GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FoodChain

Φρούτα του Σεπτέμβρη   Στην αρχή των διακοπών είχαμε γράψει για τα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού και για το πόσο σοφά διαλεγ...

Φρούτα του Σεπτέμβρη
 
Στην αρχή των διακοπών είχαμε γράψει για τα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού και για το πόσο σοφά διαλεγμένα είναι μερικά από τα συστατικά τους. Τώρα, στο τέλος, είναι μια καλή ευκαιρία να γράψουμε για μερικά από τα φρούτα που τα βρίσκουμε αυτές τις ημέρες μπροστά μας και είναι στην πραγματικότητα αληθινός θησαυρός. Δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, καρπούζια, ροδάκινα και αχλάδια (ναι, τώρα μόνο είναι φρέσκα τα αχλάδια και κόβονται για να μπουν από τον Αύγουστο στα ψυγεία) είναι στην εποχή τους ακόμη και θα εκπλαγούμε όταν μάθουμε τι περιέχουν και πόσο ωφέλιμα είναι για τους περισσότερους από εμάς.
Oταν κάποτε προσέφερα στη σπιτονοικοκυρά μου στη Σουηδία μισό καρπούζι, ύστερα από λίγο χτύπησε η πόρτα μου και ήταν η εγγονή της που την είχαν στείλει να ρωτήσει αν τρώγεται και το άσπρο (!). Είμαστε πολύ τυχεροί εδώ στη Μεσόγειο που έχουμε άφθονα καρπούζια και το καλοκαίρι μας έχει συνδεθεί τόσο με αυτά, όπως μας το υπενθυμίζει και το τραγούδι: «Καλοκαίρι, με τη φέτα το καρπούζι στο ‘να χέρι…». Το 88% του καρπού είναι νερό. Το υπόλοιπο το αποτελούν οι τόσο συνιστώμενες από τους διατροφολόγους ίνες. Πόσα ακόμη καλά προσφέρει έστω και αυτή η απλή φέτα που λέει το τραγούδι; Κρατήστε λογαριασμό:
- Είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο από την αντίστοιχη ποσότητα οποιουδήποτε άλλου φρούτου ή λαχανικού, ακόμη και της ντομάτας (αλλά είναι απαλλαγμένη από τα ανεπιθύμητα οξαλικά άλατα της ντομάτας).
- Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α, Β και C.
- Ενδείκνυται για όσους ηλικιωμένους δεν έχουν πρόβλημα με τα σάκχαρα που περιέχει, διότι το λυκοπένιο, όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε προηγούμενο σημείωμα, βοηθάει στην πρόληψη της αλλοίωσης με την πάροδο του χρόνου της λειτουργίας της ωχράς κηλίδας στο μάτι.
- Και, αν πάμε στην άλλη άκρη, θεωρείται πως δρα λίγο σαν φυσικό βιάγκρα. Διότι ανεβάζει το μονοξείδιο του αζώτου και αυτό είναι το κλειδί για να χαλαρώσουν οι μύες που απαγόρευαν στα αγγεία να στείλουν αίμα στο ανδρικό όργανο και να επιτευχθεί η στύση.
Τα αχλάδια τώρα και για λίγες ημέρες ακόμη είναι στα καλύτερά τους, προτού καταχωνιαστούν στο ψυγείο και μείνουν για μήνες εκεί. Υπάρχουν περίπου 5.000 διαφορετικές «αποχρώσεις» του φρούτου αυτού και καλό είναι όπου το βρίσκουμε να το καταναλώνουμε, με τελευταία βέβαια την εκδοχή της κονσέρβας, όπου κολυμπούν αποφλοιωμένα (δυστυχώς) σε ένα πλούσιο σε ζάχαρη σιρόπι, απαλλαγμένα όμως από αρκετά ωφέλιμα συστατικά. Διότι όταν αποσπούμε το αχλάδι από το δένδρο χρήσιμο είναι να αισθανόμαστε ότι κρατούμε στα χέρια μας έναν μικρό θησαυρό. Πρώτα απ’ όλα, περιέχει λιγνίνη, μια ουσία που έχει την εξαιρετική ιδιότητα να παγιδεύει τα μόρια της χοληστερόλης στο στομάχι, προτού αυτά να βρουν τον δρόμο τους στο κυκλοφορικό σύστημα. Τη λιγνίνη τη βρίσκουμε στα «λιθοκύτταρα» (τους μικροσκοπικούς σκληρούς κόκκους που δίνουν τη χαρακτηριστική υφή στο αχλάδι). Και επειδή η λιγνίνη δεν μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, οδηγούνται όλοι μαζί μέσω του εντέρου εκτός του οργανισμού. Η λιγνίνη ανήκει στις ίνες που δεν διαλύονται στο νερό και τη συναντούμε επίσης και στον φλοιό του αχλαδιού. Γι’ αυτό είναι μεγάλο λάθος να τρώμε τα αχλάδια χωρίς τη φλούδα τους.
Ενα ακόμη χρήσιμο συστατικό που βρίσκεται στο αχλάδι είναι το βόριο. Στοιχείο χρήσιμο στο:
- Να μην επιτρέπει την απώλεια του ασβεστίου από τα κόκαλα, άρα πολύτιμο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνοπαυσική περίοδο και κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση.
- Να διευκολύνει μικροκινήσεις όπως αυτές που κάνει το μάτι για να εστιάσει καλύτερα και γι’ αυτό συνιστάται για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
- Να διευκολύνει επίσης στο να συντονίζεται καλύτερα ο εγκέφαλος, όπως απέδειξαν πειράματα με ανθρώπους που έπαιρναν περίπου 3 mgr την ημέρα βόριο σε σχέση με μια άλλη ομάδα που δεν έπαιρνε αυτή την ενισχυμένη ποσότητα. Πάντως, καλό είναι ο άνθρωπος να μην παίρνει περισσότερα από 3 mgr την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε 10 αχλάδια, διότι το στοιχείο αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση