GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Mε συστατική από Κύπρο οι Βίκινγκς των πετρελαίων

Η Petroleum Geo-Services συνεργάζεται ήδη από το 2006 με την κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιώντας έρευνες πέριξ της Μεγαλονήσου, έρευνε...


Η Petroleum Geo-Services συνεργάζεται ήδη από το 2006 με την κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιώντας έρευνες πέριξ της Μεγαλονήσου, έρευνες οι οποίες μάλιστα έχουν στεφθεί με επιτυχία.
Γέννημα-θρέμμα μίας εκ των μεγαλυτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως (της Νορβηγίας) και εταιρεία απολύτως συνυφασμένη με τη νορβηγική ενεργειακή γιγάντωση των τελευταίων δεκαετιών, η Petroleum Geo-Services (PGS) επιλέχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου/υδρογοναθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες θαλασσίων σεισμικών ερευνών παγκοσμίως -με «πλούσιο» στόλο, πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και μεγάλη εμπειρία στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου (έχει αναλάβει ανάλογες αποστολές και στην Κύπρο)- η νορβηγική PGS αναμένεται να πιάσει δουλειά άμεσα, ενώ το ύψος της ελληνικής της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έρευνες προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου μήνα και να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012.
Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων έως το καλοκαίρι του 2013, και η πώληση του τελικού πορίσματος στις όποιες ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές (πώληση από την οποία το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται πως θα λάβει μερίδιο συνολικού ύψους ενδεχομένως μεταξύ 12-13 εκατ. ευρώ) κι όλα αυτά με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να αρχίσουν το 2014.
Τα γραφεία της εταιρείας στο Οσλο
Τα κριτήρια
Η Petroleum Geo-Services επελέγει μεταξύ των συνολικά οκτώ εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αποστολή.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, εξήγησε πως η εν λόγω επιλογή έγινε με κριτήρια όπως, μεταξύ άλλων, τη διαθέσιμη τεχνολογία και την εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές (Νοτιοανατολική Μεσόγειος), αλλά και διεθνώς.
Τα έσοδα της PGS για το 2011 ξεπέρασαν το 1,2 δισ. δολ.. Οσο για το 2012, αυτό δείχνει να βαίνει ακόμη καλύτερα από πλευράς κερδοφορίας. Χαρακτηριστικά, μόνο το δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 404,8 εκατ. δολ., σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εξ ου και το χαμόγελο του προέδρου της PGS, Φράνσις Γκούγκεν
Και, πράγματι, η Petroleum Geo-Services συνεργάζεται ήδη από το 2006 με την κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιώντας έρευνες πέριξ της Μεγαλονήσου, έρευνες οι οποίες μάλιστα έχουν στεφθεί με επιτυχία (καθώς κατέληξαν στον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση της αμερικανικής Noble Energy, καθώς και για την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών με το Ισραήλ).
Επιπλέον, η νορβηγική Petroleum Geo-Services ξεχωρίζει και ως πρωτοπόρος στον χώρο της συλλογής και επεξεργασίας τρισδιάστατων (3D) σεισμικών/γεωλογικών δεδομένων, χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ το 2007 λάνσαρε μια δική της σεισμογραφική τεχνολογική πατέντα ονόματι GeoStreamer.
Με στόλο 14 πλοία
Εσοδα 405 εκατ. $ σε 3 μήνες
Εξοπλισμένη με συνολικά 14 πλοία σεισμικών ερευνών/σεισμογραφικά, με 21 κέντρα επεξεργασίας σεισμικών/γεωλογικών δεδομένων και με γραφεία σε περισσότερες από 25 χώρες, η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) ξεχωρίζει, επί του παρόντος, ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες θαλασσίων σεισμικών ερευνών παγκοσμίως.
Οσο για τις απαρχές της, η PGS δημιουργήθηκε το 1991 όταν η νορβηγική επενδυτική Norsk Vekst εξαγόρασε την εταιρεία Geoteam με στόχο να τη μεταμορφώσει σε… παγκόσμιο φαινόμενο, όπερ και εγένετο. Από τον εν λόγω «γάμο», προήλθε η Petroleum Geo-Services, η οποία χαρακτηριστικά, προτού προλάβει καν να εκπνεύσει το 1991, είχε ήδη αναλάβει έρευνες στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και στον μακρινό Κόλπο του Μεξικού με τα μόλις δύο πλοία που είχε τότε στην κατοχή της.
«Χρυσή» περίοδος
Ηταν να μη γίνει η αρχή. Αλλωστε, υπενθυμίζεται πως ολόκληρη η δεκαετία του 1990 ήταν μια «χρυσή» περίοδος για τον πετρελαϊκό/ενεργειακό κλάδο της Νορβηγίας, έναν κλάδο ο οποίος συνέχισε να γιγαντώνεται από άποψη παραγωγής και εξαγωγών, αγγίζοντας το ζενίθ του στις αρχές του 21ου αιώνα.
Πλέον, περίπου 22 χρόνια μετά, εκείνα τα δύο πλοία έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να γίνουν 14 ενώ είναι ενδεικτικό πως τα έσοδα της PGS για το 2011 ξεπέρασαν το 1,2 δισ. δολ., ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 404,8 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Από τη Βόρεια θάλασσα έως τον Κόλπο του Μεξικού
Συνεργασία με εταιρείες κολοσσούς
Εάν κάποιοι ξέρουν από πετρέλαια, αυτοί είναι φυσικά, μεταξύ ολίγων άλλων, οι Νορβηγοί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως εν έτει 2012, η Νορβηγία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη καθώς και ως η έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, στον χώρο του φυσικού αερίου, αυτή βρίσκεται ακόμη υψηλότερα, στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από άποψη παραγωγής και στη δεύτερη από πλευράς εξαγωγών (ακριβώς πίσω από τη Ρωσία).
Ανάπτυξη
Ως εκ τούτου, η νορβηγική οικονομία είναι μία από τις λίγες που συνεχίζουν να αναπτύσσονται (πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% το 2012) σε πείσμα της γενικότερης ευρωπαϊκής κρίσης. Σε ακριβώς αυτό λοιπόν το «πρόσφορο» έδαφος ήταν που δημιουργήθηκε η Petroleum Geo-Services (PGS) στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία ωστόσο ξεχωρίζει και για την παρουσία της διεθνώς, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια έχει πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες από τη Βόρεια Θάλασσα έως τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με εταιρείες-κολοσσούς όπως ενδεικτικά η ολλανδοβρετανική Shell και η βραζιλιάνικη Petrobras.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση