Ευρώπη και Βρετανία
Το βρετανικό gourmet
Το Openfund δεν έχει χρηματοδοτήσει μόνο προσπάθειες Ελλήνων νέων επιχειρηματιών αλλά και… ξένων. Η μία από αυτές αφορά στην εταιρεία Sportmeets, η οποία σχηματίστηκε το 2009 από δύο Σλοβάκους φίλους και συμπαίκτες στην ομάδα βόλεϊ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, τον Μίρο Σολάνκα και τον Πέτερ Σρκον, και έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες παρέες στην οργάνωση ενός αθλητικού παιχνιδιού, λόγω φόρτου εργασίας. Στοχεύει κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από την Αθήνα συμμετέχουν 173 άτομα (σε 45 ομάδες).
Η YouScan, έχει δημιουργήσει μία νέα υπηρεσία παρακολούθησης και διαχείρισης της εταιρικής φήμης στο κοινωνικό διαδίκτυο (social web), με αρχική στόχευση τις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ιδρυτές είναι οι Αλεξέι Οράπ, Αλεξάντερ Ντεμίντοφ και Ντμίτρι Ποπόφ. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεγάλες ξένες φίρμες (P&G, Unilever, Nikon etc).
Τέλος, η Gourmet Origins, η οποία δημιουργήθηκε από τον Μίκελ Ρος και τον Αλεξ Γουάρεϊνγκ, στοχεύει στη δημιουργία μίας πλατφόρμας που καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση για εξεζητημένα είδη διατροφής.
Καινοτομία και εξωστρέφεια
Τα κριτήρια για την επιλογή
ΣΤο Openfund εκτός από τους Γιώργο Τζιραλή και Γιώργο Κασσελάκη, συμμετέχει μία ομάδα με τεχνογνωσία και εμπειρία σε καθένα από τα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία και επιτυχία μίας καινοτομικής τεχνολογικής επιχείρησης.
www.doctoranytime.gr
.
Το Openfund για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αναζητεί κεφάλαια από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές (π.χ. στους αρχικούς κύκλους συμμετείχε με σημαντικό ποσοστό η Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και από διεθνείς φορείς.
Στην πρώτη φάση η χρηματοδότηση δεν ξεπερνούσε τα 50.000 ευρώ ανά επιχειρηματική ιδέα, ωστόσο στον νέο κύκλο χρηματοδότησης οι άνθρωποι που «τρέχουν» το Openfund φιλοδοξούν σε σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων. Τα βασικά κριτήρια επιλογής για το Openfund, προκειμένου να επενδύσει σε μία εταιρεία, είναι το προϊόν των εταιρειών να αφορά σε λογισμικό, Διαδίκτυο, εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. και η καινοτομία τους να απευθύνεται στη διεθνή αγορά.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση